Soros Frans Timmermansszal gyakorolna korlátlan hatalmat az EU fölött

2019.06.30. 15:12

Az Origo brüsszeli forrásokból úgy értesült, az uniós elit valóban azzal az elvtelen kompromisszummal próbálkozik, hogy a szocialista Frans Timmermanst az Európai Bizottság, a néppárti Manfred Webert pedig a sokkal súlytalanabb Európai Parlament (EP) elnökének teszi meg. Információink szerint a terv komoly akadályba ütközik, Donald Tusk sem támogatja a javaslatot. A tagállamok háborognak, miközben Soros közvetlen emberét pozícióba tolva próbálja meg minden eddiginél magasabb szintre emelni befolyását Európa ügyeiben.  

Az uniós állam- és kormányfők vasárnap esti, rendkívüli csúcsán minden bizonnyal a végéhez közelednek a májusi európai parlamenti választást követő brüsszeli hatalmi játszmák, hiszen a tervek szerint jövő kedden már az Európai Parlament alakuló ülését tartják, amikorra ajánlott lenne eldönteni, kik lesznek azok a politikusok, akik a következő években betölthetik a legbefolyásosabb pozíciókat az Európai Unióban.

Sokan visszautasítják az elvtelen brüsszeli alkut

Alaposan megkavarta a brüsszeli erőviszonyokat, hogy látványosan elfogyott az EU egyik legbefolyásosabb pozíciójára, az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére sokáig befutónak hitt Manfred Weber körül a levegő. Miután a német politikus mögül sorra hátráltak ki, és teljesen világossá vált, hogy nem tudja felsorakoztatni maga mögé a többséget, felvetődött a kérdés: ki lehet a következő EB-elnök? Feltehetően nem sokan gondoltak arra, ami aztán a valósággá vált: az Európai Néppárt belemenne abba az elvtelen alkuba, miszerint a meggyengült Weber helyett legnagyobb riválisát, a szocialisták csúcsjelöltjét, Frans Timmermanst támogatná, cserébe a politikai értelemben súlytalanabb EU-s parlamenti elnöki posztjáért. 

Az Origo brüsszeli forrásai megerősítették a rendkívüli csúcstalálkozó napján, hogy ez nem egy forgatókönyv, hanem a forgatókönyv a brüsszeli elit részéről, elsősorban a baloldal erőlteti azt. Magyarán az uniós bürokraták valóban egy ilyen elvtelen kompromisszummal nyúlnának át az emberek feje felett. A legnagyobb kérdés azonban az, hogy ezt sikerül-e áttuszakolni vasárnap, aztán majd kedden. Portálunk úgy tudja, a terv komoly akadályokba ütközhet, három ok miatt is.

  • V4-ek továbbra is egységesen ellenállnak a füstös szobákban hozott háttéralkunak;
  • az angolok és az olaszok is fenntartásokkal fogadják a javaslatot;
  • nem támogatja Timmermans jelölését Donald Tusk sem. 

Arról is értesültünk, hogy 

komoly csata várható a mai csúcson, hiszen sok tagállam nem hajlandó elfogadni az elvtelen kompromisszumot, és az azt megtestesítő Timmermanst. 

A holland politikus elutasítottsága legfőbbképpen oda vezethető vissza, hogy Soros György érdekeit képviseli. 

Soros György embere tör az EB élére

Ahogy többször beszámoltunk róla, az amerikai üzletember jó ideje komoly politikai és gazdasági befolyást gyakorol az Európai Unióra és annak működésére. Végigtekintve Frans Timmermans politikai életútján, jól látható, hogy bizottsági elnökké választásával szintet ugorna Soros, már ami az európai ügyekre való ráhatását illeti. Magyarán ebben az esetben nem kevesebb történne, minthogy 

Soros közvetlen emberén keresztül diktálna, és érvényesítené gazdasági-politikai befolyását az új ciklusban. 

 Ez pedig azt is jelentené, hogy 

soha nem látott mértékben fonódna össze Sorossal az Európai Unió, és kerülne be az érdekszférájába.

Brüsszel, 2019. január 30. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, a minőségi jogalkotás, az uniós intézményközi kapcsolatok, a jogállamiság, az uniós alapjogi charta tiszteletben tartása ügyében illetékes tagja a bizottság hetenkénti ülését követő brüsszeli sajtótájékoztatón 2019. január 30-án. MTI/EPA/Stephanie LecocqForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Frans Timmermans volt az egyik olyan EU-s vezető, aki a legtöbbször találkozott az amerikai spekulánssal az elmúlt uniós ciklusban, és számos alkalommal kifejtette, nagyra tartja őt. „Semmi kétségem afelől, hogy őszintén és igazán elkötelezett a szabadság, a demokrácia és a polgárainak egyenlő jogokat biztosító nyílt társadalom mellett. Ezt az elkötelezettséget magam is osztottam szakmai pályafutásom során, és az utolsó leheletemig ragaszkodni fogok hozzá" – mondta el korábban Sorosról.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK