Vésővel vágta fejbe a kutast

2019.08.06. 11:41

A most 63 éves férfi 1976-ban rabolta ki a balatonedericsi töltőállomást mindössze pár ezer forintos zsákmányért. Igaz, akkoriban kész vagyonnak számított ennyi pénz, de a rablónak nem volt ideje elkölteni, mivel két nap múlva rács mögött találta magát. A Blikknek beszélt az életéről az első magyar benzinkútrabló.

A férfi három évet kapott, amit le is töltött, de a szabadulása után sem tudott leállni a bűnözéssel. Egy betörés és két fegyveres rablás után 25 év börtönbüntetésre ítélték. Legutóbb tavaly januárjában szabadult, de egy újabb bűncselekmény miatt most megint háziőrizetben van. 

Taxisként dolgoztam 1976-ban, jól ismertem egész Magyarországot. Többször megfordult a fejemben, hogy milyen kietlen helyen van az edericsi benzinkút, előbb vagy utóbb biztos valakinek eszébe jut majd kirabolni. Aztán úgy alakult az életem, hogy tartoztam valakinek, és akkor beugrott a töltőállomás

– mondta el a férfi az első rablásáról, aztán részletesen beszélt arról is, hogy mi következett ezután. 

Odamentem, tankoltam, aztán amikor a kutas levegőt nyomott a kerékbe, egy vésővel fejbe vágtam. Picit megtántorodott, de összeszedte magát, és egy lapáttal megütött. Erre nagyon bedühödtem, ezt látta is rajtam, és könyörgött, hogy elmehessen. Mondtam neki: indulj, komám, én téged nem akarlak bántani, csak a bevétel kell. Úgy megörült, hogy ledobta a papucsát, aztán mezítláb rohant el" 

- emlékezett vissza.

A rabló könnyen megszerezte a pénzt a kasszából, de nem örülhetett neki sokáig, mivel egyik ismerőse elárulta a rendőröknek, mit tett. Az ágyában aludt, amikor a kékegyenruhások felébresztették a rablás után két nappal. Három év börtönbüntetést kapott, amit öt hónap híján le is töltött. Aztán - saját bevallása szerint - évekig becsületes életet élt és semmit sem követett el.

Hiába dolgoztam éjjel-nappal, a rendőrség és a bíróság úgy gondolta, egy betörőbandát irányítok. A börtön elől Ausztriába menekültem, ahol még az én mércém szerint is elszabadult a pokol. Fegyveresen elkövetett postarablás miatt nyolc évet kaptam, amelyből majdnem hat évet leültem. Végre kiengedtek, hazajöttem, de a határon rendőrök vártak, és újra mehettem a börtönbe

- tette hozzá a férfi. 

Ausztriában egy bankrablásért 14 évre ítélték, amit Magyarország legszigorúbb fegyházában kellett letöltenie.

Végül Nagyfáról szabadult, ahol együtt ült többek között az akasztói vállalkozóval, Stadler Józseffel is.

"Jópofa volt az öreg, de az otthonról küldött csomagjából soha nem adott nekünk, rabtársainak."

A rabló 2018 elején szabadult, pár hónappal később, októberben már a TEK kommandói kopogtattak az autója ablakán.

Állítólag egy ismerősömmel bűnszervezetben, kisebb értékre elkövetett lopást követtünk el, ezért is kell nyomkövetőt viselnem. Ez azonban nem igaz, s olyan balhét nem viszek el, amihez semmi közöm"

- mondta a férfi.

Magyarország első benzinkút rablója egyébként arra készül, hogy könyvet írjon a börtönben töltött időről és a rablásairól.