Súlyos vereséget szenvedett a hazai Soros-lobbi: jogerősen elbukta a pert az Auróra

Auróra szórakozóhely. Auróra kert. VIII. kerület Auróra utca 11.
2017. június 28. Auróra szórakozóhely. Auróra kert. VIII. kerület Auróra utca 11. Visszavonták a működési engedélyt, bezár az Auróra. Fotó: Tóth Gergő
Vágólapra másolva!
Elutasította a Kúria a józsefvárosi Auróra Klub üzemeltetőjének a Magyar Helsinki Bizottság közreműködésével benyújtott felülvizsgálati kérelmét – tudta meg a PestiSrácok.hu. Ezzel egy többéves ügy végére került pont, ami a helyi polgároknak nyugalmat, Soroséknak pedig fejtörést és bosszankodást fog okozni. 
Vágólapra másolva!

Komoly vereséget szenvedett a Soros-lobbi, ugyanis annak egyik szimbolikus helyét,

az Aurórát arra kötelezte az legfelsőbb bírósági fórum, hogy este 10 óra után zárja be a kapuit.

Mint ismert, a hírhedt józsefvárosi kocsmaklub a hangos és a hajnalig tartó bulik terepe volt, ahol számtalan alkalommal tartottak politikai összejöveteleket. A sajtóban Soros-fészeknek könyvelték el a helyet, éppen ezért nem meglepő, hogy az amerikai milliárdos egyik hazai szervezete, a Magyar Helsinki Bizottság vállalta jogi képviseletüket az önkormányzattal húzódó perben. A döntés minden bizonnyal megnyugvást hoz a helyi polgároknak, akiknek innentől kezdve nem kell tartaniuk a hajnalig tartó mulatozásoktól.

2017. június 28. Auróra szórakozóhely. Auróra kert. VIII. kerület Auróra utca 11. Visszavonták a működési engedélyt, bezár az Auróra. Fotó: Tóth Gergő Forrás: " "

Az Auróra ügye közel két éve húzódik, ezek voltak a legfontosabb állomásai:

  • 2017 júniusában a Józsefvárosi Önkormányzat azonnali hatállyal elrendelte az Auróra utca 9. és 11. alatt bejegyzett Auróra közösségi házak, az Auróra Kioszk és az Auróra Kert bezárását. Lakossági panaszra és egy nagyobb rendőrségi razzia után ugyanis tucatnyi kábítószer-birtoklót állítottak elő. (Állítólag azért volt náluk a drog, azaz szemléltető eszköz, mert éppen kábítószerről szóló előadást zajlott a házban). De az önkormányzati eljárás során az is kiderült, hogy a szórakozóhely-komplexum engedélyei egyébként sem voltak rendben. Az üzemeltetőnek a házra szóló bérleti szerződésén szereplő dátum 2014. július 1-je volt, holott a bérbevevő Marom Klub Kft.-t csak július 4-én jegyezte be a cégbíróság. Az Auróra utca 9. szám alatt működő Auróra Kertnek kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására egyáltalán nem volt engedélye.
  • Mindezek ellenére a Magyar Helsinki Bizottság által biztosított jogi képviselőnek sikerült visszavonatni a határozatot.
  • Minden fórumon torpedózták a bezárásra irányuló határozatot.
  • Az üzemeltető pert indított és jogvédelmet kért. 2018 novemberében a Fővárosi Törvényszék meg is semmisítette a Józsefvárosi Önkormányzat határozatát, azért, mert nem értesítették a helyet, hogy eljárás folyik ellenük. Ugyanakkor újabb eljárás lefolytatására is kötelezték a kerületet.
  • 2018 szeptemberében az Auróra Kioszk környezetében található öt társasház több mint 200 lakójának kezdeményezése alapján, a vonatkozó szabályozás rendelkezéseinek megfelelően, Józsefváros jegyzője visszavonta az Auróra Kioszk éjszakai nyitvatartási engedélyét, ami azt jelenti, hogy azóta az Auróra vendéglátó egységei este 22 óra és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva.
  • A jogvédő gépezet ekkor is beindult. Az üzemeltető persze újfent a Helsinki Bizottság által biztosított jogi képviselővel a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, és kérte a jegyző határozatának megsemmisítését. Ezúttal nem sikerült megfúrni a hatósági intézkedést, mint 2017-ben. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság márciusban elutasította a keresetet. A Helsinki Bizottság akkor közölte, hogy nem hagyják annyiban, és a Kúriára viszik az ügyet, ami így akár másfél évig is eltarthat.
  • A legfelsőbb fellebbviteli fórumnak nem kellett ennyi idő, hogy megállapítsa, a felülvizsgálati kérelemnek a befogadási feltételei sem állnak fenn, így a minap elutasította azt.

Miután a Kúria ítélete – minden bizonnyal – jelentős bevételkiesést jelent az Aurórának, Facebook-oldalukon kezdtek pénzgyűjtésbe – ismert előadók és civil közéleti szereplők segítségével.

A rendőrségi krónika két részlete az Auróra utcából: "A rendőrök tizenöt vendéget állítottak elő kábítószer birtoklás vétség elkövetése miatt egy józsefvárosi szórakozóhelyről. A rendőrök a társszervekkel közösen 2017. június 10-én 22 óra 30 perckor egy Budapest VIII., Auróra utcában található szórakozóhelyen közel száz vendéget ellenőriztek. A rendőrségre korábban több lakossági panasz is érkezett, hogy az ott lévők kábítószert fogyasztanak." Valamint: "Egy józsefvárosi szórakozóhelyen árult kristályos, kábítószergyanús anyagot T. István. A debreceni férfi ruházatának átvizsgálásakor és a házkutatás során több százezer forint készpénzt, valutát és további, drogok értékesítéséhez használt eszközöket foglaltak le a VIII. kerületi rendőrkapitányság munkatársai."