Bajkai: Románia ezen a próbán elbukott

Vágólapra másolva!
Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ukrán elnökválasztásról, valamint azokról a jogi és politikai lehetőségekről, amelyeket a két bebörtönzött székelyföldi fiatal ügyében tesznek.
Vágólapra másolva!

A politikus többször is eljárt annak a két székelyföldi fiatal mellett, akiket terrorizmus vádjával ítéltek el, akiknek sem a román elnök, sem pedig az ottani legfelsőbb bíróság sem enyhített a büntetésén. Megjegyezte, most minden jogi lehetőséget kimerítettek, valamint azt is, többen voltak, akik megjósolták előre, ebben az ügyben nem lehet Romániában nyerni.

Bajkai István többször is, így a mostani felülvizsgálati kérelem elutasítása kapcsán is megjegyezte, ez a jogállamiság próbája volt, hogy van-e lehetőség az igazság kiderítésére, ám azt kell megállapítani, hogy Románia ezen a próbán elbukott.

Most az Európai Emberi Jogok Bíróságánál folytatják a küzdelmet, mellette más eszközöket, a figyelmet felhívó akciókat igénybe vesznek, egy biztos – tette hozzá, a harcot nem adják fel.

Ez egy súlyos büntetés, hiszen öt évre lettek elítélve ezek a fiatalok néhány száz petárda birtoklásáért, őket most elsősorban politikai fogolynak tekinti a politikus, egy olyan Európai Uniós közegben, ahol ez a kifejezés ismeretlen.

Az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek a hallgatásáról azt mondta el a képviselő, ezzel azt mutatják be, hogy különbséget tesznek ország és ország között, ember és ember között. Nem az igazságot keresik, nem a valós emberi jogi sérelmeket tárják fel, hanem politizálnak, de szó rosszabbik értelmében.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.