Vége a történelemérettséginek: ezeket a feladatokat kapták a diákok

érettségi, történelem, történelemérettségi
Budapest, 2019. május 8. Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A matematika után történelemérettségivel folytatódott a májusi írásbeli vizsgasorozat. Ma közép- és emelt szinten is vizsgáztak a diákok, több mint 67 ezren készültek az érettségire. 
Vágólapra másolva!

Ezek voltak a feladatok középszinten

A középszintű feladatsorban, amelyet 180 percig írhattak a diákok,

az ókori Athénnal, a törökellenes küzdelmekkel, a második ipari forradalommal, a határon túli magyarsággal és a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatos feladatot kaptak

az érettségizők – írta az Eduline. Az írásbeli első részében egyszerű, rövid választ igénylő feladatok voltak – mindegyik valamilyen forrás, például szöveg, kép, diagram feldolgozását, értelmezését várta a diákoktól. Összesen tizenkét ilyen feladatot kaptak, egy-egy feladat több részből is állhatott.

A második feladatrészben, amelyben a diákoknak esszét kellett írniuk a megadott témákban,

  • a trianoni béke hatásairól,
  • a szovjet propagandáról,
  • Szent István uralkodásáról,
  • illetve a középkori uradalmakról írhattak.

Az írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.

Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A történelemérettségi emelt szintű írásbelijének idei témáiról egyelőre nincs információja az oktatási portálnak, de mint minden évben, ez a vizsga most is 240 percig tartott, és ugyanúgy két feladatsorból állt, mint a középszintű vizsga. A diákok először az első feladatlapot oldották meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte.

Több mint 67 ezer diák vizsgázott ma történelemből

Történelemből középszinten 1 235 helyszínen 67 025 vizsgázó (közülük 1 903-an angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 125 helyszínen 5 831 vizsgázó (közülük 127-an angol, francia, német, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven) tett érettségit.