A DK-s Vágó István a náci botrányainak csúcspontján mosdatja a Jobbikot

Vágó István
Vágólapra másolva!
"A Jobbik elindult egy polgáribb irányba" - írta a bukott kvízprofesszor közösségi oldalán vasárnap, miután egy rakat náci felvétel került elő róluk, és egy rakat zsidó szervezet kelt ki ellenük. Ennél rosszabb ütemérzékkel bemutatott mosdatást képtelenség bemutatni, mint amivel most Vágó István próbálkozott. Úgy látszik, a DK-nak már tényleg minden mindegy. 
Vágólapra másolva!

Ha a közszereplő Vágó Istvánt (nem a bukott tévést!) térben, időben kellene elhelyezni legújabb, a Jobbikot mentegető megnyilvánulása kapcsán, akkor a Legyen ön is Milliomos stúdiója lenne a legkézenfekvőbb. Hiszen a DK-s poltikus pályafutásának legszebb éveit itt töltötte, a számára antipatikus versenyzőket itt szorongatta meg, a hozzá hasonló játékosokat pedig itt állította a megfelelő irányba. Mi sem magától értetődőbb, minthogy karrierjének hanyatlásakor egy gondolatkísérlet erejéig visszatérjen sikereinek helyszínére, ezúttal más szerepkörben. "Tisztelt Vágó István, gondolom nagyon izgul, hiszen most következik a 20 millió forintos kérdés, ami talán testhezálló lehet Önnek: milyen irányba indult el a Jobbik közvetlenül az európai parlamenti választásokat megelőzően, illetve miután kiderült, hogy Sneider Tamás pár hónapja a cigányok agyonverésével dicsekedett? - hangozhatna a képzeletbeli műsorvezető képzeletbeli kérdése, aki minden bizonnyal hozzátenné, hogy a válaszadási lehetőségek a következők:

  • A: maradtak a kirekesztő, antiszemita, rasszista vonalon
  • B: nem indultak el semmilyen irányba, csak a nyilvánosság előtt próbálják meg ezt eladni
  • C: polgári irányba indultak el

A vasárnapi, és az európai parlamenti választásra készülő Vágó István meg sem várná a "D" betűjelű verziót, egyből rávágná, hogy "C", azaz polgári irányba indultak el Sneider Tamásék. És itt már vissza lehet kapcsolni a valóságba: Vágó István tényleg erről értekezett közösségi oldalán. "A MIÉP maradt, ami volt, a Jobbik azóta elindult egy polgáribb irányba" - írja a DK elnökségi tagja, hogy milyen komoly változások álltak be a magyar politikában. Sok mindent el lehet mondani a bukott kvízprofesszorról, azt viszont egészen biztosan nem, hogy a politikai ütemérzéke rendben lenne. Már csak ezért sem:

  • Szávay Istvánról, a párt korábbi országgyűlési képviselőjéről előkerült a párt májusi tisztújításán készült hanganyag, amelyen egy zsidó nő megverésével és heftijének elferdítésével kérkedett.
  • Snieder Tamásról, a Jobbik elnökéről nemrég előkerült egy három évvel ezelőtti videofelvétel, amelyen a politikus felesége – újdonsült férje nyakában ülve – náci karlendítéseket mutat be.
  • Snieder Tamásról, a Jobbik elnökéről nemrég előkerült egy hanganyag, amelyen arról beszélt szűk körben, hogy még mindig jobb, ha valaki a muszlim vallásra tér át, mint ha a zsidóra.
  • Snieder Tamásról, a Jobbik elnökéről előkerült nemrég egy vádirat, ami szerint egy szkinhedbanda vezetőjeként bottal verte szét egy mozgássérült, roma férfi arcát.
  • Snieder Tamásról, a Jobbik elnökéről előkerült egy pár hónapja - már elnökké választása után - készült hanganyag, amelyen kijelentette, akár a cigányokat is agyonüti.
  • Köves Slomó, az EMIH vezetője rabbija úgy vélte, az ellenzék az antiszemita kijelentések miatt elhiteltelenedik a választók szemében. „Egy olyan párt tagjain, azokon az embereken, ahol az egyik zsidó állampolgárok listázását kívánja, a másik meg egy roma embert vert majdnem halálra, azon mit van mentegetni? A rasszizmust minden tisztességes ember elutasítja, ezért most úgy tűnik, mintha egészen más alapokon állnánk” – mondta.
  • Egy zsidó kulturális lap, a Kibic Magazin felháborodott hangvételű összefoglalót készített, amelyben elhatárolódtak Gyöngyösi Mártonnak a zsidó képviselők listázását felvető felszólalásától, és az őt mentegető Karácsony Gergely mondataitól.
  • A Mazsihisz közleményében tudatta, nem tartják a Jobbikal a kapcsolatot, mivel még mindig a párt parlamenti frakciójának tagja Gyöngyösi Márton. Úgy látják, a Jobbik a mai napig nem tudott kellően eltávolodni „vállalhatatlan múltjától”
  • Magyarországi látogatását követően Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar ellenzéki pártok együttműködnek a szélsőjobboldali Jobbikkal. A zsidó vezető úgy látja, hogy a Jobbik nem tudott leszámolni múltjával, nem sikerült eltávolodniuk az antiszemita gyökereitől. Óva intette a magyar pártokat a szélsőjobboldali Jobbikkal való együttműködéstől, amíg meg érdemben meg nem változik a párt.

Ha a Demokratikus Koalíciónak ez a polgári irány, akkor arra tényleg nehéz mit mondani.