Megvan a hajókatasztrófában érintett szállodahajó - heten meghaltak, sokan eltűntek

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán. Ez a hajó volt a szerda esti baleset másik résztvevője
Vágólapra másolva!
Heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a fővárosban, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, őket kihűléses tünetekkel vitték kórházba. Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. 21 ember eltűnt. Nagy erőkkel folyik a mentés a Duna teljes magyarországi szakaszán, amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak. Az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben résztvevők.
Vágólapra másolva!

A Hableány nevű turistahajó egy nagy méretű szállodahajóval ütközött szerdán este a Parlament közelében, a szakadó esőben. A nagy hajó elsodorta és maga alá gyűrte a kisebbet. A turistahajó gyorsan elsüllyedt.

A roncsot a Margit híd pillérétől három méterre, a Duna mélyén találták meg.

Szilágyi Zsolt ezredes, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka csütörtök reggel a honvedelem.hu-nak azt mondta, hogy előkészítettek egy pontonhídelemet, amelyet egy aknamentesítő hajóra kötve a szerda esti hajóbaleset helyszínére, a Margit híd közelébe jutattak. Ez búvárplatformként szolgál majd a merülésekhez, ha szükség lenne rá.

A parancsnok hozzátette: a baleset után nem sokkal parancsot kaptak, hogy mérjék fel képességeiket, pontosan mivel tudják támogatni a belügyminisztériumi és a katasztrófavédelmi szakemberek mentési munkáját.

– Az állományt riasztottuk, és létrehoztunk egy búvárcsoportot, illetve egy hajócsoportot – mondta az ezredes. "A hajócsoport egy tűzszerész járőrhajóból és egy beépített szonárral rendelkező folyami aknamentesítőből áll: előbbit a felszíni keresés-kutatás, utóbbit pedig a hajóroncs felkutatása céljából vetettük be - fogalmazott az ezredes. Hozzátette, miután megtalálták a hajóroncsot, a hajókat visszarendelték a hadikikötőbe.

A búvárok készenlétben állnak,

feladatuk, hogy támogassák a rendőrségi és katasztrófavédelmi búvárok tevékenységét.

21 embert még keresnek

A hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Eddig 7 embert sikerült kiemelni a vízből, emellett heten meghaltak.

Volt olyan áldozat, akit több kilométerre a baleset helyszínétől, az M0-s déli hídjánál találtak meg.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője azt mondta reggel az M1 aktuális csatornának, hogy

- tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba -, annak köszönhetően, hogy hamar partra kerültek. A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk - tette hozzá.

A rendőrök és a tűzoltók mellett katonák is részt vesznek a kutatásban Fotó: Polyák Attila - Origo

21 embert még keresnek.

A teljes magyarországi szakaszon kutatnak

A hatóságok a Duna teljes magyarországi szakaszára elrendelték a kutatást, műszerekkel és búvárokkal keresik az eltűnteket. A mentésbe a rendőrök és a tűzoltók mellett katonák is bekapcsolódtak. Az M1 infomráció szerint azonban az erős sodrás miatt

már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak

a mentésben részt vevők.

Tűzoltók és rendőrök a Müpa előtti pontonon a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Arról egyelőre nincs információ, hogy az áldozatok, az eltűntek vagy a kimentettek között vannak-e a személyzet magyar tagjai.

A mentést nehezítette a szakadó eső, az erős szél, a sötétség, a víz alacsony hőmérséklete, továbbá az, hogy a Duna árad, és a folyónak erős a sodrása. A budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint. Jelenleg 5 méter körüli a vízállás, de ez a napokban tovább fog emelkedni, ami nehezíti a mentésben résztvevők munkáját.

Amikor a baleset történt a víz 10-15 fokos lehetett, Győrfi Pál szerint pedig,

17 mentőautó érkezett a helyszínre Forrás: AFP/Gergely Besenyei

Kihűlés, sokk

Zacher Gábor toxikológus az M1 csatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy a kihűlés komoly fenyegetést jelent, és a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Helyszínen a belügyminiszter

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint a keresés elhúzódó folyamat lesz.

A helyszínre érkezett szerda éjjel Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is.

Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját. A rendőrség csütörtök délelőttre ígért részletes tájékoztatást a balesetről.

Az áldozatok azonosítását a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai segítik.

A dél-koreai követség munkatársai a rendőrség egyik képviselőjével egyeztetnek Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Részvétnyilvánítás

A kormány részvétét nyilvánította a dunai hajóbalesetben elhunyt dél-koreai áldozatok családjainak. Facebokk-oldalukon azt írták: "Egész éjjel zajlott a mentés. A rendőrök, katasztrófavédők, búvárok, mentők, a túlélőket kezelő orvosok munkájához minden segítséget megadunk."

Még csütörtökön Budapestre utazik a külügyminiszter

Még csütörtökön Budapestre utazik Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter a szerda esti dunai hajószerencsétlenség miatt - jelentette be csütörtökön Kim In Csol, a szöuli külügyminisztérium szóvivője.

– Kang miniszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa munkatársaink munkáját – tudatta Kim, aláhúzva, hogy szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal, és mindent megtesznek, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a kialakult helyzetet.

A Dél-Koreai elnök csütörtökön rendelte el egy kormányszintű operatív csoport megalakítását a vízi balesettel kapcsolatban. Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyenek meg minden lehetséges intézkedést a balesetet szenvedett dél-koreai turisták megsegítésére.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatalvezetőjétől. A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb

18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán. Ez a hajó volt a szerda esti baleset másik résztvevője Forrás: MTI/Lakatos Péter
Sérülés a Viking Sigyn szállodahajón Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Műszaki hibáról nem tudnak

A Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály azt mondta, rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy

a hajót folyamatosan szervizelték,

műszaki hibáról nem tudnak. A Panorama Deck Kft. „minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik – tette hozzá.

Korábbi felvétel a Hableány rendezvényhajóról Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a cég flottájának 2003 óta.