Itt az új felmérés: Gyurcsány teheti tönkre Karácsony álmait

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. június 19. Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka, a párt elnöke felszólal a jövő évi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 19-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferencet a magyarok 70 százaléka, vagyis 5,6 millió választópolgár, a fővárosban pedig csaknem egymillió szavazásra jogosult nem szeretné fontos politikai pozícióban látni – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A kutatás szerint Karácsony Gergely számára óriási problémát jelenthet, hogy az ország és a főváros legnépszerűtlenebb politikusa támogatja. Az ellenzéki roncsderbi lezárulta után sem csillapodnak a kedélyek, az ellenzék annyira gyűlöli egymást, annyira mélyek a sérelmek, hogy innen nincs visszaút: az előválasztás után is folytatódni fog a háborúzás.
Vágólapra másolva!

Az alacsony, 5 százalékos részvételt hozó budapesti baloldali előválasztás második fordulója bebizonyította, hogy a Gyurcsány-párt EP-választáson elért második helye csupán virtuális helyezés volt.

A Demokratikus Koalíció támogatását élvező Kálmán Olga kikapott Karácsony Gergelytől, melynek oka a pártelnök magas országos és fővárosi elutasítottsága is lehetett,

ugyanis Gyurcsány Ferencet a budapestiek 69, a teljes népesség 70 százaléka nem szeretné „fontos politikai pozícióban” látni.

Forrás: Nézőpont Intézet

Karácsony Gergelynek nehéz lesz elérnie a célját, hogy főpolgármester legyen, ugyanis Gyurcsány Ferenc támogatásával kell győznie ősszel. Annál is inkább, mivel a DK elnöke után Vona Gábor (61 százalék), valamint holtversenyben ő és Dobrev Klára (47-47 százalék) a legelutasítottabb politikusok Magyarországon.

Gyurcsány Ferencet csupán a magyarok 14, Vona Gábort 17, Dobrev Klárát 19, Karácsony Gergelyt pedig 20 százaléka szeretné „fontos politikai pozícióban” látni.

Karácsony Gergely számára rossz hír az is, hogy nemcsak Magyarország-szerte, hanem a fővárosban is magas (55 százalékos) az őt elutasítók aránya, ezzel szemben pedig még a fővárosban lakók negyede (23 százalék) sem szimpatizál vele.

Kitört az MSZP-DK háború

Az ellenzéki roncsderbi, bár szerdán lezárult, de szinte svájci óramű pontossággal borítékolható, hogy az előválasztás után sem csillapodnak a kedélyek az ellenzéki oldalon. A májusi európai parlamenti választást követően átrendeződött az ellenzéki pártok erőviszonya, ami még a legvérmesebb ellenzéki szimpatizánsoknak is nem várt meglepetéseket okozott:

egy valóságos MSZP-DK háború indult meg a puszta létezésért, soha nem látott káosz lett úrrá a kétségbeesett kormányellenes erők között,

és olyan gyűlölködés ütötte fel a fejét soraikban, ami még talán soha. A szerda este azonban még az eddigieknél is többet mesélt: bár a versengésben részt vevő valamennyi szereplő az összetartásról beszélt, voltak olyan mozzanatok, amelyek egyértelműen azt vetítették előre, hogy elhúzódó balliberális belharcokra számíthat a hazai nyilvánosság.

Az előválasztást követően sem bírták ki

Talán ennek a legárulkodóbb jele az volt, hogy Kálmán Olga távol maradt az eredményhirdetéstől. Amikor este hat óra után Magyar György ellenzéki ügyvéd hivatalosan bejelentette, hogy Karácsony Gergely nyerte a balliberális válogatót, vetélytársaival ellentétben nem volt sehol. A közvélemény egyből találgatásba kezdett az újdonsült politikus hollétéről, azonban „megnyugtató” választ nem kapott, főleg nem Gréczy Zsolttól, a DK frakciószóvivőjétől.

