Palkovics László: A vidéki egyetemek a regionális gazdaságfejlesztés motorjai

PÁVA Zsolt; PALKOVICS László; MISETA Attila; JENEI Zoltán
Pécs, 2019. október 7. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora (b1), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2), Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja (k), Páva Zsolt polgármester (j2) és Jenei Zoltán, a PTE kancellárja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Műszaki és Informatikai Kar építész és gépész műhelycsarnokainak átadásán 2019. október 7-én. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Átadták a Pécsi Tudományegyetem műszaki és informatikai karán a Modern városok program részeként, több mint egymilliárd forintból létrehozott építész- és gépészműhelycsarnokokat hétfőn Pécsen.
Vágólapra másolva!

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a két, több mint egymilliárd forintból létrehozott, összességében csaknem 1500 négyzetméteres acélszerkezetű csarnok átadásán hangsúlyozta: a kormány azért döntött 2015-ben a beruházás támogatása mellett, mert

a magas színvonalú felsőoktatási környezet rendelkezésre állt a műszaki és gépész képesítések fejlesztéséhez.

Hozzátette, a kormány ennek bővítését kívánta segíteni, az ország ipari fejlődését ily módon is támogatni kívánta. A kabinet mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a képzések támogatása folytatódhasson.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: MTI/Sóki Tamás

Miseta Attila, a PTE rektora úgy fogalmazott, a Modern városok program keretében megvalósuló beruházásokkal komoly fejlődést érhet el az intézmény, ezért köszönet illeti a kormányzatot, s mindazokat, akik segítették, segítik a fejlesztéseket.

Elmondta, korunkban gyors a technológiai fejlődés, ezért ma

Magyarországon mind infrastrukturális, mind hozzáállásbeli előrelépésekre szükség van.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere azt emelte ki, hogy a Modern városok program fejlesztései a városban nemcsak a gazdaságot, de a tudást, a képzéseket is segítik. Közölte, a megyeszékhelyen korábban a műszaki és gépész képzések fejlesztésre szorultak, de a kormány támogatásával minőségi változás történt e területen.

Medvegy Gabriella dékán beszámolt arról, hogy

a műszaki és informatikai kar jelenleg 2500 hallgatót képez, ötödük külföldi.

Az egyetem írásos összegzése szerint a létesítményekben egyrészt ipari gyártást is modellező mérnöki mikrocampus, másrészt a kísérletező, nagy teret igénylő, kifejezetten a közösségi oktatást kívánó szakok, szakcsoportok működnek.

Kitértek arra, hogy az utóbbi években a karon jelentősen nőtt a nemzetközi hallgatói létszám, emellett a fejlesztést a nemzetközi trendek is inspirálták.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja, Páva Zsolt polgármester és Jenei Zoltán, a PTE kancellárja a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar építész és gépész műhelycsarnokainak átadásán 2019. október 7-én. Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az MVP keretében a Pécsi Tudományegyetemet csaknem

25 milliárd forinttal támogatja a kormányzat az intézmény versenyképességének erősítése,

az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám jelentős növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása érdekében.

A 25 milliárdos támogatási összeg több mint felét a pécsi orvoskar új oktatási épületének létrehozására és a gyakorlati orvosképzésben részt vevő klinikai központ több épületének korszerűsítésére költik. A fejlesztések érintik az egészségtudományi kar fenntartásába kerülő volt Csorba Győző Könyvtár épületét, valamint a Szepesi utcai és a Vörösmarty utcai campust, a PTE Balassa János és Damjanich kollégiumát, továbbá több más kart is.