Karácsony mintaprojektje: háromszoros ár és fél év csúszás

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. június 26. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd politikusa, az ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztás győztese az eredményhirdetésen a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) budapesti székházában 2019. június 26-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Azt, hogy mit várhatnának a budapestiek Karácsony Gergelytől főpolgármesterként, nem az ígéretei mutatják legjobban, hanem a Zugló vezetőjeként nyújtott teljesítménye. A Pillangó park felújítása sok bosszúságot okozott a zuglóiaknak, László Andrea fideszes képviselő szerint, ha a lakókra akaratuk ellenére ráerőltetnek valamit, az nem lesz siker – írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

A zuglói képviselő-testület 2017. szeptember 21-én elfogadott határozatában felkérte a polgármestert, hogy a Pillangó parkhoz 200-250 millió forint plusz áfa értékű terveket készítsenek, és azokat a képviselő-testületnek és a lakosságnak mutassák be a közbeszerzés kiírása előtt. Ezt azonban két hónappal később a testület visszavonta, és 590 millióra emelte a beruházásra biztosított fedezetet, egyúttal döntött a közbeszerzés megindításáról, másnap pedig már meg is küldte a kiszemelt cégeknek a pályázati felhívást.

A vállalkozói szerződést 2018. március 6-án írta alá Karácsony Gergely a Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft., valamint a DeerGarden Kft. képviselőjével. A szerződésben nettó 464 496 612 forint plusz áfa díj szerepelt, továbbá, hogy a teljesítési határidő a munkaterület átadásától számítva 270 nap (azaz kilenc hónap). A munkaterület átadása 2018. április 16-án történt meg, vagyis – a műszaki átvételt is beleszámítva –

a parknak idén januárban, de legkésőbb februárban teljesen kész kellett volna lennie.

Az önkormányzat honlapjára 2018 júniusában felkerült dokumentum szerint a kivitelezés bruttó összköltsége 589 910 697 forint, ám ez később még tovább nőtt.

Karácsony Gergely, Zugló baloldali polgármestere Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Közben a nyilvánosságra hozott tervek láttán a környékbeliek tiltakozni kezdtek,

a Civil Zugló Egyesület májusi fórumán több százan fogalmaztak meg kritikákat, később ezerkétszáz aláírást gyűjtöttek össze,

és július 12-én tizenegy pontos nyílt levelüket átadták Szabó Rebeka társadalompolitikáért és környezetvédelemért felelős alpolgármesternek, aki egyébként az LMP alapító tagja, országgyűlési képviselője, 2013-ban pedig Karácsonnyal együtt alapította a Párbeszédet.

A tizenegy pontban a lakók tiltakoztak többek közt a tervezetben szereplő

  • kilencvenhárom fa kivágása ellen,
  • sokallták a zöldterületek helyére szánt rengeteg térkövet,
  • fölöslegesnek tartották a néhány éve elkészült, jó állapotú járda felszedését.

Sérelmezték azt is, hogy a munkaterület lezárása előtt elmaradt a polgármester által ígért, a végleges terveket bemutató fórum.

– hangoztatta Várnai László, a Civil Zugló Egyesület képviselője a petíció átadásakor. Azt kérték, hogy a környékbeliek igényei szerint, és ne látványberuházásként, térkőbizniszként, egy cég gazdasági akaratának megfelelve költse el az önkormányzat a kerületiek adóforintjait.

A Zugló.hu szerint a lakossági kérések alapján módosultak a tervek, új sétányok építése érdekében sem fakivágás, sem faátültetés nem lesz, ötvenhat fa kivágása szükséges növény-egészségügyi okok miatt, a térburkolatok arányát pedig tizenhárom százalékkal csökkentik, emellett szintén a tiltakozás miatt nem kerülnek ki napozóágyak és grillsütők.

Borbély Ádám, a Fidelitas budapesti elnöke beszél a Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzat „zűrös pénzügyeire” figyelmet felhívó sajtótájékoztatón a Városligetben 2019. június 15-én Forrás: MTI/Kovács Attila

Várnai ugyanakkor idén májusban blogján hosszan értékelte az addig történteket, megállapítva: háromnegyed éve folyik a Pillangó park felújításnak hívott szétbarmolása, az ott lakók mára beletörődtek a pusztításba, mely a zuglóiaknak eddig 678 millió forintjába fájt.

A tervező az új fasorok berajzolásánál nem vette figyelembe, hogy a terület nem üres pusztaság, hanem negyven éve növekvő park, meglévő terebélyes, egészséges fákkal, amelyek egybefüggő kiserdőt alkotnak, így aztán a platánok közé beültettek egy juharfasort, a csemetéket a platánoktól kettő-négy méteres távolságra. Ráadásul a buldózeres belültetéseknél számtalan fát megsértettek – fejtette ki a képviselő.

Ennél is abszurdabb, hogy – a lakók kifejezett kívánsága ellenére – a járdákat feltörték, az új térkősétányok nyomvonalát pedig úgy alakították ki, hogy abba több fa is belekerült. Ezeket a korábbi ígéretek miatt nem vágták ki, hanem egyszerűen körbeburkolták.

Június közepén Karácsony Gergely és Szabó Rebeka területbejárást tartott, amiről a helyi portál is beszámolt, Átadás előtt a Pillangó park címmel. Karácsony arról beszélt, hogy megérte a sok lakossági egyeztetés.

– mondta a polgármester. A műszaki átadás során észlelt hibák és hiányosságok kijavítását június 28-ig kell elvégeznie a kivitelőznek – tudatta korábban a Zugló.hu. Ennek ellenére jelenleg is folynak munkálatok a területen, immár fél évvel az eredetileg tervezett átadás után.

László Andrea, a környezetvédelmi bizottság fideszes alelnöke június 22-én közösségi oldalán így írt: Hogy hol lett elszúrva a Pillangó park projekt? Már a legelején. Abban a pillanatban, amikor kipattant valaki fejéből az, hogy bolygassuk meg, fordítsuk ki a sarkából, állítsuk a feje tetejére, csináljunk valami nagyon mást. (...)

Fejlesztést a panelházak közötti területre szerettek volna. De az önkormányzati választásokra valami igazán nagyot, giga-mega beruházást kell felmutatni. Valami extra, színes-szagos dolgot, amit át lehet adni, ahol lehet fotózkodni, amire lehet mutogatni: tessék, ezt mi alkottuk, milyen remekek vagyunk – tette hozzá.