„Megint az a belső indíttatása Gyurcsány Ferencnek, hogy az MSZP-t kell legyőzni. Tehát egész egyszerűen nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást” – hallható Tóth Bertalan MSZP-elnöktől egy, a Magyar Nemzethez került, kiszivárgott hangfelvételen, amely a szocialisták kampányeligazítóján készült március végén. A hanganyag megmutatja, hogy továbbra is komoly feszültség van az ellenzéki pártok között. Itt az újabb repedés az ellenzéki összefogás falán.

Március 29-én az Általános Vállalkozási Főiskolán tartott zárt megbeszélést a szocialista párt, ahol a pártvezetők a megjelent aktivisták előtt vázolták, hogy jelenleg mi a követendő stratégia, valamint milyen feladatok várnak a lelkes önkéntesekre. És ez hogyan derült ki? Úgy, hogy egy aktivista rögzítette az eseményen elhangzottakat, és azt továbbította a Magyar Nemzetnek.

Tóth Bertalan: Gyurcsány Ferenccel nem a közös érdeket láttam

A lap szerint a közel négyórás felvétel tanulsága az, hogy

a balliberális ellenzéki oldalon hiába hangoztatják az összefogás és az együttműködés szükségességét, valójában öldöklő küzdelem zajlik a felek között az elsőségért.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a felvételen az aktivistáknak, hálózatszervezőknek kijelenti,

látnotok kell, hogy az ellenzéki pártok sajnos visszatértek az április 8. előtti stratégiájukhoz, hogy az európai parlamenti választást arra akarják felhasználni, hogy újra az ellenzéken belül is saját pozíciójukat javítsák.

A Demokratikus Koalícióval kapcsolatban pedig úgy fogalmaz, hogy „személyesen tárgyaltam Gyurcsány Ferenccel, de sajnos nem a közös érdeket láttam. Mert azért lássuk be, egyáltalán nem lett volna mindegy, hogy az európai parlamenti választás után a Jobbik lesz a legerősebb ellenzéki párt, vagy a baloldal lett volna a legerősebb ellenzéki erő”. A szocialista politikus szerint

megint az a belső indíttatása a Demokratikus Koalíció elnökének, hogy az MSZP-t kell legyőzni. Tehát egész egyszerűen nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást.

Tóth ezután a DK politikai teljesítményét minősítgetve azon csipkelődik, hogy tavaly áprilisban Gyurcsányék épphogy elérték az öt százalékot. Ezt megfűszerezve kijelentette, hogy ahol a DK jelöltet indított, ott a jobbikos jelölt jobban szerepelt, mert a baloldali szavazók inkább Vonáékra szavaztak, semmint hogy Gyurcsányékat támogassák. 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint a Demokratikus Koalíció elnökének megint az a belső indíttatása, hogy az MSZP-t kell legyőzniForrás: MTI/Balogh Zoltán

Ujhelyi szerint Gyurcsányné utánozza őket

A szocialista párt másik arca, a házfelújítási botrányba keveredő Ujhelyi István is előszeretettel foglalkozott a DK-val és Gyurcsány Ferenccel. Az MSZP EP-képviselője azzal vádolta meg az elméletileg szövetséges pártot és Gyurcsánynét, hogy ellopják az ötleteiket. 

Nem tudom, láttátok-e, bármit csinálunk, másnap a Demokratikus Koalíció követő üzemmódban ugyanazt csinálja. Mi bejelentjük reggel az aláírást Európáért, és aznap este Dobrev Klára élő videóban ugyanazt bejelenti. Szóról szóra ugyanazt.

Hozzátette, hogy ez némileg érthető, mert nagy harc megy a szavazókért a DK-val, elmondása szerint nagyon sokan ingadoznak közöttük. „Elképesztően rá kell hajtani, hogy hűséges, MSZP-hez való tradicionális választónak minősítsük. Ide szavazzon ránk, ne menjen el máshova” – egészítette ki a korábbiakat Ujhelyi, aki az LMP-t is támadta beszédében. Szerinte „teljesen zavaros”, hogy a zöldek mit képviselnek, éppen ezért lehetőséget lát a szavazóik elszipkázásában. Mint Ujhelyi szavaiból kiderült,

a szocialista párt vezetése Jávor Benedekre bízta az LMP-szavazók átállítását. 

A Magyar Nemzet előrebocsátotta, hogy holnapi számában újabb részleteket fog nyilvánosságra hozni az MSZP kampányeligazítójáról.

Komoly feszültségek az ellenzéki térfélen

Közeledve az európai parlamenti és az önkormányzati választások felé, egyre inkább kidomborodik, hogy legalább annyi dolog választja el az ellenzéki pártokat egymástól, mint amennyi összeköti őket. Legutóbb Budapesten kaptak hajba: múlt szombaton az ellenzék egy része bejelentette, hogy megvannak a közös ellenzéki polgármesterjelöltek, akik ősszel elindulnak majd a Fidesz jelöltjeivel szemben. Bár a döntés összellenzékinek lett beharangozva, ez korántsem fedte az igazságot, hiszen a bejelentést tevő MSZP-Párbeszéd-Momentum-Demokratikus Koalíció négyes kihagyta az előzetes egyeztetésekből, és így a névsor véglegesítéséből a Jobbikot, az LMP-t és közös polgármesterjelöltjüket, Puzsér Róbertet. Ezzel már önmagában két blokk alakult ki, de nagyon úgy néz ki, hogy a blokkok között is komoly súrlódások vannak. Ezt látszik alátámasztani, hogy a jogerősen börtönbüntetésre ítélt Hunvald György, szembemenve a megállapodásban foglaltakkal, aláírásgyűjtésbe kezdett aktivistáival a polgármester-jelöltségért.