Felfüggeszthetik a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogát

parlament, planáris ülés, Farkas Gergely, a Jobbik képviselője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
A legfőbb ügyész kéri Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől. Ennek oka, hogy választási csalással vádolják a politikust, aki 2018-ban egy LMP-s politikust próbált megvesztegetni. Az ügyészség álláspontja szerint a jobbikos politikus cselekménye a választás rendje elleni bűntett megállapítására alkalmas.
Vágólapra másolva!

Sajtóközleményt adott ki a Legfőbb Ügyészség, amelyben azt írja a szervezet, hogy

indítványozzák Farkas Gergely képviselői mentelmi jogának felfüggesztését.

Ismertették, hogy

Az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Farkas Gergely jobbikos képviselőjelölt, a tavaly áprilisi országgyűlési képviselő

az LMP-s képviselőjelölt-társának felajánlotta a kampányra addig fordított 600.000 Ft összegű költsége kifizetését, amennyiben a választástól visszalép.

Az ügyészség álláspontja szerint a jobbikos politikus cselekménye a választás rendje elleni bűntett megállapítására alkalmas.

Farkas Gergely, a Jobbik képviselője Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mint ismert, a választási kampány hajrájában az Origo birtokába jutott egy hangfelvétel, amelyen a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje pénzt ajánlott LMP-s vetélytársának, hogy visszalépjen a javára a kiskunhalasi körzetben. A felvételen jól hallható, ahogy Farkas megpróbálja megvesztegetni Midi Melániát, és arra hivatkozva kérte a visszalépést, hogy így nagyobb esélye lenne a győzelemre. Az LMP-s jelölt visszautasította az „ajánlatot” azzal, hogy ez egy meglehetősen erős kijelentés volt.

Itt meghallgatható újra a hangfelvétel:

A politikus még aznap reagált a sajtóhírre Facebook-oldalán, meglehetősen ellentmondásosan. Egyrészről azt írta, hogy nem ajánlott fel pénzt a visszalépésért, valamivel később pedig „vicces felvetésként” értékelte a történteket. „A hangfelvételben hallható felvetés részemről elhangzott, de természetesen nem komoly szándékkal, ez jól érzékelhető abból, hogy nem kijelentésként, hanem egy hangsúlyból is érezhetően vicces felvetésként hangzott el” – fogalmazott.

Farkas: Sneider Tamás bocsánatot kérhetett volna a náci karlendítésért

Véletlen egybeesés, de Farkas éppen ma adott interjút az LMP-közeli Azonnalinak, amelyben többek között Sneider Tamás náci botrányáról beszélt, meglepően őszintén. A következő megállapításokat tette pártelnökével kapcsolatban:

  • Rossz taktika volt azzal elütni az ügyet, hogy csak poénkodás volt: „Szerintem nem rontott, sőt, lehet javított volna a helyzeten, ha kimondják, hogy ilyenekkel viccelni sem szabad.”
  • Hallomásból tudja, hogy nem náci karlendítés volt:Nem voltam ott az eseményen, de hallomásból tudom, hogy Sneider Tamás feleségének mozdulata nem azt volt hivatott jelképezni, mint aminek próbálják beállítani.”
  • Belefért volna a bocsánatkérés Sneidertől: „Ettől függetlenül belefért volna egy bocsánatkérés.”