Petíció indult az abortuszon nevetgélő momentumos Cseh Katalin lemondásáért

Cseh Katalin
Budapest, 2018. március 22. Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja a Republikon Intézet és a Friedrich Naumann Stiftung közös szervezésében megrendezett A választás tétje 2018 című konferencián a fővárosi A38 hajón 2018. március 22-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Aláírásgyűjtést indítottak civilek azért, mert Cseh Katalin momentumos európai parlamenti (EP-) képviselő egy korábbi beszélgetés során nevetgélt azon, hogy beszélgetőpartnere a műtéti abortuszt egy botmixerhez hasonlította. „Érzéketlen, gyomorforgató, vállalhatatlan” – írják a petíció megfogalmazói, a szülész-nőgyógyász végzettségű politikus lemondását követelve. Eddig több mint tízezren írták alá, hogy Csehnek távoznia kell a közéletből, a Momentum vezetőségén a sor.
Vágólapra másolva!

Döbbenten találkoztunk tegnap a Momentum új EP-képviselője, Cseh Katalin és a feminista újságíró, Papp Réka Kinga Klubrádióban néhány éve elhangzott gyomorforgató, vállalhatatlan megnyilvánulásával: érzéketlenül és kegyetlenül űztek gúnyt a születendő gyermekek életének erőszakos kioltásából” – ezzel a felszólítással indítottak aláírásgyűjtést civilek az abortuszon röhögcsélő, momentumos Cseh Katalin lemondatásáért. A petíció megfogalmazói úgy látják, hogy a politikus megnyilvánulása „érzéketlen, gyomorforgató, vállalhatatlan”. Meglátásuk szerint az újdonsült európai parlamenti képviselő „a születendő emberek erőszakos halálán való gúnyolódáshoz csatlakozott”, ezzel okot adva a közéletből való távozásra. Ezért két követelést fogalmaztak meg vele és pártjával szemben:

  • arra kérik Cseh Katalint, kérjen bocsánatot, és adja vissza EP-képviselői mandátumát.
  • a Momentum Mozgalmat pedig arra kérik, szólítsa lemondásra EP-képviselőjét, és azonnal határolódjon el az idézett kijelentésétől.

Jóérzésű emberekként betartjuk az emberi minimumokat, és nem vihorászunk más ember halálán. Nem gúnyolódunk más emberek erőszakos halálának botmixerhez való hasonlításán” – zárták gondolataikat a petíció megfogalmazói. Az már most látszik, hogy egyre nagyobb a nyomás a Momentum vezetésén, hogy lépjen az ügyben, hiszen

pár nap alatt már több mint 10 ezren aláírták a petíciót.

Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mint ismert, miután az európai parlamenti választáson Cseh Katalin mandátumot nyert, előkerült róla egy korábbi hangfelvétel, amelyen Papp Réka Kinga feminista újságíróval beszélgetett a Klubrádióban. Ennek során érintették az abortusz témáját, ahol a következő, egészen meredek párbeszéd hangzott el:

  • Cseh Katalin: Aki abortuszra kerül, az választhat – általában a nők választanak, nyilván van pár olyan orvosi eset, amikor az orvos választ, de általában a nő választ –, hogy ő hogyan szeretné megszakíttatni a terhességet. Tehát van ennek az a klasszikus sebészi módja, amit Magyarországon is végeznek, illetve van emellett...
  • Papp Réka Kinga: Köznyelvi nevén BOTMIXER.
  • Cseh Katalin: (NEVET)
  • Papp Réka Kinga: Igen, elég brutális.
  • Cseh Katalin: Hát igen, ezt még nem hallottam.
  • Papp Réka Kinga: Komolyan? Közszájon forog.
  • Cseh Katalin: (NEVET) Majd ELTERJESZTEM ÉN IS a kis körömben...

Ahogy olvasható, Papp a műtéti abortuszt egy botmixerhez hasonlította, amin a szülész-nőgyógyász (!) végzettségű Cseh hangosan nevetett, vállalva azt, hogy elterjeszti ezt a megnevezést a környezetében.