Nyugat-Európában népességcsere zajlik

Protest Against Aggression Of Immigrants In Sao Paulo
Social movements and immigrants make a protest in the Republic subway station, against the aggression of security to immigrants on September 28. Two Nigerian brothers and one Cameroonian woman were injured after being beaten by security guards at the Sao Paulo subway station, República, located downtown. Shakiro and Ulabin, who work as stockists, returned from work and were going home when the assaults began. On October 05, 2018, in Sao Paulo, 2018. (Photo by Fabio Vieira/FotoRua/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A térségünkben helyi választ keresünk a demográfiai problémák megoldására, míg nyugaton egyfajta népességcsere zajlik – mondta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet kutatója a Századvég konferenciáján. Novák Katalin családügyi államtitkár arról beszélt, hogy amíg béke van és jólét, addig az emberek nem feltétlenül érzik a problémáját a párhuzamos társadalmaknak.
Vágólapra másolva!

Túlságosan tárgyiasult formában zajlik a vita a demográfiáról Európában – mondta Novák Katalin. Ma Európában egyetlen ország sem képes arra, hogy önmagában fenntartsa magát külső erőforrások nélkül – tette hozzá a család-és ifjúságügyért felelős államtitkár. A problémát ott látom, hogy a népességcsökkenés okát nem kutatjuk, és ha a jó kérdést feltennék, akkor meg lehetne vitatni a kiutat.

Novák: Nem lehet hátradőlni

Azzal kell foglalkozni, hogy a fiataloknak, hogyan tudjunk segíteni a gyermekvállalást illetően. Novák Katalin szerint a gyermektelenség egyik fő oka, hogy

a nőket belekényszerítették a férfiakkal való versenybe.

Minden nő azt érzi, hogy ugyanúgy kell érvényesülnie, mint a férfiaknak, és ebből lesz egy munka-család konfliktus. A mostani családvédelmi akciótervben az is benne van, hogy elismerjük a nők teljesítményét – tette hozzá. Amíg béke van és jólét, addig az emberek nem feltétlenül érzik a problémáját a párhuzamos társadalmaknak. Ahogy ez megszűnik, akkor a dolog már nem fog működni – mondta Novák Katalin.

A családügyi államtitkár kijelentette, hogy a közeljövőben nem látja reálisnak, hogy hátradőlhetnek. Még néhány nap kell, hogy mindenki megismerje a családvédelmi akcióterv részleteit. Novák Katalin a hazai népesedési számok közül nagyon pozitívnak nevezte, hogy a házasságkötések száma jelentősen növekszik, és közel másfélszer annyi, mint 2010-ben. Abban bízik, hogy az újabb intézkedések révén sikerül egy újabbat ugrani a népesedési folyamatokban.

Tudatos népességcsere zajlik Nyugat-Európában Forrás: NurPhoto/FotoRua/NurPhoto/Fotorua

Gazdasági lobbik eredménye a bevándoroltatás?

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója arról beszélt, hogy közép-európai és a nyugat-európai demográfiai problémák között a fő különbség, hogy a térségünkben helyi választ keresünk, míg nyugaton egyfajta népességcsere zajlik. Szólt arról is, hogy

a nyugati migránsok körében a muszlim kisebbség vallásilag sokkal tudatosabb, mint a keresztények.

Ez a folyamat pedig alapvetően változtathatja meg a nyugat-európai országok képét.

Tömegeket áramoltatunk be a kontinensre, akik eltartottként fogyasztókká válnak, és így hasznot hajtanak az európai gazdasági köröknek – tette hozzá. Azzal persze nem foglalkoznak, hogy ennek a folyamatnak, milyen társadalmi kárai származnak – mondta Speidl Bianka. Itt nem átgondolt demográfiai útkeresésről van szó, hanem gazdasági lobbiknak az érdekérvényesítéséről.

Az iszlám több olyan kérdésre is válasz Európában, amit a keresztény közösségek nem tettek meg. Jó példa erre Svédország, ahol egy olyan törvényt hoztak, ami cenzúrázza azon plakátokat, amik sztereotípusokban ábrázolják a nőket, vagy a férfiakat.

Mindez pedig a muszlim kisebbség nyomásának köszönhető

- hívta fel a figyelmet Speidl Bianka. Az iszlám olyan hiányokra ad választ, amire a nyugati társadalmak nem.

Széles támogatottság

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója arról beszélt, hogy csak kiszámítható családpolitikával lehet eredményeket elérni. A Ficsak osztja a miniszterelnök álláspontját, miszerint a családpolitikai intézkedések élvezik a magyar társadalom legmélyebb támogatását.

Ezt minden idők harmadik legsikeresebb nemzeti konzultációja is igazolja, amelyhez csaknem 1 millió 350 ezer ember csatlakozott,

és amelyen a válaszadók döntő többségének a véleménye megerősítette a kormány álláspontját a családpolitikai intézkedések folytatásának a szükségességéről - tette hozzá. Kiemelte továbbá, egyetértenek a kormány álláspontjával, miszerint az Európában jellemző demográfiai folyamatokra a családok támogatása a megoldás.

Gyenge Európát hoz a bevándorlás

Mint arról korábban beszámoltunk, ha Európa a migránsok Európája lesz, akkor egy gyenge kontinens lesz – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Századvég Európa jövőjéről szóló konferenciáján. Nem kérünk a nyugatiak leckéztetéséből, de mindig is a nyílt és őszinte vita pártján állunk – tette hozzá. Balog Zoltán úgy látja, a családok Európája nem csak demográfiai kérdés.