Amikor padlóra küldték az MSZP-t

mesterházy attila MSZP
mesterházy attila MSZP
Vágólapra másolva!
Az öt évvel ezelőtti magyarországi EP-választás ismét a Fidesz hatalmas győzelmét hozta, és ekkor került be a legtöbb párt az Európai Parlamentbe. Ennek legfőbb oka az ellenzék darabokra hullása volt. A Fidesz volt az egyértelmű nyertes, mivel egymaga megszerezte a mandátumok több mint 50 százalékát. A választás legfőbb következménye Mesterházy Attila MSZP-elnök bukása lett.
Vágólapra másolva!

2014-ben, nem sokkal a parlamenti választáson elért kétharmados Fidesz-győzelem után következett az EP-választás.

Az ellenzék romokban hevert, a Fidesz diadalmenete folytatódott.

A 2009-es eredményekkel összevetve érdekes megállapításokat tehetünk (fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy azóta alakultak új formációk, például az Együtt-PM és DK, és nem indultak korábbiak, például az MDF).

Nagyot nyert a Fidesz

A Fidesz-KDNP 2014-ben a szavazatok 51 százalékát gyűjtötte be, még a parlamenti választási eredménynél is jobban szerepelt. A Fidesz-KDNP összesen 12 mandátumot szerzett.

Kiütötték az MSZP-t, Mesterházy megbukott

Brutális vereséget szenvedett el az MSZP. Ebből a szempontból a szocialista párt volt a voksolás legnagyobb vesztese: 250 ezer szavazattal kapott kevesebbet, mint 2009-ben, ami közel 50 százalékos csökkenés volt. Ebből a szempontból tehát az MSZP eredményén finoman szólva is nyomott hagyott a DK és az Együtt-PM megjelenése a baloldalon.

Mesterházy Attila bukását hozta a 2014-es EP-választás Forrás: MTI/Kovács Attila

Az MSZP a 10 évvel ezelőtti 4 mandátum után 2 EP-helyet nyert el.

A voksolás után az MSZP elnöksége felajánlotta a lemondását. Mesterházy Attila az MSZP budapesti székházában kijelentette: a választás végeredményét szomorúan veszik tudomásul, csalódottak, hiszen rosszabbul szerepeltek, mint ahogy várták, kevesebb képviselőt tudnak küldeni az EP-be, mint tervezték.

Azt mondta, az eredmények újabb leckét adnak az MSZP-nek. Még akkor is igaz ez, ha egész Európában a vártnál rosszabbul szerepelt a baloldal – fűzte hozzá, megjegyezve: ez nem menti azt a helyzetet, hogy Magyarországon rosszabb eredményt ért el az MSZP, mint amit magának kitűzött.

Nagy szerencséje volt az LMP-nek

Ezúttal a második helyre futott be a Jobbik. 88 ezerrel, 20 százalékkal kapott kevesebb szavazatot 2009-hez képest. Az ellenzékből csak az LMP erősödött 10 évvel ezelőtti önmagához képest (akkor 2,6 százalékot kaptak). 40 ezerrel több szavazatot szereztek, ami 34 százalékos növekedésnek felelt meg. A szavazatszám növelésére nagyon nagy szüksége is volt az LMP-nek. A bejutási küszöb 115 662 volt, ezt csupán 295-tel ugrotta meg a párt.

Ők örültek az MSZP visszaesésének

Az EP-választáson a baloldalon az igazi nyertesnek a Demokratikus Koalíció számított. Gyurcsány Ferenc pártja 9,75 százalékos eredményével majdnem megelőzte az MSZP-t, de többek között Budapesten a második legerősebb ellenzéki párttá vált. A DK-nak Pest és Fejér megyében is sikerült megelőznie a szocialistákat. Mindez komoly áttörés volt Gyurcsányék számára.

Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök örülhetett az MSZP bukásának Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szintén az MSZP kárára erősödött nagyot a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetség. 7,22 százalékos támogatottságot kapott, ami egy képviselői helyre lett elegendő az Európai Parlamentbe, ezt a listavezető Bajnai nyerte el, aki viszont már korábban közölte, hogy (Gyurcsány Ferenchez hasonlóan) elnyert mandátum esetén sem megy Brüsszelbe, ezért a mandátumát a lista második helyezettjének, Jávor Benedeknek adta át.

A pártszövetség Budapesten megelőzte az MSZP-t,

de ezt a helyzetet nem tudta később kihasználni, mivel a szövetség Együtt nevezetű része mára megszűnt, míg a PM gyakorlatilag beolvadt az MSZP-be.