A hajókatasztrófa két újabb áldozatát találták meg

Duna, dunai hajóbaleset, Hableány  halottak kiemelése
Vágólapra másolva!
Kedden két holttest került elő a Dunából. Az egyiket a baleset helyszínén dolgozó búvárok emelték ki a Margit-szigetnél elsüllyedt Hableányból, a másikat Kulcsnál találták meg. Késő délután még egyszer lemerültek a vízbe a roncsnál, de akkor nem hoztak fel senkit, ez feltehetően csak egy felderítő merülés volt. Az viszont biztos, hogy holnap folytatják a munkát a Margit-szigetnél. Mára tizenegyre emelkedett a halálos áldozatok száma és csak 17 emberről nem tudunk. 
Vágólapra másolva!
Fotó: Polyák Attila - Origo

„A magyar búvárok a reggeli merülés során a hajóroncs ablakában egy holttestet találtak és jelöltek meg, amely felszínre hozatala

– tekintettel a továbbra is erős sodrásra és a nulla látási távolságra – bonyolult és nehezen kivitelezhető feladat elé állította a búvárokat és a tervezésben részt vevő szakembereket egyaránt.

A délutáni merülés során részletes előkészítő tevékenység és megfeszített, hatórás csapatmunka eredményeképp, sikerült a holttestet felszínre hozni.

A mentési munkálatokban részt vevők elsődleges feladata továbbra is a hajóroncs kiemelése, melynek kivitelezésén több tucat nagy tapasztalattal rendelkező magyar és külföldi szakember dolgozik”

– olvasható a TEK közleményében.

A tragédia pillanatától kezdve a magyar hatóságok mindent megtesznek azért, hogy segítsenek a dunai hajóbalesetben érintetteknek, és kiderítsék, hogy pontosan mi történt. A múlt héten a körülmények miatt még csak próbamerüléseket tartottak,

tegnap viszont már sikerült megközelíteniük a Hableány nevű hajót, amely a folyómeder aljára süllyedt a Margit-szigetnél.

A szonárképen jól látszik a roncs fekvése Forrás: Terrorelhárítási Központ

Tizenhét emberről nem tudunk

A Hableány egy nagy luxushajóval, a Viking cég hotelhajójával ütközött össze a Margit hídnál szerda éjszaka 21.05-kor.

Az elsüllyedt turistahajón 35-en voltak: 22 nő, 12 férfi és egy gyerek. A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül a többiek turisták, idegenvezetők.

Eddig 10 halálos áldozatról tudtunk, heten túlélték, 18 embert kezeltek eltűntként a hatóságok.

Délután azonban egy újabb holttest került elő a Dunából a Fejér megyei Kulcsnál. Kezdetben nem lehett tudni, hogy a hajóbaleset áldozatáról van-e szó, dea rendőrség este hat óra előtt nem sokkal megerősítette, hogy a dél-koreai férfi a hajó utasa volt.

Vele együtt 11-re nőtt a halálos áldozatok száma, 17 embert keresnek hivatalosan.

A Margit hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó mentésében segítő dél-koreai haditengerészet búvárai a Dunán 2019. május 31-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

A dél-koreaiak esti sétahajózáson vettek részt a Duna budapesti szakaszán az idegenvezetőikkel, a 6 országot – köztük Magyarországot – érintő körutazásuk egyik programjaként.

– mondta egy meg nem nevezett minisztériumi tisztségviselő korábban.

Egy férfi és egy nő holtteste előkerült

A mentőalakulat tagjainak tegnap este egy dél-koreai nő holttestét sikerült a felszínre hozniuk, közvetlenül a roncs mellől.

Tegnap délutánra egy 64 éves dél-koreai férfit hivatalosan a hajóbaleset nyolcadik áldozatának minősítettek.

Az ő holttestét Hartánál találták meg a Dunában.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogy az Origo helyszínen lévő tudósítójának elmondta egy szemtanú,

a helyi kikötő horgonykötelében akadt fent a teste.

Kedden délután a kulcsi hajókikötőt zárták le a rendőrök. Ott találtak még egy holttestet. Estére sikerült azonosítani.

A kapitány és a matróz még nincs meg

Kedden kora délután merültek le újra a búvárok a mélybe, ahol információink szerint több áldozat is lehet még.

Négyet láttak tegnap, de nem kizárt, hogy jóval több embert ejtett foglyul a 7 másodperc alatt elsüllyedt turistahajó.

Egyelőre azt sem tudjuk még, hol lehet a Hableány kapitánya és a szintén magyar matróz. Őket is meg kell találniuk. Tegnap több mint másfél órát töltöttek a búvárok a roncsnál.

A kora délutáni merülés után még egyszer leereszkedtek a roncshoz, ezúttal egy dél-koreai búvár öltözködött. Ez feltehetően egy felderítő merülés volt. Este hat órakor a búvár feljött a felszínre. Holnap folytatják a munkát.