Orbán Viktor: Támogatni kell a törököket a migránsok megállításában

Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak támogatnia kellene Törökországot abban, hogy megépíthesse Szíriában azokat a városokat, ahova a menekülteket visszavihetik. Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek nyilatkozva a balatonalmádi frakcióülés közben.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök hangsúlyozta,

Törökország szíriai katonai akciójának megítélésekor a magyar nemzeti érdekekből kell kiindulni,

ugyanis nem egy Magyarországtól távoli és számára érdektelen konfliktusról van szó, ahol a felek között a szimpátia alapján tetszés szerint lehet választani.

- mondta.

Orbán Viktor szerint két dolog történhet: az ankarai hatóságok vagy visszaviszik őket Szíriába, vagy pedig megindítják őket Európa felé.

- mondta.

A kormányfő közölte, ezért javasolja azt az Európai Uniónak, hogy inkább pénzt adjon Törökországnak, hogy megépíthesse Szíria területén azokat a városokat, ahova visszaviheti a hozzájuk átmenekült szíreket. Ellenkező esetben ezek az emberek Európában fognak kikötni, Magyarország helyzete pedig más, mint az unió többi országáé, amelyek nem szomszédosak a migráció balkáni útvonalával. "Ők biztonságban vannak, hiszen mi védjük őket" - jelentette ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország határország, ezért ami most Szíriában történik, az pillanatok alatt következményekkel járhat itt is. Közölte, kevesen tudják, hogy most is mintegy 90 ezer ember tartózkodik a balkáni migrációs útvonalon, a számuk pedig hamarosan eléri a 100 ezret.

- mondta.