Orbán Balázs: A közép-európai térség felértékelődik az európai politikában

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medence és a közép-európai térség felértékelődik az európai politikában - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a felvidéki Martoson.
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs erről a Martosi Szabadegyetemen, "A Kárpát-haza magyar jövője az önkormányzatainkban sarjad" című fórumon beszélt.

Rámutatott: az Európai Bizottság jövőbeli vezetőjének jelölésével kapcsolatos események is megmutatták, hogy a közép-európai térség felértékelődik az európai politikában.

- mondta Orbán Balázs.

Megjegyezte: öt évvel korábban, amikor Jean-Claude Junckert választották az EB élére, ez még nem így működött, korábban a V4-eket többször leszalámizták.

Az államtitkár kijelentette: a 21 század a lokalitás újrafelfedezésének évszázada is lesz.

- hangsúlyozta Orbán Balázs.

Hozzáfűzte: az egész 21. század erről szól majd, és ez segíti a magyarság, azon belül a felvidéki magyarok ügyét is.

Az államtitkár beszélt a magyar közigazgatási ösztöndíjprogramról is, amelyet 2018-ban újítottak meg, és azóta nagyon népszerű lett.

A program célja, hogy tehetséges fiatalokat hozzon be a közigazgatásba, ami eddig azért nem volt vonzó a fiatalok számára, mert a szektor nem tudott versenyképes feltételeket kínálni

- közölte Orbán.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a külhoni magyar nemzetrészek helyzetét értékelte. Elmondta:

Úgy vélte: az ott élő magyarok száma miatt Erdélyben van a legnagyobb erő, ellenben Kárpátalján a legsúlyosabb a helyzet a háborús körülmények és a tömeges elvándorlás miatt.

Szász Jenő a Felvidékről azt mondta, hogy

a többi határon túli területhez képest ott a legjobb a gazdasági helyzet, ami viszont "kényelmesebbé" tette az ottani magyarságot.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke közölte: megmutatkozott, hogy bár a határon túli magyar közösségek képesek politikailag megszervezni magukat, de a stratégiák kiépítésére már nem elégséges az erejük, és ez is azt mutatja, hogy ebben nélkülözhetetlen az anyaország szerepe.

- szögezte le.