Kálmán Olga útja televíziós bukásától a Gyurcsány családig

Kálmán Olga
Vágólapra másolva!
A nyíltan antiszemita Jobbik után most Gyurcsányékkal kötötte össze az életét a volt riporter, Kálmán Olga. A korábban baloldali, majd jobbikos propagandista most a Demokratikus Koalíció jelöltjeként főpolgármester akar lenni Budapesten. Természetesen ezúttal sem egyenesen, hogy bukott műsorának megmosolyogtató címét idézzük: függetlennek hívja magát, igaz, Gyurcsánynéval együtt jelentette be, hogy indul az előválasztáson. Bár viccesen elfogult volt, riporteri időszakában meg mindig arról beszélt: ő független és objektív. Most végérvényesen kiderült, hogy mennyire.
Vágólapra másolva!

Mint ma kiderült, Kálmán Olga elfogadta Gyurcsány Ferenc pártjának ajánlatát, hogy induljon el a budapesti balliberális előválasztáson, mint a párt által támogatott "független" jelölt, kihátrálva az addig támogatott MSZP-P-s Karácsony Gergely mögül. Kálmán Olga pálfordulásai közül kiemelkedik, hogy míg korábban a baloldal meghatározó propagandistája volt, Simicska Lajos 2015-ös fordulata után Simicska hírtévéjében Jobbik-propagandista lett, és Vona Gábor leghűségesebb mikrofonállványává vált. Legutóbb pedig már a súlyos korrupciós botrányokba keveredő Márki-Zay Péternek udvarolt. De nézzük is részletesebben, hogy kicsoda is valójában Kálmán Olga.

Kálmán Olga hatalmas pálfordulásokat leírva most éppen Gyurcsányéknál kötött ki

A hűséges propagandista

Kálmán Olga foglalkozását tekintve általános iskolai tanár. A pályafutását a közszolgálati médiánál kezdte, majd 2003-ban került az ATV-hez. Ezekben az években a balliberális kormányok egyik leghűségesebb propagandistája volt. Az akkor még kormánypárti balos politikusoknak hízelgett, míg az ellenzéki politikusokkal jól láthatóan folyamatosan keménykedett. 2010 után persze fordult a szereposztás.

Hogy Kálmán Olgáért nem rajonganak a nézők, az már az ATV-ben kiderült. Amikor valaki helyettesítette, az adott műsort mindig többen nézték, mint amikor az alap-műsorvezető, Kálmán Olga vezette.

Az igaz fordulat Kálmán Olga életében 2016 decemberében jött el, amikor bejelentette távozását az ATV-től, és Simicska Lajos jobbikos tévéjébe igazolt. Itt pedig álljunk meg egy pillanatra.

Kálmán Olga az ATV karácsonyi partija után mondott fel, és mint kiderült, az akkor ellenzéki, elsősorban jobbikos Hír TV-hez szerződött. Kálmán Olga 4 millió forintért vállalta, hogy attól kezdve a Jobbik propagandatévéjében kell dolgoznia.

A Hír TV-ben sok embert felháborított Kálmán Olga mondhatni nevetségesen magas fizetése – és egyáltalán, az érkezése.

Kálmán Olga nézettsége alapján mindenképpen furcsa volt ekkora fizetés. Hiszen például Sas József vagy Hajdú Péter műsora is nézettebb és sikeresebb volt, mint az Egyenes Beszéd Kálmán Olgával.

Kálmán Olga műsora óriási bukást hozott a Simicska-féle Hír TV-nek, miközben mesés összeget keresett Forrás: Mindenszó

Kálmán Olga véleménye Simicskáról is megváltozott

A váltás más szempontból azért is volt érdekes, mert 2015 előtt még oligarcházta Simicska Lajost Kálmán Olga, de azóta jelentősen megváltozott a műsorvezető gondolkodása ebben a tekintetben, aminek az lett – legalábbis eddig – a csúcspontja, hogy átment a Hír TV-hez. 2015. február 6-ig az Egyenes Beszédben Simicska mindig negatív összefüggésben szerepelt, de azt követően érezhetően megváltozott Kálmán hozzáállása az üzletemberhez. Mint ismert, akkor szakított nyilvánosan is a Fidesszel Simicska.

2015. április 9-én pedig Kálmán már védelmébe vette Simicskát

egy Csepreghy Nándorral folytatott beszélgetésben.

Kálmán Olgának azonban nemcsak Simicskáról változott meg a véleménye 2015 februárja után, hanem a jobbikos politikusok is egyre gyakrabban jártak hozzá. Míg korábban meg sem hívták őket, gyakorlatilag bojkott volt ellenük, addig azóta

a szélsőjobboldali és nyíltan antiszemita politikusok egyre kényelmesebb körülmények között beszélhettek Kálmán Olgánál.

