Jönnek az eredmények: mutatunk mindent!

Pécs, 2019. október 13. Kiborítják a szavazólapokat egy urnából a szavazatszámláló bizottság tagjai az önkormányzati választáson az 59. számú szavazóhelyiségben Pécsen 2019. október 13-án. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
A megyei közgyűlésekben óriási fölénnyel nyer a Fidesz, az első adatok szerint a megyei jogú városok többségében is a Fidesz támogatta jelölt végez az élen. Az első adatok szerint Karácsony Gergely vezet Tarlós István ellen. Cikkünk frissül!
Vágólapra másolva!

Percről percre közvetítésünket itt olvashatják!

Kijöttek a választási iroda legfrissebb számai, amelyek azt mutatják, ugyan

magas volt a részvétel a 2019-es önkormányzati választáson, de látványosan elmaradt a 2006-os adatoktól.

Országosan 47,20, Budapest 49,19 százaléknyian mentek el szavazni.

Karácsony Gergely, baloldali főpolgármester-jelölt kampányzáróján úgy fogalmazott, hogy "mi csinálni fogunk egy 55-60 százalékos részvételt." Ahogy az látható, a tippje nem jött be.

Orbán Viktor: "Alkalmas emberek alkalmas feladatra"

Orbán Viktor miniszterelnök szavazatának leadásakor azt kérte a budapestiektől, szavazzanak Tarlós István főpolgármester-jelöltre, a XII. kerületben pedig Pokorni Zoltánra, a kormánypártok polgármesterjelöltjére.

Alkalmas emberek alkalmas feladatra - ez volt a jelszavunk és a programunk, és ő maga is ennek megfelelően vett részt a kampányban

- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik, miután leadta szavazatát Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Sorozatos ellenzéki csalások

A választás alapvetően rendben zajlott, de több helyen az ellenzék szabálytalan eszközökhöz folyamodott. Terézvárosban Soproni Tamás hazudozott, Józsefvárosban ötezer forintot fizettek a szavazatokért, míg Ferencvárosban fideszes plakátokat gyújtottak fel, és szabálytalanul kampányoltak a választás napján.

A mai menetrend

A választópolgárok reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat. A 10 278 szavazókört este 7 órakor be kellett zárni. Abban az esetben, ha este 7 órakor még sorban álltak választópolgárok a szavazáshoz, a 19 órakor már sorban állók még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem.

A szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságok hozzálátnak a voksok szétválogatásához, összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat.
A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számlálja meg.