Hiába az év legmelegebb napja, nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord

Légkondik fogyasztása, lassan nyáron szinte annyi áramot fogyasztunk a légkondik miatt, mint télen
Multiple air conditioners hang on the outside of a building in Hong Kong on February 11, 2012. As Hong Kong steams into summer in a couple of months, millions of air conditioners will kick in to cool the sweltering city, ensuring that the future will be even hotter. Scientists claimed in 2010 that Hong Kong will have almost no winter by the end of the century as the electricity guzzlers help heat up the city. AFP PHOTO / Antony DICKSON
Vágólapra másolva!
Tegnap, vagyis augusztus 12-én mérték az idei év eddigi legmelegebb napját, fogyasztási szempontból mégsem dőlt meg a csúcs.
Vágólapra másolva!

Bármilyen meglepő, nem tegnap kapcsolták be legtöbben a légkondicionálókat otthon. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleménye szerint a hétfőn regisztrált rendszerterhelés csúcsértéke mindössze 6199 megawatt volt, ezzel viszont nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord.

Az abszolút csúcsot,

a nyári történelmi rekordot eddig az idei június 27. tartja

a 6633 megawatos csúcsértékével.

Illusztráció Forrás: AFP/Antony Dickson

Ezen a nyáron a második legnagyobb terhelési csúcsot, 6380 megawattot július 1-jén mérték. Július második felében és augusztus első hetében nem közelítette meg ezt az értéket a rendszerterhelés. A Mavir az elmúlt húsz évben nem regisztrált augusztusban nyári, illetve éves csúcsterhelést, a statisztika alapján

nem is számítanak új áramfogyasztási csúcsra.

Az áramfogyasztást az irodai és otthoni klímaberendezések elterjedése, a hűtőszekrények, hűtőberendezések nagyobb igénybevétele jelentősen növeli. Az elmúlt tíz évben többször megközelítette a nyári rendszerterhelési csúcs értéke a télit, 2015 nyarán 10 megawattal meg is haladta, de azóta nem regisztráltak ilyet.

Magyarországon a valaha mért legnagyobb rendszerterhelés 6926 megawatt volt, ezt az idén január 23-án regisztrálta a Mavir.