– mondta nem túl meggyőzően Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb bizalmasa az Azonnalinak úgy, hogy portálunk is ugyanezzel a kérdéssel fordult hozzá, csakhogy mi nem kaptunk semmiféle választ. Hogy valami nem stimmelt a magát végig győztesnek gondoló Kálmán ügyében, azt jól mutatja a következő: Élő Norbert, XI. kerületi DK-s politikus Gréczynek ellentmondva azt mondta a 24-nek, hogy szervezési hiba volt az akadálya Kálmán megjelenésének. Később Kálmán azt mondta, nem hívták meg.

  • Kálmán Olga nem ment el az előválasztás eredményhirdetésére, ami az egyik, nem is olyan apró jele lehet az elhúzódó ellenzéki belharcoknak
    Forrás: Origo

Kerpel-Fronius Gábor posztja is azt mutatja, hogy a főpolgármesteri kampány hátralévő részében is a marakodás fogja lekötni az ellenzéki pártok erejét.

Szeretném, ha tények alapján, korrektül nyilatkoznánk egymásról

– írta ki közösségi oldalára a magyargyűlölő politikus nem sokkal a válogató lezárulta után. Sorai arról árulkodnak, hogy komoly sérelmek alakultak ki a balliberális pártok és azok politikusai között. A Momentum jelöltje közvetítő szerepet is felajánlott a közöttük lévő feszültségek csillapítása érdekében.

Kunhalmi nem érti

A Gyurcsány Ferenc igazmondási képességein ironizáló Kunhalmi Ágnes sem fogta vissza magát a Mandinernek adott interjújában. A portálnak arra a kérdésére, miszerint szimbolikus lehet Kálmán Olga távolmaradása a bejelentéstől, a szocialista politikus úgy felelt,

én csak értetlenségemet tudom kifejezni ezzel kapcsolatban.

Hozzátette, jó lett volna, ha a DK-s jelölt részt vett volna az eredményhirdetésen, hiszen korábban Gyurcsányék megígérték, hogy be fognak állni a győztes mögé. Sokatmondó, hogy a Mandinernek arra a felvetésére, miszerint a bukott kormányfő nagyon sok mindent megígért már, Kunhalmi kitérő választ adott. „Én nagyon bízom Kálmán Olgában!” – jelentette ki sejtelemesen, gondosan ügyelve arra, hogy ne ejtse ki Gyurcsány nevét.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke, a párt országgyűlési képviselője értetlenségét fejezte ki, hogy Kálmán Olga nem jelent meg az előválasztási eredményhirdetésen Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Csütörtök reggel a Gyurcsány házaspár, így Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is a támogatásáról biztosította Karácsony Gergelyt a kampány további részében. „A politikai bizalom kölcsönösen megvan” – írta ki a DK-elnök, aki az előválasztással látványosan elkalkulálta magát. Ismerve az előzményeket, a két politikus viszonyát, ez a mondat minimum megmosolyogtató.

Mélyek a sebek: alkalmatlanság- és csalásvád

„Semmi baj nincs veled, Gergő, csak annyira megkoptál az elmúlt időszakban. (...) Nincs már az a meggyőződésünk, hogy jó főpolgármester-jelölt lennél. Elveszítettük a hitünket, hogy meg lehet nyerni Budapestet” – ezt két hete nyilatkozta Gyurcsány a zuglói polgármesterről, miután pártja startvonalhoz állította Kálmán Olgát. Nem volt vége Karácsony ekézésének, a bukott kormányfő hozzátette, hogy

a legjobban azt hiányolja benne, hogy nem tudja megtestesíteni „a szabad Budapestben hívők álmát”.

Aki nem tudja, hogy mikor kell kompromisszumot kötni, és mikor kell harcban legyőzni a másikat. Gergely ennek az eszköztárnak egyik részét tudja használni, de a másikhoz akkor sem nyúlna hozzá, amikor nincs más választása” – érkezett az újabb Karácsony politikai alkalmasságát értékelő megállapítás a DK elnökétől, aki balgának tartotta magát azért, hogy nem vette észre, Karácsony azt a képet alakította ki magáról a Puzsér Róberttel való viaskodásnak köszönhetően, hogy alulmarad Tarlóssal szemben.

Férje mellett Gyurcsányné is többször beleállt Karácsony hiteltelenítésébe. A DK európai parlamenti képviselője nem is olyan finoman üzent az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjének, amikor közösségi oldalán simulékony modorú, tétovázó kompromisszumkészségűnek állította be őt.

„Semmi baj nincs veled, Gergő, csak annyira megkoptál az elmúlt időszakban” - nyilatkozta Gyurcsány a zuglói polgármesterről

Talán ennél is látványosabban megmutatkozott a Karácsony-DK ellentét, amikor

Gyurcsányék csalással vádolták meg az MSZP-Párbeszéd jelöltjét és csapatát az előválasztás véghajrájában.

A demokraták az úgynevezett Civil Választási Bizottsághoz fordultak jogorvoslatért hétfőn, végül nem lett az ügyből eljárás. A DK álláspontja szerint a zuglói polgármester hazug automata telefonhívásokkal akarta manipulálni az ellenzéki előválasztás eredményét. A hívás úgy állította be Karácsony Gergelyt, mintha Gyurcsány Ferenc és a DK által hivatalosan támogatott jelölt lett volna, ehhez pedig a bukott kormányfő egyik korábbi tévészereplésének hangját is felhasználták.

Folytatódik az ellenzéki káosz

Mind Gyurcsánynak Karácsony alkalmasságát firtató megjegyzései, mint a DK csalásvádja rámutat arra, hogy

áthidalhatatlanul mélyek az ellentétek a balliberális pártok között.

Nagycikkben megírtuk, hogy a felek már annyira nem bíznak egymásban, hogy az eredményhirdetést megelőzően azzal kalkuláltak, hogy nem állnak be a másik jelöltje mögé, ha a sajátjuk alulmarad. A szakemberek sem látják másképp a helyzetet: Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője arról írt gyorselemzésében, hogy

folytatódni fog az ellenzéki belharc.

A politológus arra számít, hogy a nyilvánosság előtt ki fognak állni Karácsony mellett, azonban a színfalak mögött az ellenzéki belső konfliktusok folytatódása várható. Szerinte azért, mert egész egyszerűen Gyurcsány nem érdekelt Karácsony győzelmében, hiszen azzal a DK előretörését veszélyeztetnék a szocialisták. Deák arról is írt, hogy az ellenzéki belső harcok folytatódását fogja eredményezni, hogy Puzsér Róbert, illetve a liberálisok jelöltje is elindul a választáson, így az üzengetések, illetve a szavazatok fragmentálódása garantált lesz.

Orbán Viktor a legnépszerűbb

A Nézőpont Intézet szerint az ellenzéki politikusok esetén tapasztalt magas elutasítottsággal szemben a magyar kormányfő támogatottsága jóval magasabb.

Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus jelenleg Magyarországon,

a megkérdezettek több mint fele (51 százalék), vagyis több mint 4 millióan szeretnék „fontos politikai pozícióban” látni őt.

– mondta nem túl meggyőzően Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb bizalmasa az Azonnalinak úgy, hogy portálunk is ugyanezzel a kérdéssel fordult hozzá, csakhogy mi nem kaptunk semmiféle választ. Hogy valami nem stimmelt a magát végig győztesnek gondoló Kálmán ügyében, azt jól mutatja a következő: Élő Norbert, XI. kerületi DK-s politikus Gréczynek ellentmondva azt mondta a 24-nek, hogy szervezési hiba volt az akadálya Kálmán megjelenésének. Később Kálmán azt mondta, nem hívták meg.