Mindenki menjen el vasárnap választani, teremtsük meg a közös Európát

üres európai parlamenti ülésterem, Brüsszel
The Hemicycle can seat all 751 Members of the European Parliament. During plenary sessions it is used for Parliament?s largest and most important debates. (08 July 2016) | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A nemzeti identitás megőrzéséhez a kultúra és az oktatás mellett az olyan intézmények támogatására is szükség van, amelyek hozzájárulnak az identitásmegőrzéshez - hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szombaton a dél-bánsági Hertelendyfalván, ahol a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tájházának avatóünnepségén szólalt fel.
Vágólapra másolva!

Kiemelte, hogy a bukovinai székelyek 1883-ban telepedtek le a térségben és azóta otthon vannak itt. A tájház megépítésének gondolata a betelepülés 120. évfordulóján merült fel és mára valósággá vált. A tájház kiállítóteremmel, vendégszobákkal és hatalmas székelykapuval várja a látogatókat ezentúl.

- húzta alá az államtitkár a tájház megnyitóján.
Emlékeztetett: a magyar kormány 2010-ben lehetővé tette, hogy minden magyar, éljen bárhol is a világon, igényelhesse a magyar állampolgárságot.

A Petőfi és Bem nevét viselő székely kapu Forrás: Juhász Péter

Mára több mint egymillió-ötvenezren igényelték és kapták meg az állampolgárságot.

2010 és 2014 között ezután megteremtették azt a keretrendszert, amellyel a külhoni magyarokat támogathatja Budapest, 2014-ben pedig Magyarország megerősödésével az is lehetővé vált, hogy a külhoni gazdaság támogatásával tovább erősítsék a külhonban élőket.

- idézte fel Potápi Árpád János. Ez a program lehetővé teszi, hogy a magyar vállalkozások megerősítésével magyar családokon tudjon segíteni a kormány. A legfontosabb üzenet a közösségek megerősítése, az identitás megőrzése.

Az Európai Parlament ülésterme Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jürgen Schwenkenbecher

A tavalyi év a külhoni magyar családok éve volt, az idei esztendő középpontjában pedig a külhoni magyar gyerekek állnak.

- hangsúlyozta.
Potápi Árpád János végül felhívta a figyelmet arra, 2018-ban megteremtődött annak lehetősége, hogy azok is részt vegyenek az európai parlamenti választáson, akik nem az Európai Unió területén élnek. Arra kérte a hallgatóságot, hogy mindenki vegyen részt a vasárnapi választáson és segítsen a közös Európa létrehozásában.