Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Brüsszel a bevándorlást támogatná a gazdák kárára

Érd, Elvira major.
Cseresznye és meggyszüret a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Kísérleti Telepén. A képen: Dr. Feldman Zsolt
2016.06.07.
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
A május 26-i európai parlamenti voksoláson abban a kérdésben is döntünk, hogy a magyar agrárium érdekei mentén politizáló erőket támogatunk, vagy hagyjuk, hogy a brüsszeli bürokrácia olyan költségvetést fogadjon el, amely a bevándorlást támogatná a mezőgazdaságból élőknek, a vidéki embereknek járó forrásokból - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Lengyeltótiban csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Feldman Zsolt a somogyi településen rendezett agrárfórumot megelőző sajtótájékoztatón közölte, hogy az Európai Unió 2021-2027 közötti,

a brüsszeli bürokrácia által letett költségvetési javaslata szerint a közösség agrárbüdzséjét 20 százalékkal kurtítanák meg az előző költségvetési ciklushoz képest.

Eszerint Magyarország a 2014-2020 közötti 12,3 milliárd eurónál 2 milliárd euróval kevesebb pénzhez jutna, a felhasználása pedig nehezebb lenne, több adminisztratív teherrel járna.

- mondta az államtitkár.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Fotó: Polyák Attila - Origo

Feldman Zsolt szavai szerint a mostani javaslatcsomag ezt veszélyezteti, mert ahelyett, hogy a leszakadó, fejlesztésre szoruló régiókra koncentrálna, az európai és azon belül a magyar vidéken élő gazdálkodóknak nyújtana segítséget, olyan, a migrációval, a migránsok integrációjával összefüggő célokat fogalmaz meg, amelyek a magyar mezőgazdaságnak, a magyar agrártermelőknek nem állnak érdekükben.

Az államtitkár továbbá elmondta, hogy Magyarországon a közös agrárpolitika közvetlen jövedelempótló támogatásai több mint 170 ezer gazdálkodó jövedelmezőségét segítik.

Csak Somogyban 2018-ban 18,8 milliárd forint jövedelempótló támogatást fizettek ki, 2014-2020 közötti vidékfejlesztési programból 41 milliárd forintnyi dotáció került a megye agrárgazdálkodóihoz, önkormányzataihoz.

Éppen ezért a magyar gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva tárgyalunk a 2020 utáni európai uniós költségvetésről, s örülünk annak, hogy a magyar gazdaszervezetek aláírásgyűjtéssel egyfajta társadalmi legitimitációt nyújtanak számunkra - mondta Feldman, aki jelezte, hogy

a közös agrárpolitika megtartásáért, a támogatás mértékének fenntartásáért indult petíciót már több mint 160 ezren írták alá.


Magyarország nincs egyedül, ugyanis 21 agráriumban erős állam van, amelyeknek nem érdekük az agrártámogatások csökkentése, felhasználási szabályainak bonyolítása, ezért fel is szólították az európai közösséget a közös agrárpolitika megőrzésére.

- mondta Feldman Zsolt.

Móring József Attila (KDNP), a térség országgyűlési képviselője megjegyezte, hogy kezd összeállni a következő európai uniós költségvetési ciklus, amihez Európát előre vivő, de egyúttal "hajmeresztő" javaslatok is megjelennek.

- mondta a politikus.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről