Az SZDSZ kártékony szellemisége Momentummá változott

szdsz, momentum
Vágólapra másolva!
A szabad demokratákkal fennálló családi és személyes összekapcsolódások, a migráció bátorítása és az Európai Parlamentben magyarfaló román politikusokkal történő összeállás mind arra mutat, az SZDSZ kártékony szellemisége továbbra is itt él velünk, csak most úgy hívják, hogy Momentum – minderről Szánthó Miklós beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője annak a frakciónak lett az alelnöke, amelynek a vezetője egy nyíltan magyarellenes politikus.
Vágólapra másolva!

Az Emmanuel Macron francia elnök által átneveztetett ALDE-frakció a korábban magyarellenes kijelentéseiről hírhedtté vált román exkormányfőt választotta meg frakcióvezetőjévé. Ezzel párhuzamosan pedig a momentumos Cseh Katalin lett az EP harmadik legnagyobb frakciójának egyik alelnöke. Így a Momentumnak sikerült elérnie, hogy egy nyíltan magyarellenes politikus mellett alelnököt adhatnak.

Ez csak átmeneti jelenség volt

A 2009-2010-et követően számos elemzés szólt arról, hogy „meghaladtuk" a 90-es évek kétosztatú pártpolitikai rendszerét, hogy immáron nem egy jobboldali és egy balliberális párt-pártkoalíció fog harcolni egymással, hanem átalakul a politikai konfliktuszóna természetrajza – minderről már Szánthó Miklós beszélt az Origónak az előbb vázolt helyzettel kapcsolatban. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint

A 2010-es évek elején-közepén mindebből legalábbis megvalósulni látszott a „centrális politikai erőtér" viszonyrendszere, melyben egy radikális jobboldali középpárt és egy széttöredezett balliberális oldal között kiemelkedik egy valódi nemzeti-keresztény néppárt – mindez azzal a következménnyel is járt volna, hogy a 90-es évek beteges MSZP-s és SZDSZ-s reflexei a történelem szemétdombjára kerülnek – hangsúlyozta az elemző. A legutóbbi politikai mozgások azonban arra engednek következtetni, hogy ez csak egy átmeneti jelenség volt a magyar politikatörténetben – tette hozzá.

A Momentumban született újjá az SZDSZ szellemisége Forrás: AFP/Str

A felkapaszkodott formációk kitöltik szellemi elődeik lábnyomát

Szánthó szerint jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy visszaáll a rendszerváltást követő évekre jellemző „kétosztatúság", ráadásul ugyanazzal a jobboldali-nemzeti versus balliberális-globalista ellentétpárral – viszont azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a kétpárti struktúrát felváltotta egy aszimmetrikus kétosztatúság. Tehát

Ezt tükrözik vissza a választási eredmények is: míg a Fidesz-KDNP rendre 50 százalék körül teljesít, a második helyen befutó mindösszesen 16-19 százalékot kap.

Ráadásul a 90-es évek rég elfeledettnek hitt leheletét érezni az ellenzéki oldal átalakulásában, metamorfózisában is. Ugyanazt láthatjuk, mint 20-25 évvel ezelőtt, csak pepitában: bár a Magyar Szocialista Párt történelmi vereséget szenvedett a legutóbbi EP-választáson, és az SZDSZ még 2014-ben szűnt meg jogilag, a mai politikai konstellációban a szélsőségesség vagy az újdonság erejével felkapaszkodott formációk pontosan kitöltik szellemi elődeik lábnyomát: a DK az új MSZP, a Momentum pedig az új SZDSZ – fogalmazott Szánthó Miklós.

Szánthó: Az újdonság erejével felkapaszkodott formációk pontosan kitöltik szellemi elődeik lábnyomát Fotó: Hirling Bálint - Origo

Momentum=SZDSZ

Bár a DK esetében ez talán nem meglepő – hiszen Gyurcsány a DK alapítása óta az MSZP „bőrére" játszott, és érzékelhetően most látja elérkezettnek a pillanatot, hogy bevigye a végső kegyelemdöfést egykori pártjának. A Momentum azonban – valódi tartalmi mondanivaló híján – a látványos brand- és dizájnépítéssel az „újszerűség", a „frissesség", „fiatalosság", „huszonegyedikszázadiság" érzésvilágát igyekszik magáról eladni – miközben stílusában, kommunikációjában egyértelműen az SZDSZ rossz értelemben vett urbánus, kozmopolita, vadliberális ármánykodását képviseli – mondta az elemző.

A szabad demokratákkal fennálló családi és személyes összekapcsolódások, a migráció bátorítása, a "botmixeres" abortusz és a homoszexuális-házasság támogatása, az Európai Parlamentben magyarfaló román politikusokkal történő összeállás mind arra mutat, hogy

- fejtette ki Szánthó Miklós.