Aleksandar Vucic szerb államfő és több szerb vezető politikus is bocsánatot kért a Szerbiában élő magyaroktól egy szombaton elhangzott gyűlöletbeszéd miatt. 

Mert Vucic elüldözi a fiatalokat, és szíriaiakat és magyarokat hoz be – ezekkel a magyarellenes gondolatokkal hergelte Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma (SZS) nevű párt vezetője a szombati belgrádi ellenzéki tüntetés résztvevőit. Ahogy az várható volt, a durva kirohanás nem maradt visszhang nélkül.

Összezárt a szerb politika a magyarellenes politikus ellen

Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap reagált az elhangzottakra.

Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé

– mondta a politikus újságíróknak, miután felkereste a belgrádi központi kórházban folyó építkezést. Vucic még egyszer bocsánatot kért „minden Szabadkán, Magyarkanizsán, Csókán, Zentán, Moholban, Óbecsén és Temerinben élő embertől”. Más vezető politikusok is keményen bírálták Trifunovicot az elhangzottak miatt.

Aleksandar Vucic szerb államfőForrás: Sputnik/Vadim Savitskii

Aleksandar Vulin védelmi miniszter is felháborodásának adott hangot a sértő mondattal kapcsolatban. „Fel vagyok háborodva a sértegetések miatt, amelyekkel Trifunovic illette a magyar nemzetiségű állampolgárainkat. Úgy bemutatni az itt született szerbiai állampolgárokat, a magyarokat, mintha idetelepítették volna őket, mintha külföldiek lennének, és veszélyt jelentenének, sértés mindenki számára, aki Szerbiában él, és veszélyes felhívás a nemzetiségek közötti gyűlöletre” – fogalmazott, hozzátéve, hogy hogy senki se gondolkodik Szerbiában úgy, mint Trifunovic. 

Aleksandar Martinovic, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) frakcióvezetője aláhúzta, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni Szerbia és Trifunovic közé. „Remélem, hogy senki se próbálja majd Trifunovicot Szerbia hangjaként bemutatni, igazolásként a Szerbia és a szerbek elleni támadásra... Drága magyar szomszédaink, még csak ne is gondoljátok azt soha, hogy Trifunovic Szerbia lenne” –jelentette ki a szerb politikus, kiegészítve azzal, hogy ez az üzenet nem Szerbiáé, nem a szerb népé, hanem „egy zavarodott és elborult elméé” volt. Goran Vesic haladó párti politikus sem rejtette véka alá a véleményét a magyarellenes megnyilvánulással kapcsolatban. „Színtiszta fasizmus azokat a magyarokat fenyegetni, akikkel a szerbek összhangban élnek, és akiknek anyaországával a legjobb az együttműködésünk” – hangsúlyozta.