400 millió forint támogatást nyert el a Pannon Egyetem

2019.08.22. 15:34

Négyszázmillió forint támogatást nyert el az ipar digitalizációjához kapcsolódó fenntartható, regionális iparfejlesztést elősegítő kutatás-fejlesztési projektre a Pannon Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Tématerületi Kiválósági Programjában.

A projekt csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján az NKFIH elnökhelyettese azt mondta, a program 14 milliárd forintos keretösszege azt célozza, hogy minden egyes egyetem, intézmény, amely ebben a támogatásban részesül,

úgy rendezze össze kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeit, hogy abból markáns arculat jöjjön létre az intézményen belül.

Szabó István szerint azáltal, hogy a Pannon Egyetem erős programmal jelenik meg a kormányzati szinten is kiemelt ipar 4.0 területén, Veszprémben lehetővé válik annak a koncepciónak a megvalósulása, amely a felsőoktatási intézményeket helyezi a hazai innovációs rendszer középpontjába.

A Pannon Egyetem életében jelentős szerepet kap a kutatás-fejlesztésForrás: Getty Images/iStockphoto/Jacob Ammentorp Lund/Jacob Ammentorp Lund

A Pannon Egyetem rektora szerint intézményük életében jelentős szerepet kap a kutatás-fejlesztés, s a most a figyelem középpontjába került ipar 4.0 területén már több évtizede folynak kutatások az egyetemen. Gelencsér András azt mondta, egy néhány hete megjelent nemzetközi egyetemi rangsorban a világ kétezer intézménye közé kilenc hazai egyetem, köztük a Pannon Egyetem is bekerült.

A sikert nagyrészt a Tématerületi Kiválósági Programhoz kötődő területeken folytatott eddigi munka eredményeként érték el

- mondta.

A rektor szerint a Pannon Egyetem kutatóegyetemként is működik, öt karon hat doktori iskolával rendelkeznek, ahol kutatásaikkal zömében gyakorlati problémák megoldására koncentrálnak.

A 400 millió forintból megvalósuló program során az egyetem mérnöki, műszaki informatikai és gazdaságtudományi kara együttműködésével a műszaki innováción és alkalmazott gazdasági megoldásokon alapuló ipar 4.0 fejlesztésekre koncentrálnak a szektor vállalati szereplőinek bevonásával.

Abonyi János, a program helyettes szakmai vezetője azt mondta,

a negyedik ipari forradalom célja a versenyképesség erősítése,

aminek alappillére a gyártási folyamatok optimalizálása, valamint a termelési és logisztikai feladatok integrálása. Azt is mondta, a projektben szerepel egy digitális kompetenciafejlesztő és attitűdformáló program kidolgozása, amelynek része a munkavállalók felkészítése az intelligens technológiákkal való együttműködésre.