Nincs többsége egyetlen jelöltnek sem, nincs megállapodás az EU-csúcson

2019.06.21. 03:59

Nem sikerült megállapodni az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről a tagállami vezetők brüsszeli csúcsértekezletén, ezért jövő vasárnap újabb találkozót tartanak - jelentette be az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk csütörtök éjszaka. Angela Merkel német kancellár már arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy el kell kerülni a válsághelyzetet, a holland miniszterelnök szerint pedig egyáltalán nem történt előrelépés, és nem hiszi, hogy a jövő heti sikeresebb lesz. 

Donald Tusk arról számolt be, hogy az egyeztetésen nem sorakozott fel a többség az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelöltek egyike mögött sem. Mint közölte, a megüresedő uniós vezetői posztokról egyfajta "csomagban" kell megegyezni, amely tükrözi a közösség sokszínűségét.

Hozzátette, a június 30-i rendkívüli EU-csúcsig folytatódnak a megbeszélések, nemcsak a tagállamok között, hanem az európai parlamenti frakciókkal is.

Hangsúlyozta, hogy túl korai lenne még találgatásokba bocsátkoznia a lehetséges nevekről.

Angela Merkel német kancellár azt mondta: jobb még néhány napot várni, és folytatni a tárgyalásokat, mintsem elhamarkodott döntéseket hozni. Merkel megerősítette, hogy egyetlen jelöltnek sincs többsége az Európai Bizottság következő elnöki tisztségéhez. 

Közös megoldást akarunk az Európai Parlamenttel, semmilyen körülmények között sem akarunk válsághelyzetet teremteni  - fogalmazott a német kancellár.

A néppárti Manfred Weber jelölésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, erre csak a folyamat végén tud végleges választ adni.

Elmondta azt is, hogy az uniós tagországok vezetői felkérték Donald Tusk tanácsi elnököt, hogy tárgyaljon az uniós parlamenttel és pártcsaládjainak vezetőivel, hogy minden fél számára elfogadható megoldás születhessen.

Emmanuel Macron francia elnök újságíróknak adott nyilatkozatában leszögezte, mivel továbbra sincs többsége egyetlen jelöltnek sem az európai intézmények vezető tisztségeire, a következő napokban közös álláspontot kell kialakítani a jövő vasárnap esedékes, következő uniós csúcstalálkozóig.

Európának meg kell mutatnia, hogy egységet tud mutatni úgy, hogy minden fél szem előtt tartja saját és az unió érdekeit - hangsúlyozta.

Kiemelte, a jelölteknek meg kell szerezniük az uniós testületek többségének szimpátiáját. Olyan megoldást kell találni, amely biztosítja a megkívánt földrajzi, demográfiai, politikai, nemek közötti megoszlást figyelembe vevő egyensúlyt - hangsúlyozta. Kijelentette, nem ellenezne egy német csúcsjelöltet akkor, ha Angela Merkel német kancellár jelölt lenne.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint az uniós tagországok vezetői egyáltalán nem tettek előrelépést a hosszú órákon át tartó tárgyalás során. A folyamat lassú, "egy kis időt igénybe vesz, éppúgy, mint egy kormányalakítás" - fogalmazott.

Rutte kétségbe vonta, hogy a június 30-ra tervezett rendkívüli uniós csúcstalálkozó sokkal ígéretesebb lesz.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Frans Timmermans jelenlegi uniós bizottsági alelnök, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) holland "csúcsjelöltje", továbbra is esélyes-e a bizottság elnöki posztjára, Rutte kijelentette: "úgy gondolom igen, azonban a dolog nagyon kiszámíthatatlan".

Jüri Ratas észt kormányfő aláhúzta, hogy egyetlen csúcsjelöltet sem vetettek még el, hivatalosan egyelőre továbbra is mind versenyben vannak.

Sajtójelentések szerint Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő és több más európai kollégájuk közvetlenül a G20-as országcsoport jövő hét végi oszakai csúcstalálkozójáról fog Brüsszelbe repülni.