Azonban nemcsak ez az egyetlen furcsa fordulat Kálmán Olga életében. 2007-ben az akkori szocialista-szabaddemokrata koalíció kormányszóvivőnek szerette volna Kálmánt. Az ATV műsorvezetője némi gondolkodási idő után nemet mondott.

Kálmán 2015 után szerette meg Simicska Lajost Forrás: --

Kálmán Olga kontra egy értelmiségi

Kálmán Olga egyik legemlékezetesebb alakítása az Egyenes Beszédben egy 2014. április 9-én készített interjú volt Schiffer Andrással, az LMP akkori frakcióvezetőjével. Akkor Schiffer azt mondta, hogy nem ért egyet a Szabadság térre tervezett megszállási emlékmű szobrának koncepciójával, de aránytalan mértékűnek tartja az azt övező hisztériát. A műsorvezető láthatóan nem tudott napirendre térni Schiffer álláspontja fölött, és teljesen kiesett a szerepéből.

Kálmán Olga nem tudta elviselni, hogy Schiffer András mást mondott, mint amit várt tőle FORRÁS: MTI/BALOGH ZOLTÁN

A műsorról ezután rengeteg publicisztika született. Egy balliberális újságíró akkor azt írta:

„Kálmán Olga egyszerűen képtelen volt felfogni,

hogy Schiffer nem pont ugyanazt gondolja a Szabadság téri Gábriel arkangyalról, mint amit Gyurcsány Ferenc és az egyéb baloldali nagyemberek gondolnak, akarom mondani, ismételgetnek.”

Óriási bukás a jobbikos tévében

Miután Kálmán Olga elfoglalta helyét a jobbikos propagandatévében, egy percet sem adott a látszatra, és folytatta azt, amit már korábban elkezdett. Azonban ezt a nézők már nem nagyon preferálták, és 2017-es márciusi indulása után rögtön óriási bukás lett a műsora. Pedig mindent megtett a tévé, két hét után a kezdési időpontot is megváltoztatták, bízva abban, hogy így talán többen fogják nézni. De nem nézték, sőt.

2017-2018 folyamán aztán kiderült, hogy Kálmán Olga műsorát átlagosan 47 500-an nézték, a vele egy időben az ATV-n adott, hasonló tematikájú Rónai Egon-műsort pedig több mint 100 000-en nézték, azaz legalább kétszer annyian. Ez szégyenteljes bukás volt.

Gyurcsánynak és a Jobbiknak hízelgett mindig is, néha egyszerre

Kálmán Olgát 2018. augusztus 1-jén rúgták ki a Hír TV-től. Mindennek oka többmilliós fizetése és műsorának rekordgyenge nézettsége volt. Kálmán Olga egyébként szélsőséges ellenzéki elfogultsága miatt évek óta gúny tárgya az olvasók, nézők között. Ezek közül kiemelkedett, amikor 2018 márciusában a börtön falai közül egyből Kálmán Olga ölelő karjai közé vetette magát Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje. A Simicska-tévében elképesztő történetekkel állt elő a képviselőjelölt, de a végén már saját maga sem bírta követni a történeteit. Kálmán Olga persze mindezt hagyta, sőt, ha durvábban fogalmazunk, nyalta a sokmilliárdos csalással gyanúsított Gyurcsány-ügyvéd alfelét. Sápítozott, sajnálkozott, hízelgett. Nevetséges bohócszámot adtak elő, ők ketten.

Kálmán Olga a kirúgása után egyetlen balliberális médiumnak sem kellett, igaz, Alföldi Róberttel örültek egymásnak egy reggeli műsorban Forrás: Facebook

Nehezen lehetett szégyenérzet nélkül nézni azt a produkciót, amit még 2017 augusztusában adott elő Kálmán a televízió stúdiójában. Akkor Kálmán élő adásban védte meg vehemensen Staudt Gábor jobbikos politikust és Vona Gábort saját kollégájával szemben. A kirohanás előzménye, hogy Szőllősi Györgyi egy kérdésétől Staudt Gábor, a Jobbik egyik képviselője alaposan zavarba jött, érdemi válasz helyett sértegetni kezdte a műsorvezetőt, és zavarodottan próbálta elkerülni a választ. A műsorvezető Vona Gábort idézve arra kérdezett rá, Staudt szerint elnézést kell-e kérniük a zsidóktól és a cigányoktól.

