A nagy és a kistelepülések, a nemzetek és a nemzetiségek közti együttműködés szolgálja Magyarország felemelkedését és kereszténységünk megőrzését is - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Vas megyei Felsőszölnökön, a megújult szlovén nemzetiségi iskola átadásán. A Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda 84 millió forintból újult meg.

Felelősségünk, hogy a gyerekek a társadalmat, a közösséget erősítsék, színesítsék, és maguk is kovászai legyenek annak a közösségnek, ahol élnek - mondta Soltész Miklós az ünnepségen.

Az iskola megújítása egyrészt a faluban élőket, másrészt egy nemzetiség megtartását is szolgálja - emelte ki Soltész Miklós, rámutatva, amikor a szlovén közösség gyermekeit segítjük iskola, templom, közösségi tér felújításával, ezt próbáljuk meg erősíteni.Az államtitkár a nemzetiség felvállalására biztatva azt mondta: bátran beszéljenek a szülők gyermekeikhez szlovénül, bátran vállalják fel közösségükben, aminek születtek, mert ettől gazdagodik Magyarország, Szlovénia és a térség is.

Kissné Köles Erika, a magyarországi szlovének parlamenti szószólója - aki maga is a felsőszölnöki iskola tanulója volt - fontosnak nevezte, hogy a fiatalok vonzó, kellemes, a kor kihívásainak megfelelő intézményben gyűjthessék az életüket megalapozó minőségi tudást.

A jól működő szlovén nemzetiségi iskola a szlovén nemzetiségi jövő letéteményese.Ropos Márton, a fenntartó Országos Szlovén Önkormányzat elnöke elmondta: az 1925-ben épült iskolaépület felújítása során megtörtént a régi palatető teljes cseréje mintegy 1500 négyzetméteren, lecserélték a külső nyílászárókat, korszerűsítették a világítástechnikát és a pince vízszigetelését is elvégezték.