Levelet írt Gothár Péter szexuális zaklatási botránya miatt a Katona és a Színművészeti vezetőinek a kulturális államtitkár

Katona József Színház, Színművészeti Egyetem
Vágólapra másolva!
A magyar kormány kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter levelet írt a Katona József Színház ügyvezető igazgatójának, Máté Gábornak és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektor-helyettesének, Upor Lászlónak - értesült az Origo. Fekete Péter, úgy tudjuk, arra kíváncsi, hogy mi történt pontosan, és milyen intézkedéseket tett, és hogyan kezeli az ügyet a színház és a Színművészeti Egyetem. Ahogy azt korábban többször megírtuk: a két intézmény eddig mindent megtett azért, hogy mentse Gothár Pétert, és eltussolja az ügyet. A Katona József Színház meg sem akarta nevezni a szexuális zaklatót, sőt, titoktartásra kötelezte a színészeket, köztük az áldozatokat is. A Színművészeti Egyetem pedig egy álvizsgálatot indított. 
Vágólapra másolva!

Az Origo értesülései szerint Fekete Péter, a magyar kormány kultúráért felelős államtitkára levelet írt a Katona József Színház ügyvezető igazgatójának, Máté Gábornak, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektor-helyettesének, Upor Lászlónak. Fekete Péter levelében tájékoztatást kért Gothár Péter rendező szexuális zaklatási botrányáról, pontosabban az ügyben a Katona és a Színművészeti által megtett konkrét intézkedésekről. Úgy tudjuk, hogy az államtitkár arra is kíváncsi, hogy a színház és az egyetem hogy kezeli ezt az ügyet

Gothár Péter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk,

november 19-én robbant ki a hazai balliberális kulturális elit legújabb szexuális zaklatási botránya, amelynek a főszereplője a Katona József Színház rendezője, Gothár Péter, a balliberális színházi és filmes világ vezető alakja.

Gothár 1974-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és tévérendezői szakán. 1975–1979 között a Magyar Televízió rendezője volt, 1979 óta pedig előbb a kaposvári színház főrendezője, majd a Katona József Színház rendezője,

1994-ben az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje volt.

1997-ben az MSZP-SZDSZ-kormány Kossuth-díjjal jutalmazta.

Később is rendszeresen az SZDSZ kultúrpolitikai céljait képviselte.

A magyar kormány kultúrpolitikáját 2014-ben például a tálibok rombolásához hasonlította.

2002 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. 2007-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiszteletbeli doktor címet adományozott neki.

Egyelőre biztosan annyit lehet tudni, hogy

Gothár Péter a Katonában szexuálisan zaklatott legalább két nőt,

ezért a színházból kitiltották, de nem jelentették fel, sőt, még a darabjai közül is csak azt az egyet veszik le, amelyre már kevés jegyet tudtak eladni.

A színház - egészen pontosan a közlemény mögött nyilvánvalóan álló Máté Gábor - először még azt is próbálta eltitkolni, hogy ki a szexuális zaklató, mindössze annyit írt, hogy valaki "több emberrel szemben átlépte az erkölcsi határokat", és ezért kitiltották a színházból.

A Katona közleményéből „csak" a két legfontosabb dolog nem derült, ki, hogy kit tiltottak ki, és az illető pontosan mit is követett el. Vagyis a színház vezetőit nem zavarta volna, hogy Gothár egy másik színházban esetleg megismétli a szexuális zaklatásokat - nem is értesítették a többi színházat.

Az ügy azért is különösen érdekes és botrányos, mert a Katona József Színház a 2017-es Metoo-botrányok után azonnal az egész szexuális zaklatás elleni küzdelem élharcosának hazudta magát, egy semmire nem kötelező chartát is kitaláltak, később egy előadást is készítettek erről, álönkritikus hangnemben.

Mikor a színház vezetői számára nyilvánvalóvá vált, hogy nem tudják eltitkolni Gothár nevét (hiszen már a teljes sajtó tudta, kiről van szó, sőt, a színházba járók közül is egyre többen megtudták), azt a trükköt találták ki, hogy maga Gothár ad ki egy közleményt,

amelyben kisebbíti a bűnét.

Csakhogy ezzel csak fokozták a botrányt: Gothár közleményéből ugyanis - mintegy mellékesen - kiderült, hogy az egyik szexuális zaklatás egy éve történt. Ráadásul Gothár ezt az egyet ismerte csak el, úgy tűnik, elfelejtette, hogy a Katona közleményéből kiderül, hogy több esetről van szó.

Máté Gábor Fotó: Szabó Gábor - Origo

Vagyis, kölcsönösen lebuktatták egymást, kiderült, hogy

a színház egyáltalán nem lépett fel gyorsan Gothár ellen, sokáig húzta-halasztotta a vizsgálatot, a rendező pedig hazudik, amikor egyetlen esetről beszél.

Máté Gábor amúgy alig tíz napja, még Gothár Péter zaklatásos botránya előtt a 24.hu nevű ellenzéki portálon készült interjúban beszélt arról, mit is jelent egy tanárnak a neki alávetett diákok zaklatása.

Azt mondta, hogy

A Katona igazgatója az interjúban azt állítja, hogy ha korábban is a mostani szabályok lettek volna érvényben, akkor

a Színművészeti Egyetemen ma már nem tudna megismerkedni jelenlegi élettársával, akivel, mint a saját diákjával, tanárként jött össze...

