400 millió forint támogatást nyert el a Pannon Egyetem

University students studying together in class. Couple - Relationship Student University Student Women Females Men Males Two People Searching Youth Culture Lens Flare Young Adult Sitting Reading Looking Working Studying Learning Mixed Race Person Planning
Two young students reading a book in library. University students studying together in class.
Vágólapra másolva!
Négyszázmillió forint támogatást nyert el az ipar digitalizációjához kapcsolódó fenntartható, regionális iparfejlesztést elősegítő kutatás-fejlesztési projektre a Pannon Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Tématerületi Kiválósági Programjában.
Vágólapra másolva!

A projekt csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján az NKFIH elnökhelyettese azt mondta, a program 14 milliárd forintos keretösszege azt célozza, hogy minden egyes egyetem, intézmény, amely ebben a támogatásban részesül,

úgy rendezze össze kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeit, hogy abból markáns arculat jöjjön létre az intézményen belül.

Szabó István szerint azáltal, hogy a Pannon Egyetem erős programmal jelenik meg a kormányzati szinten is kiemelt ipar 4.0 területén, Veszprémben lehetővé válik annak a koncepciónak a megvalósulása, amely a felsőoktatási intézményeket helyezi a hazai innovációs rendszer középpontjába.

A Pannon Egyetem életében jelentős szerepet kap a kutatás-fejlesztés Forrás: Getty Images/iStockphoto/Jacob Ammentorp Lund/Jacob Ammentorp Lund

A Pannon Egyetem rektora szerint intézményük életében jelentős szerepet kap a kutatás-fejlesztés, s a most a figyelem középpontjába került ipar 4.0 területén már több évtizede folynak kutatások az egyetemen. Gelencsér András azt mondta, egy néhány hete megjelent nemzetközi egyetemi rangsorban a világ kétezer intézménye közé kilenc hazai egyetem, köztük a Pannon Egyetem is bekerült.

- mondta.

A rektor szerint a Pannon Egyetem kutatóegyetemként is működik, öt karon hat doktori iskolával rendelkeznek, ahol kutatásaikkal zömében gyakorlati problémák megoldására koncentrálnak.

A 400 millió forintból megvalósuló program során az egyetem mérnöki, műszaki informatikai és gazdaságtudományi kara együttműködésével a műszaki innováción és alkalmazott gazdasági megoldásokon alapuló ipar 4.0 fejlesztésekre koncentrálnak a szektor vállalati szereplőinek bevonásával.

Abonyi János, a program helyettes szakmai vezetője azt mondta,

a negyedik ipari forradalom célja a versenyképesség erősítése,

aminek alappillére a gyártási folyamatok optimalizálása, valamint a termelési és logisztikai feladatok integrálása. Azt is mondta, a projektben szerepel egy digitális kompetenciafejlesztő és attitűdformáló program kidolgozása, amelynek része a munkavállalók felkészítése az intelligens technológiákkal való együttműködésre.