Vágólapra másolva!
Ma bíróság elé áll Gyárfás Tamás. Itt a bíróság eldöntheti, valóban Gyárfás Tamás megbízásából végeztek-e 1998-ban bérgyilkosok Fenyő Jánossal. A Magyar Nemzet úgy tudja, a vádiratban a Fővárosi Főügyészség 12 év szabadságvesztés kiszabását indítványozza, amennyiben Gyárfás Tamás az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz.
Vágólapra másolva!

Előkészítő üléssel kezdődik meg ma a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás büntetőpere. Gyárfás Tamást a Fővárosi Főügyészség

vádolta meg július 30-án.

A vád lényege szerint Gyárfás bujtotta fel Portik Tamást arra, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő János médiavállalkozót, amit Portik megbízása alapján

1998-ban a szlovák maffia bérgyilkosa, Jozef Roháč végre is hajtott.

Gyárfás Tamást tavaly április 17-én vették őrizetbe és gyanúsították meg a bűncselekménnyel. Az ügyészség indítványozta előzetes letartóztatását,

ám a bíróság 200 millió forint óvadék ellenében lakhelyelhagyási tilalomra ítélte azzal, hogy nyomkövetőt kell viselnie.

Gyárfás Tamás tárgyalása, 2018.04.20. Fotó: Polyák Attila - Origo

Mi a vád?

A mai előkészítő ülésen elsőként a vádhatóság ismerteti a vádat.

Gyárfás Tamás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János, aki egy videókazettákat terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak – a VICO Rt.-nek – is vezérigazgatója volt. Gyárfás és Fenyő között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

Gyárfás Tamás 1997-ben elhatározta,

hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyő Jánost.

Ezért 1997 szeptemberében megbízott ezzel egy, az éjszakai életből közismert személyt (Tasnádi Pétert, aki tanúként részese a pernek),

aki 12 millió forintért vállalta, ám hatmillió forint előleg átvétele után nem teljesítette a megbízást.

A vádlott választása ezek után Portik Tamásra esett, akit 1994 óta ismert. A vád szerint Portik Tamás a megbízást elfogadta, és rávette az emiatt időközben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre elítélt Jozef Roháčot Fenyő János megölésére. Roháč 1998. február 11-én a késő délutáni órákban Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkánál, a piros lámpánál a gépkocsijában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a vádiratban

a Fővárosi Főügyészség 12 év szabadságvesztés kiszabását indítványozza, amennyiben Gyárfás Tamás az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz.

Gyárfás Tamás eddig mindig azt mondta, hogy nem követte el a vádban szereplő bűncselekményt, nem ölette meg Fenyő Jánost, így nincs miről alkudozni az előkészítő ülésen sem.

Portik Tamás várhatóan tanúként fog szerepelni Gyárfás Tamás perében.