Simicska Lajos tévéjében azonban a Jobbikot nem lehetett bántani, így nem sokkal később Kálmán Olga kétségbeesetten próbálta menteni a menthetőt.

Megpróbálta megválaszolni a kérdést, amit Staudt nem tudott.

Azon, hogy Kálmán Olga menteni próbálja Staudt korábbi szereplését,

még a Jobbikkal korábban meglehetősen jó kapcsolatban lévő Török Gábor is meglepődött.

A műsorvezető kirohanása után azt mondta, hogy teljesen természetes, hogy a politikai ellenfél átértelmezi a dolgokat, a műsorvezető pedig megkérdezi a politikus véleményét. Mire Kálmán Olga csak annyit mondott, hogy ebbe láthatóan jól bele is kavarodtak, mint kismacska a gombolyagba.

Egyetlen balliberális orgánumnak sem kellett Kálmán Olga

Három nappal kirúgása után már el is kezdte árulni magát Kálmán. „Kedves Mindenki! Most még úton, egyik helyről a másikra. Gyertek velem! #kalmanolga" – üzente kocsijában ülve rajongóinak a vadiúj Facebook-oldalán, ami még a hivatalos jelzőt is megkapta. Kiderült, nincs hova vele menni, legfeljebb a Facebook-oldalára.

Ezután ismét pár hónapra eltűnt Kálmán, majd pedig nem meglepő módon a Jobbik internetes házitévéjében tűnt fel. Kálmán Olga a helyére került. A Jobbik internetes televíziócskájában, egy kényelmetlennek látszó széken ülve, Havas Henrik társaságában, egy homofób, diszkós „műsorvezető” irányításával szidhatta a kormányt.

Végül pedig legutoljára arról adhattunk hírt, hogy a televíziózásból kikopott, az ellenzéki televízióknak magát hiába kínálgató Kálmán Olga a zavaros hátterű Márki-Zay Péterrel ír közös könyvet - ki másról, Márki-Zay Péterről.

Kálmán Olga az ellenzék Farkasházy Tivadarja: hiába vannak politikai értelemben vele egy platformon, nagyon sok baloldali ellenzéki ember szégyelli, hogy ő is velük van, hozzájuk tartozik.

A példátlan elfogultsága miatt sokszor megmosolygott Kálmán Olga riporteri teljesítménye közismert: hízelgés az ellenzéknek és az erőtlenebbnek gondolt emberekkel pimaszkodás - utóbbira jó példa, amikor egy televíziós szereplésben gyakorlat nélküli, nyugdíjas szülői munkaközösség-vezetővel fél órán át szemtelenkedett élő adásban.

Áprilisban még nem akart jelölt lenni

És persze ne felejtsük el, mit mondott Kálmán áprilisban a 24-nek:

Elárulom, miért nem fordult meg a fejemben, hogy pályázzak a főpolgármester-jelöltségre: mert nagyon komolyan gondolom a politikát. Mi is történne? Kampányban nyilván el kell mondani, milyen pocsék itt a köztisztaság, az úthálózat, a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátás és az oktatás. De ha netán megválasztanak, eltelik fél év, s megint ki kell állni. Akkor mit mondhatok? Hát továbbra is azt, hogy pocsék a köztisztaság, az úthálózat, a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátás meg az oktatás.

Kálmán Olga főpolgármester-jelölti kinevezése több okból is furcsa. Egyrészt, néhány napja Gyurcsány Ferenc még arról beszélt, hogy nem rúgják fel az MSZP-vel és a többi kis párttal kötött budapesti megállapodást. Ezek szerint felrúgták. Másrészt, mert Karácsony Gergely alkalmatlan jelölt, ez nem kérdés, de egy bukott riporterrel próbálkozni, akinek fogalma sincs a várospolitikához és semmifajta vezetői gyakorlata nincs (ha nem számítjuk, hogy rendszeresen ugráltatott két segédszerkesztőt előző munkahelyén), azt mutatja, hogy egy még alkalmatlanabb jelöltet választottak. Harmadrészt: ha már egy műsorvezető kell nekik, a DK-ban politizál Vágó István, aki - Kálmán Olgával ellentétben - egy időszakban, nagyjából tizenöt évvel ezelőtt, valóban népszerű és valóban sikeres volt, ráadásul nem fogalmazott nyelvtani hibákkal. Hogy mégis miért a világéletében népszerűtlen tévést, Kálmán Olgát választották és nem Vágó Istvánt? Talán azért, mert - az általunk egyébként sokszor bírált - Vágó István még sohasem hazudta azt, hogy ő "független-objektív".