Ma országszerte az államalapításra emlékeznek

2019.08.20. 06:55

Országszerte ünnepségeket, köztük kenyérszentelést, tűzijátékot tartanak ma, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából.

A központi programok a fővárosban a hagyományoknak megfelelően a zászlófelvonással, majd az ifjú honvédtisztek avatásával kezdődnek.  Délelőtt az Országháznál légi parádét tartanak,  délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este a tűzijáték zárja a napot. Emellett Budán a Magyar Ízek Utcája, koncertek és egyéb programok várják az érdeklődőket.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott lépen Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs ülésén Budapesten 2019. augusztus 20-án.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. 

Szintén a Parlamentnél idén is lesz légi parádé. Mindeközben egész nap ingyenesen látogatható a Szent Korona az Országházban.

Forrás: Csudai Sándor - Origó

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában adja át a Magyar Szent István Rend kitüntetést.
Délután idén is lesz hagyományos ünnepi szentmise és körmenet. 

A fővárosi programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd.  Mozgáskorlátozott emberek a Parlamentnél tekinthetik meg a tűzijátékot. A szervezők azt javasolják, hogy az érdeklődők az Országház és az Erzsébet híd közötti rakpartokról nézzék a tűzijátékot.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért most is az operatív törzs felel.

Kenyéráldás lesz ma a Mesterségek Ünnepén

A több évszázados hagyományt felelevenítve a Mesterségek Ünnepén a mesterek díszes aratókoszorús felvonulással és kenyéráldással köszöntik ma Szent István ünnepét. A népviseletbe öltözött mesterek, zenészek és táncosok a budapesti Szent György térről indulnak 9 órakor a Szent István térre, ahol 9 óra 30 perckor ünnepélyes kenyéráldást tartanak. 

A Budavári Palotában a 33. Mesterségek Ünnepén mintegy ezer kézműves mester mutatkozik be.  Az esemény idei kiemelt témája a lábbelikészítés, díszvendége pedig Japán. A ma záruló rendezvényen egész napos színpadi programok, mesterségbemutatók és népi játszóházak várják a látogatókat.

Forrás: Facebook / Péter János

A Japán és Magyarország között 150 éve létesített diplomáciai kapcsolat évfordulója alkalmából a rendezvény díszvendége a távol-keleti ország.  A japán mesterek segítségével a látogatók megismerkedhetnek a kimonókkal, legyezőkkel, japán lábbelikkel, kerámiákkal, a japán dobbal, a furosiki batyuval és a kokesi babával, megtanulhatnak japán ecsettel írni, papírt hajtogatni, megkóstolhatják a japán ételeket és italokat.

Országszerte sok helyen tartanak ünnepi megemlékezéseket

A fővároson kívül országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. A Magyarok kenyere program felajánlásával  egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere,  amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Idén nem egy óriáscipó, hanem öt, egyenként csaknem 70-100 kilogrammos kenyér sül majd. Ez az öt kenyér szimbolizálja Magyarországot és a programban részt vevő Kárpátalját, Felvidéket, Erdélyt és Vajdaságot. A kenyérszentelést ünnepi műsor követi, majd szétosztják a Kárpát-medence kenyerét az ünnepelők között. "Testvérkenyeret" küldenek Komáromba, Zentára, Beregszászra és Kolozsvárra. 

Szolnokon délelőtt ünnepi szentmisét tartanak a Belvárosi Templomban. A Tiszai hajósok terén népi játszótérrel, gyermekműsorral várják a szervezők a kisebbeket, egész nap tart a kirakodó- és kézműves vásár. A kenyérszentelés után a Republic ad koncertet. A Tisza-parton többek között légi parádé, este fáklyás felvonulás, majd tűzijáték színesíti a programot.

Debrecenben idén is virágkarnevállal ünnepelnek

A reggel 7 órakor induló idei 50. Debreceni Virágkarnevál-menetben látható kompozíciókkal tisztelegnek a több mint ezeréves magyar államiság és államalapító Szent István király előtt, köszöntik az életet adó új kenyeret, valamint felidézik a régi karneválok hangulatát.

Forrás: MTI/Balázs Attila


Az évforduló jegyében 50 belvárosi üzlet, vendéglátóhely kapcsolódott be az 50 év 50 kirakat akcióba, amelynek keretében a tulajdonosok kiválaszthattak egy-egy esztendőt, amelyet korabeli virágkarneválok dokumentumaival, fotóival, az adott évre jellemző öltözékekkel és kiegészítőkkel jelenítettek meg sok-sok virág felhasználásával a kirakatokban.

A karneválra több mint 100 éves kovászból elkészült Debrecen kenyere, amelyből ötvenet osztanak szét a város különböző intézményeiben. A Nagytemplom előtti térre 50-es feliratú virágkapun léphetnek be a látogatók, és kivilágítható virágdíszeket kaptak a főtér szökőkútjai is.

A Karneváléj elnevezésű arénashow este 7 órakor kezdődik a Nagyerdei Stadionban, a látványos műsorban mintegy kétezer fellépőt láthat a közönség.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.