Gyurcsány Ferenc régi embereivel kapaszkodna vissza a hatalomba

GYURCSÁNY Ferenc; RÓNAI Sándor; MOLNÁR Csaba; DOBREV Klára
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j2) a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án.
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc és politikai hátországa a mostani önkormányzati választáson jelentősen megerősödött az öt évvel ezelőtti helyzetéhez képest. Pártja, a Demokratikus Koalíció ugyanis több kerületet és nagyvárost is megszerzett, javítva korábbi önkormányzati pozícióin. A bukott kormányfő tehát olyan helyzetbe került, hogy a háttérből tudja mozgatni a szálakat, és befolyásolni tudja az ellenzék politikáját.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati választást megelőzően a Fidesz-KDNP politikusai többek között abban határozták meg az önkormányzati választások tétjét, hogy vissza tud-e kapaszkodni a hatalomba Gyurcsány Ferenc.

Visszakerülhet-e Gyurcsány a hatalomba?

A kormánypárti politikusok több alkalommal is szóba hozták a bukott kormányfő hatalomátmentési kísérletét.

  • Szeptemberben Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy az ellenzék a Gyurcsány-rendszert építené újra. A miniszter arról is beszélt a Bayer Showban, hogy politikai és gazdasági érdekkör próbálja majd meg a nagyvárosokat átvenni.
  • Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szintén úgy látta, hogy a Gyurcsány-korszak visszatéréséről is szavazni fognak. Állítását azzal támasztotta alá, hogy Karácsony Gergelyt és politikáját erőteljesen a korábbi miniszterelnök, "az ellenzék vezére" irányítja.

A voksolás végeredményének ismeretében érdemes egy pillantást vetni a választási adatokra. Ezekből az látszik, hogy a bukott kormányfő és politikai hátországa jelentősen megerősödött öt évvel ezelőtthöz képest. Pártja, a Demokratikus Koalíció ugyanis több kerületet és nagyvárost is behúzott, javítva ezzel korábbi önkormányzati pozícióin.

Gyurcsány Ferenc tehát ismét olyan helyzetbe került, hogy régi, megbízható embereivel a háttérből tudja mozgatni a szálakat, és képes befolyásolni az ellenzék politikáját.

Budapesten Erszébetvárosban, Újbudán és Rákospalotán, míg a megyei jogú városok közül Tatabányán lett DK-s, vagy a párthoz közel álló politikus a polgármester.

Három kerületi polgármestert adnak Gyurcsányék

Miután az Európai Parlamentból kibukott, a VII. kerületben próbált szerencsét Niedermüller Péter, aki az ellenzéki összefogás (leszámítva a Jobbikot) polgármesterjelöltje lett. A városvezetési tapasztalattal nem rendelkező politikus viszonylag simán, közel hét százalékkal verte meg a kilenc évig a városrészt irányító, fideszes Vattamány Zsoltot, és stabil képviselői többséggel a háta mögött irányíthatja majd a városrészt. Mindez azért is furcsa, mert márciusban a politikus még úgy vélekedett, kizárt, hogy polgármesterjelöltként elinduljon az önkormányzati választáson, mert nem alkalmas rá.

- fogalmazott Gyurcsány politikusa pár hónappal ezelőtt.

Mint ismert, a DK-s politikust nem kerülték el a botrányok: ő volt az, aki tetemes tartozást maga mögött hagyva az egyik pillanatról a másikra lelépett a berlini Humboldt Egyetemről. Ez onnan derült ki, hogy a német intézmény egy felháborodott hangvételű levelet küldött szét a világ több tudományos intézetének, köztük a Magyar Tudományos Akadémiának is. Ebben az állt, hogy Niedermüller Péter jelentős adósságot hátrahagyva, bejelentés nélkül távozott Berlinből. Mindezt azzal próbálta elsimítani, hogy az egyetem felé olyan információkat juttatott el, amelyek szerint ő súlyos beteg. Mind kiderült, állítása nem volt igaz: a levél azzal folytatódott, hogy Niedermüller az állításával szemben egyáltalán nem súlyos beteg.

Budapest, 2016. február 13. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (b) és Niedermüller Péter, a DK alelnöke, EP-képviselő kezet fog a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban 2016. február 13-án. MTI Fotó: Marjai János Forrás: MTI/Marjai János

A szexuális zaklatással megvádolt László Imre úgy tudott nyerni Újbudán, hogy az elmúlt ciklusban ez volt az egyik leglátványosabban fejlődő kerület. A kormánypárti Hoffmann Tamás vezetése alatt a kerület második fénykorát élte, mégis alulmaradt DK-s kihívójával szemben, az ellenzék egy körzetet leszámítva minden körzetben diadalmaskodott. 50,52% - 43,19% lett a vége.

