Az Origo információi szerint komoly ellenzéki háborúskodás alakult ki Erzsébetvárosban kevesebb mint három hónappal az önkormányzati választás előtt. Itt a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció (DK) és a Karácsony Gergely nevével fémjelzett Párbeszéd feszül egymásnak a kerületben egy rendkívül érzékenynek számító kérdés miatt: lehet-e szövetkezni az antiszemita Jobbikkal? A DK-s Niedermüller Péter egy szombati lapinterjúban kizárta a velük való együttműködést, a párbeszédes önkormányzati képviselő, Szűcs Balázs ugyanakkor arról beszélt nemrég, hogy bevenné őket az egyezkedésekbe. Úgy tudjuk, annyira elmérgesedett a vita a helyi balliberális pártok között, hogy az eddigi megállapodások felrúgására is sor kerülhet.

Egyre több budapesti kerületben alakult ki ellenzéki háború az őszi önkormányzati választást megelőzően: nagyon úgy néz ki, hogy Zugló, Csepel és Ferencváros után Erzsébetváros is csatlakozik a sorhoz. Össze lehet-e fogni hatalmi érdekek és célok mentén az antiszemita Jobbikkal egy olyan kerületben, amely a magyarországi zsidó kulturális élet és hagyományok egyik fontos helyszíne? – ez az dilemma, amely ólomként nehezedik a balliberális pártok vállára. Hiszen, ha belemennek egy ilyen egyezkedésbe, akkor pillanatok alatt szertefoszlik a rendszerváltást követően kitartóan ápolt, az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát hirdető önképük. Nem csoda, hogy a kérdés robbanásközeli állapotot okozott soraikban, ami egyben egy újabb, elhúzódó ellenzéki belháború képét vetíti előre.

Niedermüller: Nem lehet a Jobbikkal szövetkezni a VII. kerületben

A jobbikos politikusok súlyos kijelentéseket tettek – olyanok is, akik ma Brüsszelben vannak, vagy épp frakcióvezetők lehetnek. Egy párt nem tehet szimplán úgy, hogy ez már nem tartozik hozzájuk” – szögezte le a DK-s Niedermüller Péter a jobbikos Gyöngyösi Mártonra utalva a Népszavának adott szombati interjújában. Közismert, miután a Gyurcsány-párti politikus kibukott az Európai Parlamentből, az ellenzék erzsébetvárosi polgármesterjelöltje lett, pontosabban az ellenzék egy részéé, ugyanis a Jobbik nem támogatja. Információnk szerint egyébként az MSZP sem kedveli a bukott DK-s politikust. Niedermüller úgy látja, a Jobbik az elmúlt években gyengült a kerületben, majd a beszélgetés legérdekesebb részeként egyértelművé tette, hogy szó sem lehet a velük való együttműködésről. 

A hetedik kerületben pedig – ahol a gettó állt, most működnek zsidó szervezetek és zsinagógák – nem lehet olyan párt képviselőivel szövetkezni, akiknek ilyen múltja van. 

– fogalmazott a DK-s politikus, aki ezzel kizárta annak a lehetőségét, hogy az egyéni körzetekben bevennék a Jobbikot az együttműködésbe. Csakhogy nem mindenki látja így a helyzetet.

Niedermüller Péter, a balliberális ellenzék erzsébetvárosi polgármesterjelöltje kizárta a Jobbikkal való együttműködéstForrás: MTI/Komka Péter

A Karácsony-féle Párbeszéd szerint jöhet az antiszemita Jobbik Erzsébetvárosban 

Az Origo birtokába került ugyanis egy rejtett kamerás felvétel, amelyen Szűcs Balázs, a Párbeszéd erzsébetvárosi önkormányzati képviselője ennek ellenkezőjéről beszélt május közepén a Spinoza Házban tartott „Hogyan tovább Erzsébetváros?” elnevezésű rendezvényen. A videón az hallható, hogy a Karácsony Gergely-féle párt politikusa Nidermüllerrel ellentétben a Jobbikkal is egyezkedne, többek között azért, mert jóban van helyi képviselőjükkel, Juhász Szabolccsal.

Ez utóbbi már csak azért is furcsa, mert a Jobbik erzsébetvárosi választókerületi elnöke nem is olyan régen még kőkemény antiszemita szólamokat hangoztatott. „..Bármelyik népszerű újságot megvesszük, azt halljuk, ciki magyarnak lenni, ciki szeretni Magyarországot, inkább éljünk New York-ban, Brüsszelben vagy Tel-Avivban” – fogalmazott egy pár évvel ezelőtti október 23-ai kerületi megemlékezésen Juhász, aki szerint a nagyobb sajtótermékek arra buzdítják a fiatalokat, hogy költözzenek Izraelbe. Nem ez volt az egyetlen ilyen jellegű megnyilvánulása, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának képviselőjeként felszólalt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak (HVIM) egy pár évvel ezelőtti tüntetésen, ahol a háttérhatalmakról értekezett.

Újabb kerületben alakult ki ellenzéki háború

Jelenleg tehát ott tart az ellenzék Erzsébetvárosban, hogy van egy közös polgármester-jelöltjük, Niedermüller Péter személyében, aki nem is annyira közös, hiszen a Jobbik – legalábbis kommunikációs szinten biztosan – nem támogatja. Ennél is érdekesebb a helyzet az egyéni körzetekben, ahol az Origo információi szerint jelenleg is tart az osztozkodás, még nem dőlt el, hogy a Jobbikot is beveszik-e. Úgy tudjuk, annyira elmérgesedett az antiszemitavita a balliberális pártok között, hogy borulhat minden eddigi megállapodás, így az is előfordulhat, hogy 

Karácsonyék kihátrálnak a DK-s Niedermüller Péter mögül.

A Párbeszéd ugyanis nagyon szeretné az ellenzéki együttműködésben tudni a Jobbikot is, és ezt információink szerint úgy látják megvalósíthatónak, hogy Niedermüller helyett egy kompromisszumképesebb jelöltet választana az ellenzék. Kevesebb mint három hónappal az önkormányzati választás előtt két dolog látszik biztosnak a VII. kerületi ellenzéknél: a Jobbikot pártfogoló Szűcs Balázs újrázna képviselőként, és a szétesés határán álló kormányellenes erők komoly meccseket fognak vívni egymással. 

Valószínűleg az ex-LMP-s is elindul

Egészen biztosan nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy a városrész egyik erős embere, az LMP-ből júniusban kilépő Moldován László is tervezi az indulását a polgármesteri székért. A politikus a Népszavának beszélt arról, hogy függetlenként vághat neki az októberi választásnak, azonban hozzátette, végleges döntést még nem hozott. Mivel Moldován önkormányzati képviselőként helyben kifejezetten népszerű, ezért indulása minden bizonnyal komoly vér- és szavazatveszteséget jelentene a helyi ellenzéknek. Ráadásul nem először próbálná ki magát ebben a szerepben, ugyanis a legutóbbi önkormányzati választáson is elindult polgármesterjelöltként. Ez pedig komoly fejtörést okozhat Niedermülleréknek.