Kásler Miklós: A magyar kórházak fejlesztése központi és döntő kérdés

KÁSLER Miklós
Budapest, 2019. szeptember 26. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatón 2019. szeptember 26-án. A magyar kórházak fejlesztése központi és döntő kérdés, ennek jegyében 4,5 milliárd forint keretösszegben szereztek be 722 altató- és lélegeztetőgépet. A készülékekből 18 jutott az Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe 130 millió forint értékben - jelentették be a sajtótájékoztatón. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar kórházak fejlesztése központi és döntő kérdés, ennek jegyében 4,5 milliárd forint keretösszegben szereztek be 722 altató- és lélegeztetőgépet - mondta Kásler Miklós,  az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós elmondta, a készülékekből 18 jutott a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe (GOKI) 130 millió forint értékben.

A miniszter az intézetben tartott sajtótájékoztatón kitért arra, hogy elkezdődött az új egészségkultúra kialakítása, aminek alapja az öt nemzeti program és a megvalósítást segítő országos intézetek.

Az országos intézetek magas szakmai hátteret és felkészültséget biztosítanak, és ebbe a körbe tartozik a GOKI is, amely a "múlt év turbulens viszonyai után" határozottan megerősödött, és

betölti egy országos intézettől elvárhatókat a diagnosztikától a rehabilitációig

- mondta Kásler Miklós.

Hozzátette, a számok is a szakmai munkát igazolják, hiszen a nyitott szívműtétek száma 15 százalékkal, a minimál invazív műtétek száma 3,5-szörösére nőtt, és ezen beavatkozások aránya az összes nyitott szívműtétet tekintve 28 százalék lett, míg a reoperációk aránya 2,7-szer lett kevesebb.

Ezek az eredmények már megegyeznek a nagy külföldi centrumok eredményeivel.

Kásler Miklós beszélt arról is, hasonlóan az onkológiai ellátásban kiépült struktúrához körvonalazódik egy hasonló hálózat a kardiológiai ellátásban is nyolc regionális centrummal.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) és Andréka Péter, az intézet főigazgatója a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatón 2019. szeptember 26-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Andréka Péter, a GOKI főigazgatója azt mondta: büszke, hogy ezt az intézetet vezetheti, de kiemelte, az ellátás mindig egy felkészült csapat érdeme.

Mint mondta, az eddig ellátási területek mellett megjelent a megelőzés, és a GOKI orvosai hátrányos helyzetű településeken végeznek lakossági szűréseket.

Augusztusban 827 embert vizsgáltak meg, és 270-nél találtak valamilyen kardiológiai elváltozást

- tette hozzá.

A főigazgató azonban kiemelte, hogy egy országos intézet nem dolgozhat a 21. században 21. századi orvosi eszközök nélkül, így az amortizálódó gépeket magas színvonalú eszközökkel kell pótolni.

A GOKI az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál pályázott altató- és lélegeztetőgép-beszerzésre. Az intézethez így hét altatógép és 11 lélegeztetőgép került.