Nem könnyű megfejteni a kínai csoda titkát

Breathtaking view of Shenzhen city China Chinese city Sencsen Kína
Night view of skyscrapers and high-rise buildings in Futian district, Shenzhen city, south China's Guangdong province.
Vágólapra másolva!
Kína elmúlt évtizedekbeli sikereit nem lehet egyetlen tényezővel megmagyarázni, de az tény, hogy egy teljesen egyedi, és nem mindenki számára másolható modellről van szó – mindez az Antall József Tudásközpont rendezvényén hangzott el, ahol bemutatták Caj Fang A kínai reform és nyitás – Negyven év tapasztalata című könyvet.
Vágólapra másolva!

Az Antall József Tudásközpont gondozásában jelent meg magyar nyelven Caj Fang A kínai reform és nyitás – Negyven év tapasztalata című könyve. Művében a szerző tények és gazdasági adatok egész sorának ismertetésével ad átfogó képet Kína sikeres fejlődési útjáról, és szolgál magyarázattal a kínai gazdaság – „reform és nyitás" politikájának eredményeként – az elmúlt négy évtizedben végbement rendkívüli növekedéséről. Az egyes kérdéskörök elemzése során a szerző végigveszi a kínai gazdaság fejlődésének különböző szakaszait és azok új kihívásait, egyidejűleg rávilágít arra is, hogy további reformok segítségével tartható fent az ország növekedésének folytonossága.

Nagy a különbség Amerika és Kína között

Mindenkinek van véleménye a kínai reformokról Magyarországon, de sokan nem is igazán tudják, hogy mit is jelentenek azok – mondta Kusai Sándor. Az egykori pekingi nagykövet szerint a kínai társadalmi és gazdasági modell egy szocialista piacgazdasági modell, amiben keveredik a közösségi és a magántulajdon. A kínai társadalom 40 évvel ezelőtt kezdődött reformjainak a középpontjában az emberek és a professzorok közös munkája volt, hogy megoldják a korábbi válságos helyzetet – tette hozzá.

Nem könnyű megfejteni a kínai siker titkát Forrás: AFP/ Imaginechina/Liang Xiashun

A kínai gazdasági csoda nem jöhetett volna létre a speciális kínai gazdasági körülmények között. Az utóbbit nem lehet egyetlen szóval leírni, mert egy nagyon egyedi modellről van szó – mondta Kusai Sándor.

A kínai modell képes tanulni és adoptálni más modellekből, de nem csupán egy másolásról van szó – hívta fel a figyelmet a diplomata. Amit Kína képes más gazdasági modellekből adoptálni, azt a saját fejlődésére használja fel – tette hozzá.

Kusai szerint a kínai siker egyik titka, hogy a kínai emberek gondolkodása megváltozott. Persze a kínai mindennapok napjaink fizikai kinézetének a megváltozása jól mutatja azt az óriási utat, amit az elmúlt negyven évben az ország megtett, de az igazi változás az emberek gondolkozásában történt, akik ezt létrehozták, és működtetik az új rendszereket – mondta a diplomata.

Még sok tennivaló van

Az egészségügy és az oktatás jelentős átalakítása is hozzájárult ahhoz, hogy Kína az elmúlt évtizedekben jelenetős sikereket ért el – erről már Liejun Wang beszélt. A Kínai Népköztársaság Államtanácsának Fejlesztési Kutatóközpontjának Társadalomfejlesztési Osztályának igazgatóhelyettesen szerint

a siker másik oka, hogy a falusi társadalom átalakult egy ipari társadalommá, és nagyon jelentős fejlesztések történtek vidéken.

A kínai emberek megváltozása sokkal hosszabb dolog colt, mint maga a 40 évvel ezelőtt indított reformfolyamat – vélte Eszterhai Viktor. A Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet elemzője szerint Caj Fang könyve arról is szól a kínai reformok még nem fejeződtek be, mert a sikerekhez folyamatos változásra van szükség. Kínának még sokat kell tennie azért, hogy a legfejlettebb országok közé emelkedjen.