Kósa Lajos: Az ellenzéknek az összefogással nem sikerült elérnie a célját

Kósa Lajos interjú portré Kósa Lajos interjú, portré
Kósa Lajos interjú, portré
Vágólapra másolva!
Az ellenzék által meghirdetett összefogás nem érte el a célját, mert nem teljesült az az elképzelésük, hogy minden olyan helyen, ahol - szerintük - „érdemes", a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje ellen csak egy ellenzék által támogatott jelölt induljon - jelentette ki Kósa Lajos Győrben.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke elmondta, hogy míg a Fidesz-KDNP-nek 828, addig az ellenzéknek csak 128 polgármesterjelöltje van a 3177 magyarországi önkormányzat élére.

Százhatvan olyan tízezer lakosúnál nagyobb település van, ahol a választás miatt - az ellenzék szerint - „érdemes" összefogni, ebből az ellenzéknek 53 településen sikerült az összefogás, és

csak 31 olyan település van, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje ellen egyetlen egy ellenzék által támogatott jelölt indul.

Kósa Lajos Fotó: Hirling Bálint - Origo

- hangsúlyozta.

Kósa Lajos a hiányzó összefogásra példaként említette Debrecent, ahol Papp László, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje ellen Varga Zoltán a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás támogatásával, míg Kőszeghy Csanád Ábel az LMP, a Jobbik és a Momentum támogatásával indul.

Beszélt arról is, hogy Győr-Moson-Sopron megyében a 183 településből 33-ban Fidesz-KDNP-s, vagy a pártszövetség által valamilyen módon támogatott polgármesterjelölt indul. A megyei önkormányzat 21 tagú, a többség megszerzéséhez 11 képviselő kell.

- mondta.

Hozzátette: ezek a tények vagy arról árulkodnak, hogy

az ellenzék nem bízik a saját győzelmében, vagy egyszerűen nincsenek többen.

Kósa Lajos kitért arra is, hogy 905 olyan település van, ahol - mint mondta - már győzött a polgármesterjelölt, mivel csak egy induló van.

Ebből a 905 településből háromszázon a Fidesz-KDNP által támogatott jelölt van, emellett

kilenc olyan tízezernél több lakosú település is van, ahol csupán egy polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba, s közülük mindegyiket a Fidesz-KDNP támogatja.

Emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz-KDNP-nek mintegy 6500 önkormányzati képviselőjelöltje van.

Kósa Lajos úgy fogalmazott: egy kormányzó párttól elvárható, hogy országos lefedettségű legyen, és szövetségre hívja a polgárokat az ország építésére, fejlesztésére.

Hozzáfűzte, hogy a kormány az áprilisi országgyűlési választáson azt jelölte meg célként, hogy 2030-ra Magyarország érje el az európai uniós fejlettségi átlagot,

Borkai Zsolt, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy

az elmúlt öt évben 160 milliárd forintból valósultak meg fejlesztések a megyeszékhelyen.

A cél az volt, hogy a várost „feltegyük Európa térképére" - jelentette ki.

Hozzáfűzte, hogy az infrastrukturális fejlesztéseken túl az iparűzési adó 1,6 százalékosra mérséklésével a helyi vállalkozásokat is beruházásokra tudták ösztönözni, mert a csökkentéssel mintegy hatmilliárd forint maradt náluk.

A további célok között szerepelnek újabb olyan beruházások, amelyekkel az emberek életminőségét javíthatják, emellett szeretnék a turizmust tovább erősíteni.

- hangoztatta Borkai Zsolt.

Németh Zoltán (Fidesz-KDNP), a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a megyében az elmúlt öt évben mintegy ezer milliárd forint értékben történtek beruházások és fejlesztések, részben kormányzati, részben EU-s és részben saját forrásból.

Hozzátette, hogy

és jelenleg a megye inkább a munkaerőhiánnyal küzd.

Ezt a problémát azonban nem bevándorlókkal szeretnénk megoldani

- közölte a megyei közgyűlés elnöke.