Karácsony Gergely már nem is tagadja, hogy megalázkodott Gyurcsány előtt

KARÁCSONY Gergely; PUZSÉR Róbert
Budapest, 2019. március 13. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje a Puzsér Róberttel, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölttel, a Válasz Online által szervezett beszélgetésen a budapesti Centrál kávéházban 2019. március 13-án. Mindkét jelölt hajlandó visszalépni a másik javára, ha veszít a nyárra tervezett előválasztáson. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Szerda este Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője is az ATV vendége volt. Az indulatok már korábban elszabadultak a felek között a főpolgármester-jelöltség miatt, valóságos háború tört ki a DK és az MSZP között, amit a balliberális tévé stúdiójában folytattak a felek. A beszélgetések legemlékezetesebb pillanata egyértelműen az volt, amikor a zuglói városvezető elismerte, hogy korábban valóban vállalta, a DK kérésére nem kampányol a saját pártszövetsége mellett az uniós választáson. Ezzel Karácsony nyíltan megalázkodott Gyurcsány Ferenc előtt.
Vágólapra másolva!

Nem csitulnak a kedélyek az ellenzéki oldalon, amióta Gyurcsány Ferenc felrúgta a korábban nagy nehezen tető alá hozott ellenzéki megállapodást. Ismert, a Demokratikus Koalíció elnöke még az uniós választás másnapján is arról beszélt, hogy pártja Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd jelöltjét támogatja a főpolgármesteri székért vívott harcban. Csakhogy a DK a napokban meggondolta magát, és váratlanul ráindította a zuglói polgármesterre Kálmán Olga bukott tévést, ami azt jelentette, Gyurcsányék - a Momentum után - kihátráltak Karácsony mögül. Érthető okokból ez érzékenyen érintette a zuglói politikust, és ezzel megkezdődött az adok-kapok a felek között, ami a DK és az MSZP háborújához vezetett.

Karácsony elismerte, hogy megalázkodott a DK előtt

Jelenleg arról megy a vita, a DK mikor jelezte Karácsony felé, hogy már nem ő a favoritjuk: a zuglói városvezető szerint nyolc perccel azelőtt, hogy bejelentették Kálmán Olgát, a DK szerint viszont már hat nappal ezt megelőzően sor került erre. Abban nincs vita, hogy korábban volt közöttük egy megállapodás, annak tartalmáról, és arról, hogy ki is rúgta ezt fel, viszont nincs egyetértés az MSZP és a DK között. Ahogy tegnap beszámoltunk róla, Gréczy Zsolt frakciószóvivő továbbgörgette a témát, és egy kilencpontos közleményt tett közzé közösségi oldalán, amelyben hazugsággal és szószegéssel vádolta meg az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét. Ismertetve pártja álláspontját azt írta, Karácsonynak annyiban igaza van, hogy volt közöttük egy megállapodás, azonban a DK szerint ennek része volt, hogy

  • Karácsony nem segíti az MSZP és a Párbeszéd listájának sikerét az EP-választáson,
  • lemond a Párbeszéd társelnöki tisztségéről,
  • cserébe a DK támogatja őt az előválasztáson.

Karácsony sokáig nem ismerte el, hogy valóban voltak ilyen feltételek közöttük. Az Egyenes Beszéd szerdai adásában azonban váratlanul megtette: tényleg ígéretet tett a DK-nak, hogy nem vesz részt az MSZP-P EP-kampányában, továbbá ha főpolgármester-jelöltté válik, felfüggeszti tisztségét a Párbeszédben. Ezzel

Karácsony elismerte, hogy korábban megalázkodott a DK előtt,

hiszen vállalta, hogy nem kampányol a saját pártszövetsége mellett. A DK-nak arra az állítására, miszerint mégiscsak szerepelt a kampányban, úgy védekezett, hogy többször a tudta nélkül (!!!) szerepelt az MSZP-P szórólapjain. Majd Gyurcsány Ferenc előtt meghunyászkodva kijelentette, hogy "ezt az ügyet lezártam, a DK szövetségese vagyok és maradok is".

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Gréczy szerint nem történt szószegés

Karácsonyt Gréczy váltotta az ATV-ben, aki arról beszélt, hogy rágalomhadjárat indult a DK ellen. Szerinte az MSZP belső konfliktusait akarja úgy rendezni, hogy gyurcsányozik. Megismételve korábbi álláspontját hozzátette, tényszerűen nem igaz, hogy Karácsony nyolc perccel a bejelentés előtt tudta meg, hogy támogatásával kapcsolatban megváltozott a DK álláspontja. Szerinte Gyurcsányon növekedett a párton belüli nyomás Karácsony erőtlensége miatt, szószegésről pedig szó sem volt. Ugyanakkor ismét azt mondta, a két fél között volt egy megállapodás, amelyben Karácsony azt vállalta, hogy nem vesz részt az MSZP-P EP-kampányában, és ezt ő nem tartotta be.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony: Sok mindenre másként emlékszünk Ferivel

Hogy még közel sincs vége a felek közötti csatározásoknak, azt jól mutatja, hogy Karácsony Gergely ma délelőtt egy Facebook-posztban reagált Gyurcsány Ferencnek a Magyar Narancsnak adott interjújára. "Elolvastam Feri interjúját a mai Narancsban; sok mindenre másként emlékszünk az elmúlt hetekből" - írta a Párbeszéd társelnöke, majd váratlanul a bukott kormányfő egyik gondolatával elkezdte dicsérni magát. "Gergőnek a maga végtelenül nyitott, civil típusú személyiségéből árad, hogy neki az ügy fontos, nem saját személye" - idézett az interjúból Karácsony, aki szerint ez a megállapítás helytálló. Odaszúrva a DK-nak azt írta, örül annak, hogy abban egyetértés van közöttük, hogy Budapest az első, és nem az ellenzéki pozícióharc. Mint ismert, Gyurcsány Ferencet - főleg az EP-választás után - az égvilágon semmi más nem érdekli, csakhogy pártja legyen az ellenzék vezető ereje.