Láng Zsolt: Mansfeld Péter a szabadságért adta életét

Vágólapra másolva!
Mansfeld Péter a szabadságért adta életét, olyan fiatalember volt, akivel veleszületett az igazságérzet és a hazafiság - mondta Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás legfiatalabb mártírjának egykori iskolájánál rendezett kerületi megemlékezésen.
Vágólapra másolva!

Mansfeld Péter halálának 60. évfordulóján a kerületi önkormányzat a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziummal tartott megemlékezést, amelyen Láng Zsolt elmondta, hogy Mansfeld Péter 1956-ban nem volt még 18 éves sem, nem akart hős lenni, nem dédelgetett világmegváló gondolatokat.

A polgármester úgy fogalmazott: Mansfeld Péter "egyszerű rózsadombi srác volt, akivel veleszületett az igazságérzet és a hazafiság". Csatlakozott a Széna téri harcosokhoz, de nem fogott fegyvert, szállítási feladatokat végzett a forradalmároknak. Az ellene zajló koncepciós perben nem árulta el társait, ragaszkodott igazához, aminek az lett a következménye, hogy a kommunista hatalom kivégeztette - mondta el Láng Zsolt.

Láng Zsolt: Mansfeld Péter a szabadságért adta életét Forrás: masodikkerület.hu

A megemlékezők megkoszorúzták az iskola falán lévő Mansfeld Péter-emléktáblát, valamint az 1956. június 28-i poznani sortűz során 13 évesen életét vesztett lengyel Romek Strzalkowski emléktábláját.
Láng Zsolt a megemlékezést követően a Mansfeld Parkban is elhelyezte az emlékezés virágait a mártír szobránál - olvasható a II. kerület közleményében. Mansfeld Pétert 1959. március 21-én, néhány nappal 18. születésnapjának betöltése után végezték ki.