A békéscsabai MSZP közleményben üti a helyi Jobbikot a teljes összefogás kudarcáért

Vágólapra másolva!
Az MSZP és a Jobbik háborújának köszönhetően atomjaira hullottak a kormányellenes erők Békéscsabán, a helyi szocialisták azonban valamiért fontosnak tartották, hogy csavarjanak még egyet ezen. Legutóbbi, Guinness-rekord hosszúságú közleményükben kitartóan támadták ellenfelüket, teljesen képtelen történet három hónappal az önkormányzati választás előtt.
Vágólapra másolva!

Számos budapesti kerülethez és vidéki nagyvároshoz hasonlóan Békéscsabán is több részre szakadt az ellenzék, így minden bizonnyal a békési városban sem valósul meg a teljes ellenzéki egység az őszi önkormányzati választásra. Hétfő késő délután ugyanis a helyi MSZP és a helyi Liberálisok három perc különbséggel tettek közzé hasonló tartalmú közleményt közösségi oldalukon, amelyben a Jobbikot támadták az összellenzéki összefogás széthullásáért. Nem sokat késett a válasz, kedden Kocziha Tünde, a Jobbik helyi politikusa reagált a baloldali pártok vádjaira. Álláspontja szerint nem ők, hanem az MSZP lépett ki az összefogásból, és nekik köszönhető, hogy a tárgyalások nem jutottak előre. Ezt azzal toldotta meg, hogy azt írta, a csabai szocialisták és LMP-sek "az ötéves önkormányzati ciklus alatt nem fejtettek ki tényleges ellenzéki magatartást". Ezzel jól láthatóan atomjaira hullottak a kormányellenes erők Békéscsabán, a helyi szocialisták valamiért azonban fontosnak tartották, hogy övék legyen az utolsó (?) szó.

Ellenzéki utóvédharcok a békési megyeszékhelyen

"Tévedések vígjátéka, avagy köszönjük a Jobbik kitüntető figyelmét!" - péntek délután ezzel a címmel jelent meg közlemény a helyi MSZP közösségi oldalán. Ahogy az a címből is kivehető, az írás a Jobbikkal és Kocziha reakciójával, személyével foglalkozik, nem egy ponton személyeskedő hangnembe átcsapva. "Igazán megható, hogy a békéscsabai Jobbik vezetője, Kocziha Tünde kitüntető figyelmet fordít az MSZP megnyilatkozásaira. Külön öröm, hogy önigazolást keresve tollat ragad, és szerecsen mosdató közleményben reagál az össz ellenzéki összefogás felbomlására" - fogalmaztak indításképpen, hogy aztán megismételve korábbi álláspontjukat hozzátegyék,

a Jobbik rúgta fel a megállapodást.

Az erős kezdés után pedig boncasztalra vetették Kocziha válaszát, amit állításonként veséztek ki. Mivel a szocialista elemzőközlemény hosszúságát tekintve Guinness-rekordközeli, ezért annak csak a legfontosabb és legkedvesebb észrevételeit idézzük:

  • Kocziha Tünde az általános iskola alsó tagozatának szintjét üti meg, mert nem öt, hanem hét párt vett részt a korábbi tárgyalásokon.
  • "Szerencsére nem az határoz meg egy eseményt vagy szervezetet, hogy Kocziha Tünde mit tart róla. Az álságos szó egyébiránt egy nagyon finom jelzője annak a magatartásnak, amit az általa vezetett szervezet vezetőjeként művelt és művel" - írták arra, hogy a jobbikos politikus arról értekezett, hogy az MSZP a többi párt érdekpolitikája miatt lépett ki a szövetségből.
  • Pár kedves kérdést is kapott Kocziha azért, mert azt írta, helyesen jártak el, amikor a kilépés mellett döntöttek, és nem adták fel az elveiket: "És tessék mondani, a „kilépése" előtt is voltak elvei? Vagy csak elvégezte a feladatát és hátráltatta az együttműködést? Esetleg csak informálta a megbízóit?"

De hogy valami konkrétumot is tartalmazzon a békéscsabai szocialisták közleményköltészete, abban a következő információmorzsa segített: állításuk szerint

a birtokukban van egy július 9-én megküldött e-mail, amelyben a Jobbik jelezte, kiszáll az egyeztetésekből.

Feltehetően nem lesz egyhamar vége az adok-kapoknak, akinek kedve támad hosszas MSZP-Jobbik marakodást olvasni, az itt megteheti:

Amúgy a Jobbik és az MSZP békéscsabai konfliktusának hátterében az áll, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni a közös polgármesterjelölt személyében, ugyanis a Jobbik nem zárkózik el Szarvas Péter jelenlegi városvezető személyétől, a baloldal viszont igen. Jelen állás szerint a Jobbik nem indít jelöltet, és nem is áll be a kormánypártinak tartott, független színekben politizáló Szarvas mögé, a balliberális pártok pedig önálló programalkotásba kezdtek. A városvezető, illetve neki a támogatása kapcsán alakult ki a feleket végletesen megosztó vita: ki is a valódi ellenzéke helyben a Fidesznek?