Budapest legnagyobb egészségügyi beruházása a terv szerint halad

Vágólapra másolva!
A Dél-budai Centrumkórház projekt az ütemterv szerint halad, a háttérben folyó szakértői munka egyértelműen elengedhetetlen fontosságú, hiszen ezek nélkül a később fellépő problémák nagymértékben lelassíthatják a Dél-budai Centrum Kórház közellátásba való bekapcsolását - nyilatkozta Bedros J. Róbert az Origónak. A miniszterelnöki megbízott arról is beszélt, hogy a konkrét eszközbeszerzésről egyelőre felelőtlenség volna beszélni, hiszen a jövő eszközparkját tervezik a szuperkórházba. A Dél-budai Centrumkórház zöldmezős beruházásként 1,2 millió ember ellátásért lesz felelős, és az elmúlt száz év legjelentősebb fővárosi egészségügyi beruházása lesz.  
Vágólapra másolva!

Jelenleg még nem a munkagépeké és a toronydaruké a főszerep, hanem a tervezőké, orvostechnológusoké, informatikai szakembereké a dél-budai szuperkórház projekt jelenlegi stádiumában.

Az elmúlt 100 év legjelentősebb egészségügyi beruházásában jelenleg a közbeszerzési eljárás lezárás előtt áll.

Ennek keretében kiválasztják a két nyertes pályázatot leadott tervezőiroda közül azt, amelyik majd elkészítheti a végleges terveket.

Ausztriában nem sikerült jól megépíteni a szuperkórházat

A szomszédos Ausztriában az új szuperkórház műszaki hibáiról lehet olvasni az osztrák újságokban. A most átadott KH Nord megnyitása óta több komoly, az ellátást is akadályozó műszaki vis maior helyzet keletkezett. Ezek a problémák feltehetően éppen azért történhettek meg, mert

a nagyjából egy éve felépített kórházat az átadás előtt igyekeztek a jelenlegi orvostechnológiai követelmények befogadására alkalmassá tenni. Láthatóan kevés sikerrel.

Minden a terv szerint halad

A Dél-budai Centrum Kórház építéséért felelős miniszterelnöki megbízott egy olyan szakértői csapattal dolgozik együtt, akik elemzései, számításai, szakvéleményei a kivitelezés folyamán kiküszöbölik az olyan helyzeteket, mint amilyenek az osztrák szuperkórházban felmerültek.

A Dél-budai Centrum projekt természetesen az ütemterv szerint halad.

A háttérben folyó szakértői munka egyértelműen elengedhetetlen fontosságú, hiszen ezek nélkül a később fellépő problémák nagymértékben lelassíthatják a Dél-budai Centrum Kórház közellátásba való bekapcsolását - nyilatkozta Bedros J. Róbert, aki hozzátette:

Természetesen az eszközigényeket már most, a tervezés során meghatározzuk. Tehát ezek beszerzéséről és telepítéséről közvetlenül az átadás előtti periódusban kell végleges döntést hozni - tette hozzá.

Így nézhet ki a dél-budai szuperkórház Forrás: Origo

Jelenleg is nagyon komoly fejlesztések zajlanak

Az Origo megtudta, az Egészséges Budapest Program keretén belül a külön erre irányzott kormányzati forrásokból komoly fejlesztések folynak a meglévő kórházakban és rendelőintézetekben.

Milliárdos orvostechnológiai eszközöket vásárolnak, épületeket újítanak fel, hiszen a centrumkórházak felépítéséig is a lehető legmagasabb színvonalú ellátást kell biztosítania az egészségügyi ágazatnak.

Mindez azonban egyelőre nem a DBC beruházásaira és eszközpark beszerzéseire vonatkozik. A sajtóban a szuperkórház terve lejáratásának szándékával olyan valótlan információk jelentek meg, amelyek az EBP program keretében az elmúlt években megvalósult sokmilliárdos orvostechnológiai fejlesztés költségeit úgy tüntetik fel, mintha azok a DBC-beruházáshoz kapcsolódó költségek lennének.

Informatikai eszközbeszerzés keretében szinte minden fővárosi egészségügyi intézmény, kórházak és szakrendelők számítógép parkja újult meg 6 milliárd forintból, s több nagy értékű képalkotó eszközzel is gyarapodtak az intézmények egy másik 9,7 milliárd forintos EBP-beruházásban.

Négy centrumkórház lesz Budapesten

Bedros J. Róbert arról is beszélt, hogy a négy centrumkórház lényegében az egész fővárosi betegellátást lefedi majd.

Az ellátórendszer adatait elemzik, esetszámokat, a populáció ellátási területenkénti alakulását mérik fel. Mindezt azért teszik, hogy a leendő centrumokban a legmagasabb színvonalú és minőségű betegellátást tudjuk nyújtani az állampolgárainknak - folytatta a miniszterelnöki megbízott.

A most működő klórházakban is folyamatosan szerzik be az új eszközöket Forrás: Shutterstock

Ilyen lesz a szuperkórház

Mint ismeretes

a Dél-budai Centrumkórház zöldmezős beruházásként 1,2 millió ember ellátásért lesz felelős.

Az elmúlt száz év legjelentősebb egészségügyi beruházásában egy olyan kórház épül, amelyben az épület üzemeltetéséért bonyolult algoritmusokkal működő informatikai rendszer felel. Robotok végzik a szállítási feladatok egy részét, és digitális adattovábbítással gyakorlatilag papírmentesen működik majd az intézmény.

A futurisztikusnak tűnő tervek központjában azonban az ember áll.

A kormány a főváros egészségügyi ellátásának reformjában három nagyobb, és egy kisebb centrumot létesít az elkövetkezendő években. A projektekre kiírt tervpályázat lezárult.