Demszky Gábor már a választás másnapján rátelepedett Karácsony Gergelyre

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. október 11. Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt, Zugló polgármestere a kerületi önkormányzat folyószámlájának kivonatát mutatja sajtótájékoztatóján az önkormányzat épülete előtt 2019. október 11-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Alig pár napja nyerte meg Karácsony Gergely a budapesti választást, máris akcióba lépett Demszky Gábor. A bukott liberális városvezető ugyanis azt javasolta neki a Klubrádióban, hogy azonnal forduljon a Világbankhoz, és az Európai Beruházási Bankhoz. A balliberális elit újra hitellel terhelné meg a várost, felcsillant a Demszky-korszak rémképe. 
Vágólapra másolva!

Egy nappal az után, hogy Karácsony Gergely megnyerte a főpolgármester-választást, megszólalt Demszky Gábor, Budapest korábbi bukott, SZDSZ-es vezetője. A dolog szépsége, hogy a liberális politikus nem is olyan régen kirgiz népviseletben, tyubityelkában jelezte, szívesen elindulna ismét a választáson. A felvetést gyorsan levették a napirendről, azonban véleményére továbbra is adnak a balliberális elit köreiben. Ugyan Demszky az ellenzéki előválasztás második fordulójában Kálmán Olgát, a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltjét támogatta, később azonban beállt a sorba, és Karácsony mellett érvelt. "Örültem a Momentum megjelenésének, Karácsony Gergelyt kifejezetten támogatom" - fogalmazott a Hírklikknek egy nappal a megmérettetés előtt.

Demszky: A Világbankhoz kell fordulnia Karácsonynak!

A fővárosi választás másnapján sem rejtette véka alá véleményét, és a Klubrádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Karácsony első intézkedéseinek egyikeként nemzetközi pénzintézetekhez kellene fordulnia hitelért.

- szögezte le a balliberális rádió hétfői adásában a volt főpolgármester, aki ebben látja a kormány "megkerülésének" egyetlen útját. Demszky azt is elárulta, már egy ideje bízott az ellenzék budapesti győzelmében, és előkészület gyanánt váltott néhány szót a budapesti ügyekről a balliberálisok egyik európai vezérével, Frans Timmermansszal, mégpedig egy gdanski díjátadón. Kérdés, mit szól a felvetéshez az újdonsült főpolgármester?

Lehet, hogy Karácsony az egykori főpolgármester nyomdokain haladva ismét eladósítaná a várost?

Mi az a Világbank?

A Világbank (World Bank) fogalma alatt a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) és a Nemzetközi Fejlesztési Társulás (IDA) értendő, melyek a Világbank-csoport részeit képezik. A két szervezetben közös, hogy alacsony kamatú, esetleg kamatmentes hiteleket adnak, illetve segélyeket juttatnak a fejlődő országokba, hogy csökkentsék a szegénységet, javítsák a gazdasági növekedést, vagy a szociális rendszert. Emellett kiemelten foglalkoznak még a korrupció elleni harccal, a HIV és az AIDS elleni küzdelemmel is. Mindenképpen említésre méltó, és ezen a ponton jön be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerepe: a Világbank és más intézmények nem hiteleznek vagy nyújtanak támogatást olyan országoknak, amelyek nem rendelkeznek az IMF "jóváhagyásával".

Karácsony Gergely főpolgármester egyelőre még nem zárkózott el Demszky Gábor felvetésétől, miszerint az új budapesti vezetésnek nemzetközi bankokhoz kellene fordulnia hitelért Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hitellel fojtották meg a várost

De mik is azok a Demszky-módszerek? Amikor 2010-ben az SZDSZ-es főpolgármestert Tarlós István váltotta, 180 milliárd forint volt Budapest adóssága, amit az új városvezetésnek a felére sikerült csökkentenie, és ez a tartozás is csupán fejlesztési hitel volt. A Demszky-korszak eredményeképpen a BKV mintegy 80 milliárd forintos működési adósságot halmozott fel, ezzel szemben Tarlós ideje alatt, egész pontosan 2011 óta a közlekedési társaság működési hitelt nem vett fel. A társaság üzemi eredménye évek óta pozitív, és az államit meghaladó béremeléseket sikerült itt elérni. Pénzügyi elemzők egybehangzóan azt állítják, hogy a

2010 előtti városvezetés a mértéktelen hitelfelvétellel adósította el Budapestet.

Mint ismert, az akkori szocialista és szabad demokrata kormányzat abban látta a főváros (és az ország) pénzügyi stabilitásának megteremtését, hogy különböző, nagy nemzetközi bankokhoz fordult segítségért. Ezt jól példázza: 2009-ben, amikor már tisztán látszott, hogy az addig uralkodó balliberális politikai elitet el fogják söpörni a választók, Demszky még ekkor is hitelért folyamodott. 32 milliárd forintos hitelt szeretett volna kiharcolni az addigra brutálisan eladósodott város költségvetésében, amire a Fidesz és a KDNP politikusai kivonultak az ezt tárgyaló Fővárosi Közgyűlés üléséről.

Budapest, 2004. augusztus 29. Demszky Gábor budapesti főpolgármester (j) és Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója (b) megy le a 2-es metró átépített Blaha Lujza téri állomásának mozgólépcsőjén. MTI Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI/Soós Lajos

A szakértő számolt a Demszky-szellem visszatérésével

A választási eredmények ismeretében mindenképpen érdekes ifj. Lomnici Zoltán nyilatkozata, amit a választás előtt adott az Origónak. Az alkotmányjogász azt vette számba, mi várható Karácsony győzelme esetén: "Hagyó Miklós és Demszky Gábor politikai örökösei vissza akarják venni Budapestet, ez derül ki Karácsony Gergely kampányszlogenjéből, ezért vasárnap arról is döntünk, hogy akarjuk-e viszontlátni a nokiás-dobozos, pofátlan végkielégítéseket osztogató, metrókorrupcióban nyakig érintett balliberális bagázst" - fogalmazott akkor a szakember.