Budapesten lesz az első globális migrációs konferencia Európában

Douglas Murray
Vágólapra másolva!
Európában az első, de világszinten is jelentős, a globális migráció témájával foglalkozó szakmai konferencia lesz hétvégén Budapesten a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében. Az „MCC Budapest Summit on Migration – The Biggest Challange of Our Time?” elnevezésű eseményen több elismert nemzetközi szakértő, kutató, valamint a döntéshozói és diplomáciai elit vesz részt: az előadók között szerepel Douglas Murray az „Európa furcsa halála” című könyv szerzője és a szomáliai származású Ayaan Hirsi Ali, az iszlám vallás egyik legjelentősebb kortárs kritikusa, de megszólal az izraeli és a brit titkosszolgálat egy-egy korábbi ügynöke is.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években az európai politikai gondolkodást jelentős mértékben meghatározta a nemzetközi migráció jelensége. De hogy ennek kapcsán miért van szükség egy európai szintű konzultációra?

– mutat rá Szalai Zoltán, a szervező Mathias Corvinus Collegium ügyvezetője.

A március 22-24. között a Várkert Bazárban tartandó konferencián több nézőpontból is részletesen elemzik a migráció kérdését kitérve annak társadalmi, gazdasági és éghajlati okaira, az Európai Uniót érintő hosszú távú hatására, valamint különféle megoldási lehetőségeket vesznek számba, fókuszálva a biztonságpolitikai kihívásokra és a határvédelem fontosságára is.

A konferencia nyitányaként az iszlám vallás egyik legjelentősebb kortárs kritikusa, Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású holland-amerikai író, politikus és békenagykövet nézeteivel is megismerkedhetnek majd a résztvevők, aki Theo Van Gogh filmrendező meggyilkolása óta rendőri védelem alatt áll.

A konferencia csúcspontjának számító második napon a migráció kérdésében eltérő módon, mégis egyaránt érintett országok magas rangú képviselői, köztük Ausztrália, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Dánia, Csehország és Spanyolország korábbi kormány- és államfői, valamint volt és jelenleg is aktív miniszterei, illetve parlamenti képviselői is felszólalnak. Itt lesz többek között a Harvard Kennedy School közgazdász professzora, George Borjas is, aki elsősorban a migráció munkaerőpiacra gyakorolt hatásaival foglalkozik, és akinek a bevándorlással kapcsolatos véleménye meghatározó jelentőséggel bír az amerikai szakmai sajtóban. Prezentációt tart Douglas Murray fiatal, brit neokonzervatív író is, aki az „Európa furcsa halála” című könyvével tett szert nemzetközi hírnévre.

Douglas Murray Fotó: Talán Csaba

Olyan rendkívüli előadók is felszólalnak majd, mint Moszab Hasszán Juszef, aki az egyik Hamász-alapító fiaként az izraeli titkosszolgálat egykori beépített ügynöke volt a terrorszervezetben, valamint Aimen Dean, aki korábban az al-Kaida Oszáma bin Ládennek felesküdött tagja volt, majd lebuktatásáig az MI6 brit titkosszolgálat beépített ügynökeként tevékenykedett. Az amerikai külügyminisztérium két helyettes államtitkára is megosztja majd véleményét a téma kapcsán.

A péntek és vasárnap esti viták évszázados angolszász hagyományok szerint szabályozva, ugyanakkor modern és lazább hangulatban zajlanak majd. A saria és a demokrácia összeegyeztethetőségéről szóló vitán részt vevők között ott lesz Ayaan Hirsi Ali is, míg a zéró tolerancia bevándorláspolitika kapcsán Douglas Murray és az illegális migrációt megszüntető Tony Abbott korábbi ausztrál miniszterelnök nemzetközi és bevándorlásügyi tanácsadója, volt magyar és brüsszeli nagykövet, Mark Higgie is fel fogja emelni a szavát.

A konferencia programjáról bővebb információ az esemény honlapján (http://budapestsummit.mcc.hu/) olvasható.