Óriási szúnyogirtás lesz a héten

2019.06.24. 13:23

Mukics Dániel, a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-nek beszélt arról, hogy a héten minden eddiginél nagyobb területen küzdenek a vérszívók ellen.

A szóvivő elmondta, hogy minden eddiginél nagyobb területen, 471 településen és nyolc budapesti kerületben, összesen 130 ezer hektáron irtják a szúnyogokat a héten. 

Április 30-a óta 570 településen, összesen 251 ezer hektáron irtották a vérszívókat.

A szúnyograjzás miatt a következő hetekben több településen és nagyobb területen lesz szúnyoggyérítés, mint eddig. 

Szúnyogirtás a Balaton partjánálForrás: H. Szabó Sándor

Hol lesz irtás?

A tájékoztatás szerint a következő napokban újra irtanak a Szigetközben, Békés megyében, a fővárosban, a Csepel-szigeten, Komárom, Baja és Mohács térségében, valamint a Dunakanyarnál. 
Beavatkozások kezdődnek Baranya, Somogy és Zala megyében, illetve az Ipoly mentén. A kiemelt turisztikai régiók közül a Fertő és a Tisza-tó településein védekeznek a szúnyogok ellen. 
Ugyanakkor a Tiszán, a kérészek rajzása által érintett területen csak akkor kezdődik meg a permetezés, amikor ez már nem veszélyezteti a védett rovarokat - közölte. 

A viharos, esős időjárás miatt több településen is elmaradt a múlt héten a permetezés.

Ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Dunaújváros térségében és Kecskeméten pótló kezelések lesznek. Továbbá Szegeden a kiemelt szúnyogártalom miatt rendkívüli beavatkozásra lehet számítani a napokban - mondta Mukics Dániel.