Józsefvárosban csak büntetlen előéletűek kaphatnak önkormányzati bérlakást

Sára Botond
Vágólapra másolva!
A főváros VIII. kerületének a fideszes polgármestere, Sára Botond egy Mandinernek adott interjú keretén belül számolt be az általa kezdeményezett józsefvárosi konzultáció eredményéről. A helyiek akaratának megfelelően, a konzultációból fakadó legfontosabb döntéseket már a jövő héten meghozzák: az elkövetkezőkben csak büntetlen előéletű személyek kaphatnak önkormányzati bérlakásokat, és nem lehet majd új hajléktalanszállót építeni a kerületben.
Vágólapra másolva!

Sára Botond elmondása alapján, a 2010 előtti Józsefvárosról egy olyan kép élt az emberek fejében – nem indokolatlanul –, hogy a „nyolcker" a bűnözés, a drog, a prostitúció melegágya, ami tele van hajléktalanokkal és borzasztó a közbiztonság.

Akkor tízből hét ember azt mondta, hogy ha megtehetné, elköltözne innen.

Nem érezték biztonságban magukat.

Sára Botond Forrás: Origo

Ehhez képest óriási a változás.

Most tízből hét ember épp az ellenkezőjét mondja, mint korábban,

az elmúlt lassan tíz év munkájának köszönhetően az emberek szubjektív biztonságérzete javult.

– fűzte hozzá a polgármester.

Sára Botond kiemelte, hogy a közelmúltban egy konzultáció keretén belül kérdezték meg a helyieket az őket érintő problémákról, mint például a közbiztonság, a köztisztaság, a hajléktalankérdés és a drogkérdés.

A másfél hónapos konzultáción 12 ezer ember vett részt, és nagyjából 90 százalékban azonos választ adott.

Ennek eredményeképpen

egyik főproblémaként a hajléktalankérdés emelkedik ki Józsefvárosban, közbiztonsági és közegészségügyi kockázatot jelent.

Ezzel összefüggésben a polgármester közölte, hogy a kerületben már kilenc hajléktalanszálló van, a városrész ebből a szempontból már túlterhelt, ezért felülvizsgálatot kezdeményez az illetékes minisztériumban.

– hangsúlyozta a Sára Botond.

Az ellenzéki pártok támogatásával induló klubrádiós Pikó András az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó álhíreivel kapcsolatban megjegyezte, hogy a 2010 előtti balliberális városvezetés a 24 ezer bérlakásból 20 ezret eladott, így a meglévőkből kell gazdálkodni.

„Az viszont nem világos, hogy mi lett az így befolyt pénzzel, mert 2010 előtt nem történtek fejlesztések Józsefvárosban, ráadásul »sikerült« 11 milliárd forintos adósságot felhalmozniuk" – tette hozzá a polgármester.

„Mindezek ellenére a kerület évente mégis 1,1 milliárdot költ a bérlakások fenntartására" – emelte ki.

Megjegyezte,

a 2002 és 2006 között a balliberális városvezetés alig 200 millió forintot költött a lakásokra, míg a fideszes vezetés 2014 és 2019 között közel 7 milliárdot.

Sára Botond külön kihangsúlyozta, hogy a konzultációból egyértelműen látszik: a józsefvárosiak elvárják a városrész vezetésétől, csak büntetlen előéletű emberek lakhassanak önkormányzati lakásban.

– fűzte hozzá a polgármester.

Sára Botond elmagyarázta a döntése hátterét.

Elmondta, hogy az önkormányzati lakások bérlői a piaci ár tizedét fizetik bérleti díjként, aki önkormányzati lakásban él, átlagosan kevesebb mint 300 forintot fizet egy négyzetméterért.

Jogos elvárás a józsefvárosiak részéről, hogy ha valaki ezzel a lehetőséggel visszaél, ha vét a társadalom ellen, ne részesüljön ebből a kiváltságból.

„Azoknak szeretnénk biztosítani ezt a lehetőséget, akik büntetlenek, dolgoznak, normális életet élnek, családjuk van, és rászorulnak erre a lehetőségre" – nyomatékosította álláspontját.

Józsefváros polgármestere biztos benne, hogy a döntését azonnal megtámadják az úgynevezett jogvédők, de ő ennek ellenére nem fog meghátrálni,

hiszen nem a jogvédők véleménye a fontos, hanem a helyi embereké, ők pedig elég egyértelműen kinyilvánították a véleményüket.

– hangsúlyozta álláspontját.

Az interjú végén a drogkérdéssel összefüggésben közölte, hogy a rendőrség hatékony munkájának köszönhetően komoly fejlődést tapasztalhatnak a józsefvárosiak.

Szintén előrelépésként értékelte, hogy a tűosztogató Kék pontot sikerült bezáratni.

„Ennek köszönhetően drasztikusan lecsökkent a közterületeken eldobott tűk száma" - tette hozzá.