Bár a Németh Angéla által vezetett rákospalotai képviselő-testület úgy osztogatta a több millió forintos jutalmakat az ellenzéki vezetőknek, mint Mikulás bácsi a cukrot, ez nem mutatkozott meg a választási eredményen. A DK-közeli polgármester stabilan verte fideszes kihívóját, Pintért Gábort.

Budapest, 2019. május 26. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j2) a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Fővárosi Közgyűlésbe még egy DK-s bejutott

A hatályos választási szabályok szerint a főpolgármester, a kerületi polgármesterek, valamint a kompenzációs listáról bekerült politikusok alkotják a Fővárosi Közgyűlést. Mivel Budapesten a baloldali összefogás jobban szerepelt a kormánypártoknál, így "mellékágról" a Fidesz-KDNP 6, az ellenzéki tömörülés 3 plusz mandátumhoz jutott. Egészen biztos, hogy a testület tagja lesz a XVII. kerületben súlyos vereséget szenvedő Gy. Németh Erzsébet is. Mint ismert, Karácsony Gergely egy kiszivárgott hangfelvételen esélytelennek nevezte a Gyurcsány-párti politikust a győzelemre. Jóslata bejött, azonban Gy. Németh veresége ellenére nem maradt jól fizető tisztség nélkül. Így összesen

négy képviselője is lesz Gyurcsánynak a Fővárosi Közgyűlésben, komoly erőt képviselve a budapesti ügyekben.

Az hozzátartozik, hogy a tavalyi parlamenti választáson még Újbudán induló Gy. Németh a legutóbbi önkormányzati választáson hasonló módon szerzett fővárosi mandátumot.

Gy. Németh Erzsébet DK-s aktivisták körében Forrás: Facebook

Tatabánya élére is Gyurcsány bábja került

Nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városokban is sikerült pozíciót fogniuk Gyurcsányéknak. Tatabányán az a Szücsné Posztovics Ilona nyerte a polgármesteri székért zajló küzdelmet, aki a DK felkérésére indult el a választáson. A politikus korábban nyolc évig egy másik település, Vértesszőlős önkormányzati képviselője volt, most ennél nagyobb célt kitűzve indult el a Komárom-Esztergom megyei székhelyen. Számítása bejött, ha kevéssel is (49,18 százalék - 46,40 százalék), de legyőzte Schmidt Csaba eddigi polgármestert, aki a kormánypártok jelöltje volt. Ezzel

a bukott kormányfő vidéken is visszakerült a térképre.

Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya ellenzéki polgármestere (b) Varjú Lászlóval, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjével (j) egy kampányrendezvényen Forrás: Origo

A bukott kívzprofesszorra is támaszkodhat

A Demokratikus Koalíció nemcsak magasabb, hanem alacsonyabb szinteken is több képviselőt adhat. Jó példa erre Vágó István, egykori tévés, aki az ellenzéki jelöltek közül egyedüliként tudott nyerni körzetében a Hegyvidéken. A bukott kvízprofesszor a párt elnökségi tagjaként hűséges szolgálója Gyurcsány Ferencnek, Facebookon megosztott üzenetei 100 százalékban megegyeznek a párt által diktált irányvonallal. Kétség sem férhet hozzá, hogy a legutóbbi ciklushoz hasonlóan ezúttal is teljes mértékben kiszolgálja majd felettesét.

Vágó István bukott televíziós műsorvezető, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja Forrás: MTI/Kallos Bea

Erősödtek 2014-hez képest

A választási iroda hivatalos számai azt mutatják, hogy rendesen megizmosodott a Gyurcsány-párt a mostani választáson. Amíg öt évvel ezelőtt

  • összesen kilenc polgármestert adtak, ebből három önálló, hat más pártokkal közös volt;
  • összesen 308 képviselőjük volt, ebből 20 önálló, 288 más pártokkal közös volt;
  • összesen tizenkilenc önálló megyei képviselőjük volt;

addig mostanra

  • összesen huszonhét polgármesterük van, ebből 1 önálló, 26 más pártokkal közös;
  • összesen 504 képviselőt adnak, ebből 14 önálló, és 490 más pártokkal közös;
  • összesen 48 megyei képviselőt (beleszámítva az egy budapesti mandátumot) adnak, amiből harminchárom önálló, és tizenöt közös.

Mivel a települések egy részében közösen indultak az ellenzéki pártok, így nehezen kiszámítható, valójában mennyi mandátum lett a DK-é. Az mindenesetre ennyiből is kiszűrhető, hogy Gyurcsány Ferenc pártja erősödött a legutóbbi önkormányzati választáshoz képest, amivel már komoly befolyást tudnak gyakorolni a kormányellenes térfélen zajló eseményekre.