A Dózsa György úti gázoló alkalmatlan volt a vezetésre

M. Richárd, M. Richárd tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, M. Richárd tárgyalás, 2019.09.19.
Vágólapra másolva!
A Dózsa György úti gázoló néven ismertté vált M. Richárd 2017 tavaszán okozott súlyos balesetet Budapesten, a Dózsa György út és Kassák Lajos utca kereszteződésénél. Ketten meghaltak a balesetben és többen súlyosan megsérültek. Ma folytatódott az ügy tárgyalása a Pesti Központi Kerületi bíróságon. Kiderült, hogy M. Richárd magát videózta az autóban közvetlenül a baleset előtt, valamint tanúk idézték vissza a brutális baleset szörnyű pillanatait. 
Vágólapra másolva!

A tárgyalóterem szinte teljesen megtelt, az újságírók mellett sokan kíváncsiak voltak a Dózsa György úti gázoló tárgyalására. M. Richárd ma talpig fekete ruhában érkezett a bíróságra, kicsit késve. Ezért elnézést kért, elmondta, hogy dugóba kerültek.

Elsőként egy igazságügyi szakértőt hallgatott meg a bíróság, aki korábban M. Richárdot vizsgálta.

Szakvéleményében elmondta, hogy M. Richárdnál kizárható az elmebetegség, de a férfi alkalmatlan volt a vezetésre.

Az is szóba került, hogy a gázoló úgy szocializálódott, hogy belemegy olyan helyzetekbe, mint gyorshajtás, letol valakit az útról, és könnyen konfliktusba kerül másokkal. Az indulatok vezérlik, egoista, öntörvényű, antiszociális személyiségfejlődésű, laza szabálytartás jellemzi, ami közlekedésre alkalmatlanná teszi.

Az egyik ügyvéd feltette a kérdést, hogy M. Richárd kaphatott volna-e jogosítványt, mire a szakértő azt válaszolta, hogy ha ez korábban kiderül, akkor nem.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A tárgyaláson bemutattak egy videót, amit M. Richárd a mobiltelefonjával vett fel néhány másodperccel a végzetes baleset előtt

Ügyvédje erkölcsi okokra hivatkozva kérte, hogy a bíróság zárja ki a nyilvánosságot, de a bíró ezt elutasította.

- védekezett a bíróságon M. Richárd.

Az akkori barátnője éppen egy fotózáson volt, hozzá indult a Németországból hozatott luxusautóval.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezután a tanúk meghallgatása következett, az első az a férfi volt, akit a Citroën elsodort, és egy kerítéshez szorított. Elmondta, hogy egy hajléktalanszállón dolgozik, ahol délután fél három körül végzett, ezek után indult el a buszmegállóba. A Kassák Lajos utca sarkán állt meg háttal az útnak, miközben telefonált.

Egyszer csak erőteljes motorzúgásra figyelt fel, majd egy nagy csattanásra, de nem látott semmit, és néhány másodperc múlva nyomást érzett az arcán, szilánkokat, és olajat. A Citroën egy kerítés felé sodorta, amire felugrott.


„Mintha megsoroztak volna hátulról" – emlékezett vissza.

Aztán balra nézett, és hallotta, hogy neki szólnak, segítsen megfordítani egy férfit.

Korábbi vallomásában elmondta, hogy a megálló fülke részében hárman várakoztak, háttal a buszmegállónak. Látta, hogy a baleset után a Mercedesből kiszáll egy kigyúrt férfi, a fejéből vér szivárgott.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A következő tanú már többet látott a balesetből, pontosabban a becsapódásból. Éppen biciklizni készült egy közeli étterem teraszán, a buszmegállóra is rálátott.

Felfigyelt egy jellegzetes hangra, azt hitte, hogy egy luxusautó fog elsuhanni az úton, ezért elkezdett figyelni.

A felbőgő motor után azonban a Citroën becsapódott a buszmegállóba. A férfi azonnal hívta a mentőket, akik kérték, mérje fel hány sérült van, és milyen súlyos a sérülésük.

- mondta.

