Evangélikus egyház: Zéró toleranciát hirdettünk a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban

Vágólapra másolva!
Donáth László szocialista lelkész ügyében reagált az Origónak dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke, aki arról írt, felekezete zéró toleranciát hirdetett a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban. Hozzátette, az általa vezetett egyház nem partner sem az elkövetett bűnök fedezésében, sem a felelőtlen vádaskodásban. Elárulta, a botrány kirobbanása után beszélt Donáthtal, aki tagadta a szexuális zaklatás vádját. Ha viszont bebizonyosodik a jogsértés, akkor az evangélikus egyház törvényei szerint járnak majd el - húzta alá.
Vágólapra másolva!

Tegnapi cikkünkben arról számoltunk be, hogy a mostani szexuális zaklatásos ügye mellett a kétezres években a felekezet értékeinek megtagadása miatt három alkalommal is az evangélikus egyház bírósága elé került Donáth László volt szocialista országgyűlési képviselő, lelkész, akinek így nemcsak a jelenében vannak, hanem a múltjában is voltak kérdőjelek. Mint ismert, Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő édesapja és az evangélikus egyház "elitje" között mindmáig nagyon komoly nézeteltérések vannak, éppen ezért kíváncsiak voltunk a felekezet véleményére a kellemetlen ügy kapcsán.

"Nem vagyunk partnerek az elkövetett bűnök fedezésében"

Péntek reggel érkezett meg szerkesztőségünkbe dr. Fabiny Tamásnak, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének válasza, amiben aláhúzta, többször is nyilvánvalóvá tették, hogy egyházuk elkötelezett a hatalmi visszaélések, a szexuális zaklatások elleni fellépésben. Erre a februári zsinati székfoglalóját hozta fel példaként, amelyben azt mondta, "nyíltan kell beszélnünk a nőket, a kiskorúakat és a kiszolgáltatottakat érő szexuális visszaélések kérdéséről, még az egyházban is." Beszédében hozzátette, hogy

"Egyházunk küldetése Isten és az emberek szolgálata, ennek jegyében nem partnerek sem az elkövetett bűnök fedezésében, sem a felelőtlen vádaskodásban" - emelte ki Fabiny válaszában, hozzátéve, bíznak a magyar jogállamiságban, így ha Donáth szexuális zaklatási ügyében hivatalos értesítést kapnak jogsértésről, akkor

az evangélikus egyház törvényei szerint járnak majd el.

A felekezet vezetője elárulta továbbá portálunknak, hogy a volt szocialista politikus ügyében nem érkezett panasz vagy bejelentés hozzájuk, így nem indítottak vizsgálatot az ügyben. Kérdésünkre válaszolva elmondta, a médiahírekről értesülve személyesen rákérdezett Donáth Lászlónál, aki "egyértelműen kijelentette, semmilyen alapja nincs a híreszteléseknek".

Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke Fotó: Hirling Bálint - Origo

Donáth László bűnösségének gyanúját megerősíti, hogy a TV2 Tények feltáró riportja után, csütörtök este a 888 szerkesztőségét felkereste egy, a neve eltitkolását kérő áldozat, aki részletesen beszélt arról, hogyan került kapcsolatba a szocialista lelkésszel a békásmegyeri szeretetotthonban. Az áldozat azt is elmondta, hogy ezt követően az egykoron befolyásos politikus hogyan viselkedett vele.

- mondta az oldalnak nyilatkozó áldozat.

1994-től 2010-ig az MSZP országgyűlési képviselőjeként tevékenykedő Donáth a sajtónak eddig nem volt hajlandó érdemben reagálni a botránnyal kapcsolatban, a baráti hvg-nek nem nyilatkozott, a Népszavának is csak szűkszavúan.

A TV2 Tények kedd esti híradójában számolt be róla, hogy a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik gondozottjának hozzátartozója szexuális zaklatás miatt feljelentette Donáthot. Mint később kiderült, a rendőrség június 13-án nyomozást indított az ügyben. Sajtóértesülések szerint a volt szocialista képviselő többször is szexuális ajánlatot tett, valamint megfogta a mellét és a nemi szervét az intézmény egyik, 30 év körüli takarítónőjének.