Az ügyben az áldozatok nem mernek megszólalni, mivel - mint ahogy a Ripost kiderítette -

a Katona vezetése titoktartási szerződést íratott alá az ott dolgozó színészekkel, köztük az áldozatokkal is.

Az eset jogi értelmezése kapcsán az Origo megkérdezte ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég Alapítvány jogi igazgatóját.

Lomnici megkeresésünkre elmondta: főszabályként a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján kötött szerződések titoktartási klauzulája bűncselekmény eltussolására nem használható.

A jogász kifejtette, hogy

Azt, hogy a Katonát irányító Máté Gábor és Ascher Tamás mindenáron próbálta eltitkolni a botrányt és menteni Gothárt, azon túl, hogy a kaposvári-katonás világ összezárt, az is magyarázza, hogy vélhetően személyesen is felelősek a történtekért. Schilling Árpád rendező elszólásából ugyanis

kiderült, hogy a szexuális zaklatásokról már évek óta rengetegen tudtak.

Kizárt, hogy éppen a színház igazgatója és főrendezője nem értesül róla.

Gothár még egy átlátszó és sunyi trükkel próbálkozott:

vizsgálatot kért maga ellen a másik munkahelyén, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Az egyetem pedig, ahelyett, hogy független, külső vizsgálatot indított volna, belül próbálja elintézni az ügyet. Ráadásul, mint kiderült, egy álvizsgálattal, amelynek a célja a botrány eltussolása.

A Gothár-ügy kapcsán ugyanis levelet írtunk Upor Lászlónak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektor-helyettesének, akitől kitérő választ kaptunk, az egyetemet (rektor hiányában) irányító Upor ugyanis óvatlanul elszólta magát: azzal mentegetőzött, hogy nem is tudják, Gothárt miért tiltották ki a Katonából.

Vidnyánszky Attila és a Magyar Teátrumi Társaság elítéli a történteket

A szabadsággal és a művészettel szöges ellentétben áll Gothár Péter és a Katona József Színház szexuális zaklatási ügye, ennek a szégyenletes ügynek az egész magyar kultúra a kárvallottja, és ennek a felelősségét a bűnösöknek vállalniuk kell - írta közleményében a Magyar Teátrumi Társaság, amelyet hétfői közgyűlésük után adtak ki.

Vidnyánszky Attila, a Teátrumi Társaság elnöke, illetve a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta az Origónak:

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Teátrumi Társaság elnöke arról is beszélt, hogy a színészek nem a hitük mentén cselekednek, hanem azt keresik, ki felé orientálódjanak, mert akkor megjutalmazza őket a balliberális szakma.

Hallgat a balliberális elit és a Karácsony által irányított Városháza Gothár szexuális zaklatási ügyéről

A Katona József Színház működését finanszírozó, Karácsony Gergely-féle fővárosi vezetés megdöbbentő módon hallgat az ügyben.

A gyurcsányista Gy. Németh Erzsébet, Karácsony humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettese az Origónak nem volt hajlandó válaszolni a szexuális zaklatási botránnyal kapcsolatos kérdésekre, de a baráti hvg-nek adott egy gyalázatos interjút.

Karácsony Gergely főpolgármester, Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Kiss Ambrus, Dorosz Dávid és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesek a Városháza dísztermében 2019. november 5-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Gy. Németh azt mondta, a Katona példaértékűen járt el az ügyben. Sokat mond a gyurcsányista főpolgármester-helyettes hozzáállásáról, hogy amikor telefonon beszélt Máté Gábor igazgatóval, nem nagyon firtatta a szexuális zaklató kilétét.

Arra a kérdésre, hogy hány áldozat van, egyenesen azt válaszolta:

Vagyis szerinte nincs szükség belemenni a részletekbe, hogy ki volt a zaklató, hány sértett van, és ez kimeríti a tisztességes és átlátható eljárás fogalmát.

A balliberális világ persze gyorsan lezárná a számukra egyre kellemetlenebb ügyet. Az ATV egyik hétfői műsorában Karácsony Gergely egyik sajtósa, az egykori Népszabadság utolsó főszerkesztője egyenesen arról beszélt, hogy mivel Gothár bocsánatot kért, az ügyet le kell zárni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón Gothár botrányáról azt mondta: teljes körűen ki kell vizsgálni az ügyet.

- közölte a miniszter.

Tudni kell, hogy hány embert ért zaklatás, és mindent meg kell tenni, hogy ilyen ne forduljon elő. Alapos vizsgálatra van szükség – tette hozzá.

– mondta Gulyás Gergely.

Az Országgyűlésben hétfőn szó volt a Gothár-ügyről is. A kormánypártok hiányolták a máskor hangos, DK-s Vadai Ágnes, vagy éppen az MSZP-s Kunhalmi Ágnes nyílt kiállását a bántalmazott nők mellett Gothár ügyében, több fideszes képviselő szerint pedig a budapesti balliberális vezetés megpróbálja eltussolni Gothár Péter szexuális zaklatási botrányát.

Dömötör Csaba államtitkár viszont teljes körű vizsgálatot sürgetett.

Mostanra egyértelműen bebizonyosodott:

a baloldali elit nem veti ki magából a szexuális zaklató Gothárt, sőt, minden erejével megvédi.

Kíváncsiak vagyunk, hogy reagál a színház és az egyetem Fekete Péter államtitkár levelére, meddig mernek titkolózni, meddig próbálják átláthatatlannak tartani sajátjuknak hitt és remélt felségterületüket.