Emlékezett a hangos sikoltozásokra, és arra is, hogy a Citroën két sérültjét ki kellett vágni az autóból.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A harmadik tanú egy fiatal fiú volt, aki a baleset idején éppen az iskolából ment haza a Dózsa György úton. Ő távolabb volt a baleset helyszínétől, a szokatlan zajra figyelt fel és fordult meg.

Látta, ahogy a Citroën berepül a buszmegállóba.

Ő is visszasétált a baleset helyszínére, miközben hívta a segélyhívót.

Negyedikként egy fiatal nő lépett a bíróság elé. Ő egy közeli irodaházban dolgozik, és éppen dohányozni ment le. A saroknak háttal állva telefonált, amikor egy nagy motorzajt, aztán egy hatalmas csattanást hallott.

Megfordult, és látta, hogy egy Citroën pördült fel a járdára, és sodorja el az embereket.

Látott egy fiatal lányt, akinek a szemébe belement valami, ezért elrohant neki vízért.

„A földön fekvő sérült felismerhetetlenül koszos volt, azt hittük hajléktalan, nem volt magánál, nem válaszolt a kérdéseinkre" - emlékezett vissza a nő, majd hozzátette, hogy a Citroënben a vezető- és anyósülésen ültek. Mindketten beragadtak, rájuk nyomódott a karosszéria, ezért nem mozdították meg őket.

- tette hozzá a szemtanú.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy biciklist is megvert

Egy kisebb szünet után M. Richárd egy másik ügyével folytatódott a tárgyalás.

Azzal, amelyikben egy biciklist vert meg, miután majdnem leszorította az útról.

A biciklist és három szemtanút is beidézett a bíróság. A biciklis elmondta, hogy biciklisávban közlekedett, amikor M. Richárd autójával nem hagyott neki helyet a sávban.

Olyan közel ment hozzá az autó, hogy a vállát súrolta.

Tenyerével rácsapott a kocsira, figyelmeztetően, mire az autó továbbhaladt, majd hirtelen fékezett és két férfi kipattant a kocsiból, mire a férfi ledobta a biciklit, és fellépett a járdára. M. Richárd társa ekkor tarkón és szájon ütötte őt, majd oldalba, M. Richárd pedig combon rúgta. Üvöltöztek vele, szitkozódtak,

A fiatal férfi behúzódott egy közeli cukrászdába, közben bocsánatot kért, és azt hajtogatta, hogy nem akart kárt tenni az autóban. Ekkor két nő rohant ki a cukrászdából, egyikük rászólt a két támadóra. Közben már nagyobb tömeg gyűlt össze körülöttük. A biciklisnek keze-lába remegett, arca és egyik keze véres volt, de nem akarta, hogy mentőt hívjanak.

Egy másik biciklis az egészet látta, és egy fotót készített a támadásról, majd egy videót is akart,

de akkor M. Richárd társa odalépett hozzá, és agresszívan követelte, hogy törölje ki a felvételt.

A biciklis úgy tett, mintha kitörölné a videót, mire a két férfi beszállt az autóba és elhajtottak.
Erre M. Richárd azt reagálta a bíróságon, hogy nem látta a biciklist, és nem tudta, mi volt az a koppanás.

Ezután elnézést kért a biciklistől, aki azt mondta, hogy nem fogadja el a bocsánatkérést, mert bárki mással is előfordulhat ez.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A tárgyalás december elején folytatódik.

Ketten meghaltak a balesetben

M. Richárd 2017 májusában a Dózsa György úton haladt 140 kilométer/órával, jóval többel, mint a megengedett sebesség. A Kassák Lajos utca kereszteződésénél egy Citroën szabálytalanul elé kanyarodott és karamboloztak. A kanyarodó autó belecsapódott egy közeli trolimegállóba.

A Citroën egyik utasa a helyszínen, a másik pedig a kórházban meghalt, az autó sofőrje életveszélyesen megsérült.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

M. Richárd úgy okozott balesetet, hogy nem volt jogosítványa, valamint az eset előtti napon kábítószerezett.

A férfit az eset után letartóztatták, sokáig volt rácsok mögött, de idén februárban kiengedték a börtönből, mert komoly szívműtéten esett át. Ezek után már nem kellett nyomkövetőt hordania, és jelenleg is szabadon mozoghat Budapesten és Pest megyében is.