Lánczi András: Irreális hinni a migránsok sikeres integrációjában

Lánczi András 
 Budapest Migráció Konferencia, Mathias Corvinus Collegium
Lánczi András Budapest Migráció Konferencia, Mathias Corvinus Collegium
Vágólapra másolva!
Azok, akiknek meggyőződése, hogy a migráció és az integráció sikeres, egy irreális világban élnek – mondta Lánczi András, a Corvinus egyetem rektora, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke az MCC migrációs konferenciáján. A konferencián holnap beszédet mond Nicolas Sarkozy, volt francia elnök, és Orbán Viktor miniszterelnök is. Az eseményről folyamatosan jelentkezünk tudósításokkal és interjúkkal.
Vágólapra másolva!

Azért szerveztük a mostani eseményt, hogy a külföldi kollégák is bemutassák a tapasztalataikat és kutatásaikat a migrációról – mondta Lánczi András, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke az MCC nemzetközi migrációs konferenciáján Budapesten. Szólt arról is, hogy a migrációról két ellentétes vélemény van. Az egyik szerint természetes és jó a migráció az európai társadalmak számára – mondta Lánczi András.

Egy másik vélemény szerint jelentős fenyegetettséget jelent a tömeges migráció az európai civilizáció számára

– tette hozzá.

Úgy látja, hogy a két vélemény között azért van ilyen mély ellentét, mert senki sem meri kijelenteni, hogy az igazság melyik oldalon van. Lánczi András szerint az értékek és a kultúrák kiegyenlítése a legnagyobb veszély.

Lánczi András: Az értékek és a kultúrák kiegyenlítése a legnagyobb veszély Fotó: Mudra László - Origo

Lánczi András szólt arról is, hogy voltak olyan európai gondolkodók, akik szerint a határok okozzák a háborúkat, de ez a vélemény nem jelentheti azt, hogy minden határt meg kell szüntetni. A politikai szakértő szerint a migráció nem csupán utazást jelent, hanem már teljesen más dimenziói vannak.

Az emberek saját döntésük alapján jönnek tömegesen Európába, mivel magasabb életszínvonalat szeretnének elérni

– tette hozzá.

Lánczi András szerint ma egy tömeges-globális társadalomban élünk. Azok, akiknek meggyőződése, hogy a migráció és az integráció sikeres, egy irreális világban élnek. Az Egyesült Államokban sem sikerült teljes mértékben integrálni a különféle népeket – tette hozzá.