Az MSZP szocialistaközeli cégtől bérli a Villányi úti pártközpontot

Tóth Bertalan, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019, MSZP
Vágólapra másolva!
A parlament hivatalos honlapján közzétett nyilvános szerződések között felbukkant egy érdekes tétel: május végén az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja bérleti szerződést kötött a párthoz ezer szállal kötődő Sapienza Plus Kft.-vel a Villányi úti központ egyes helyiségeinek kizárólagos használatáért. Az összeg elenyésző, a tárgy fontossága azonban nem: a szocialisták mindössze 6,5 millió forintot fizetnek ezért az április és december közötti időszakra. Nagyon úgy néz ki, hogy haveri alapon megy az üzlet Tóth Bertalanéknál.
Vágólapra másolva!

A Villányi úti pártközpont története tökéletesen szimbolizálja az MSZP jelenét. Az épületkomplexumba való beköltözést, közvetlenül megválasztását követően, Tóth Bertalan pártelnök vetette fel, aki azt tűzte ki célul, hogy itt "működjön majd az elnökség, a választmány". A projekt azonban folyamatosan csúszott, nem könnyítette meg a terv megvalósulását, hogy időközben olyan hírekről lehetett hallani, miszerint az elnökség az anyagi problémák miatt megszabadulna a párt tulajdonában lévő, értékesebb ingatlanoktól, így a Villányi úti központtól is. Mint utóbb kiderült, erre nem került sor, sőt, a napokban egy érdekes tétel bukkant fel a parlament honlapján közzétett nyilvános szerződések között.

Haveri zsebbe megy a székházpénz

Május 27-én ugyanis

az MSZP-frakció bérleti szerződést kötött a Villányi úti komplexumra.

Ahogy az a szerződéslistában látható, a párt országgyűlési képviselőcsoportja a

  • Sapienza Plus Kft.-től
  • 2019. április 1. és 2019. december 31. közötti időszakra,
  • 6 503 670 forint értékben
  • kizárólagos haszonbérleti jogra lett jogosult "az 1114 Budapest, Villányi út 11-13. szám alatti ingatlan" egyes helységeiben.

Az Országgyűlés honlapján elérhető adatok szerint a szocialistáknak a kilenc hónapos időszakért csupán hat és fél millió forintot kell fizetniük, ami már első ránézésre is barátinak tűnik. Pláne úgy, hogy haveri zsebbe megy a pénz, hiszen

a szocialista párt egy nagyon erősen hozzá köthető cégnek fizet a bérleményért.

A Sapienza Kft. (és a Sapienza Plus Kft.) ugyanis tipikusan szocialistaközeli cég, hiszen idén januárig az MSZP pártpénztárnokaként emlegetett Puch László tulajdonolta, akitől Török Ottó, a második Gyurcsány-kormány sport szakállamtitkára vette át a stafétabotot. A tulajdonosváltás után nem sokkal a vállalat egy új leánycéget is alapított Sapienza Plus néven, akikkel a szocialisták most bérleti szerződést kötöttek. Az új társaság nem sokban tér el a korábbitól, hasonló dolgokkal foglalkozik, főtevékenysége azonban elvileg saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása és üzemeltetése lesz.

A váltás tehát a legkevésbé sem tekinthető élesnek. Visszatérve a Sapienzához: az elmúlt időszakban az MSZP feltűnően sok pénzt folyatott ki a vállalkozáshoz, 2011 és 2019 eleje között összesen 411 millió forintért adott tanácsot, írt elemzéseket és végzett nyomdai szolgáltatást a baloldali pártnak. A cégadatbázis szerint a társaságnak nem igazán volt más bevétele, gyakorlatilag a szocialista megbízásokból él. A jelenlegi ciklusban a következő megrendeléseket kapták az MSZP-től:

  • 27 940 000 forint ment nekik gazdaságpolitikai, valamint társadalompolitikai, EU-s kérdésekben tanácsadásra 2019. január 2. és június 30-a közötti időszakra
  • 41 910 000 forintért bízta meg őket a szocialista párt, hogy tanácsadással, tanulmányok, elemzések készítésével segítse az országgyűlési képviselőcsoportjuk munkáját a 2018. július 1. és 2018. december 31-e közötti időszakban.