Az ügyvédi kamara elnöke enyhén szólva ködösít a Jobbik-elnök ügyvéd feleségnek náci karlendítéséről

Sneider Tamás osztott
Vágólapra másolva!
Hét nap csúszással befutott az Origo szerkesztőségébe Bánáti Jánosnak, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének válaszlevele, amelyben leszögezte, Sneider Tamás Jobbik-elnök feleségének náci karlendítésével kapcsolatos kérdéseinkre nem adhat érdemi választ. Az ügyvédvezér úgy látja, alapvető kötelezettségét szegné meg, ha elmondaná magánvéleményét a hitleri mozdulatról, ezért inkább nem is válaszolt. Mindez azért nagyon furcsa, mert korábban több alkalommal is hangot adott annak, hogy az antiszemitizmus minden formája elfogadhatatlan számára. Falak, falak és falak a náci botrányban.
Vágólapra másolva!

Miután csütörtökön megírtuk, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének hat nap nem volt elegendő ahhoz, hogy válaszoljon Sneider Tamás feleségének náci karlendítésével kapcsolatos kérdéseinkre, a hetedik napon, pénteken váratlanul befutott Bánáti János válaszlevele. A hazai ügyvédvilág jól ismert szereplőjétől annyit szerettünk volna megtudni, mi az álláspontja a jelenleg is ügyvédként praktizáló Szabó Edit Édua rossz emlékű mozdulatáról, illetve meglátása szerint ez milyen fényt vethet az ügyvédi hivatásra. Bár a kérdések egyszerűnek tűnhetnek, a válaszból nem feltétlenül ez derült ki.

Támadással indított Bánáti, hogy aztán ne válaszoljon kérdéseinkre

A Fenyő-gyilkosság ügyében Gyárfás Tamást, a Napkelte egykori producerét védő ügyvédvezér kapásból tereléssel indított. Kifogásolta, hogy portálunk összemosta a "személyes véleményt a hivatalos állásponttal", amit azzal igyekezett alátámasztani, hogy csütörtöki cikkünkben azt írtuk, "szigorúan a személyes véleményét" kértük, miközben az írásunk címében a Magyar Ügyvédi Kamara szerepelt. Bánáti szerint ez akkora ellentmondást jelent, hogy - válaszadás helyett - inkább továbbgörgette a dolgot. "Az összemosás szándékát látszik alátámasztani az is, hogy a megkeresést ügyvédi irodám címére küldték, miközben elnökként szólítottak meg, azaz e minőségemben várták a választ a feltett kérdésekre" - sorolta a következő problémát, mintha bárhol elérhető lenne a telefonszáma, vagy a magán e-mail címe. Nem mellesleg a levélben végig kifejezetten a magánvéleményére voltunk kíváncsiak. Kiderült, hogy lehetetlenre vállalkoztunk, ugyanis Bánáti szerint ilyet nem lehet tőle kérni.

- írta kimérten a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Pedig - mint elárulta - tisztségéből adódóan a törvény számos jogosítványt biztosít az ügyvédek elleni panaszok kivizsgálásában és az ellenük indított fegyelmi eljárásokban, ennek keretében pedig "joga és kötelezettsége" adott esetben állást foglalni egy-egy ügyben. A személyes vélemény azonban nem fér bele Bánátinál, aki ezt a következőképpen foglalta össze:

Alapvető kötelezettségemet szegném meg azonban, ha megkeresésére válaszolva "személyes véleményemet" közölném Sz.E.É. nyilvánosságot kapott "mozdulatával" kapcsolatban.

"Mindezekből következően tehát a tárgybani megkeresésükre érdemi választ nem adhatok" - így zárta le a kérdést a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Bánáti János ügyvéd, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke nem adhat érdemi választ arra, hogy szerencsés-e az ügyvédi hivatásra nézve egy náci karlendítés Forrás: Boomonline

A korábban az antiszemitizmus minden formáját elutasító Bánáti János leveléből így két dolog nem derült ki:

  1. Mi az álláspontja arról, hogy Szabó Edit Édua ügyvédnő rossz emlékű mozdulatot tett.
  2. Mit gondol, szerinte egy ilyen jellegű mozdulat milyen fényt vett az ügyvédi hivatásra.

Sneider Tamás feleségének erről a mutatványáról kellett volna véleményt mondania:

Falak, falak és falak a náci botrányban

Korábban Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) elnöke jogszabályi akadályokra hivatkozva nem árulta el portálunknak, hogy indítottak-e fegyelmi eljárást Sneider Tamás feleségének náci karlendítése miatt, illetve van-e, és ha igen, mi az álláspontjuk az ügyben. Szabó Edit Éduánál is érdeklődtünk, indított-e ellene fegyelmi eljárást a budapesti kamara, amelynek jelenleg is tagja. A násznép előtt karlendítéssel pózoló jobbikos jogász nem válaszolt kérdéseinkre.