Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke hétfőn az M1 Aktuális csatornán és a Kossuth Rádióban is értékelte a 2019-es önkormányzati választások eredményét.

Kósa Lajos azt mondta, országosan 1,8 millió ember szavazott a Fidesz-KDNP-re, az ellenzékre pedig 1,36 millió, a kormánypártoknak tehát kényelmes többsége van, és ezzel az eredménnyel bármikor kiegyeznének egy országgyűlési választáson is. Ugyanakkor világossá vált, hogy Magyarországon demokrácia van - emelte ki a kampányfőnök. 

A kormány azt szeretné, hogy a magyar települések tovább fejlődjenek függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetés alatt vannak 

- mondta Kósa Lajos.

A fideszes politikus beszélt arról is, hogy a Fidesz úgy módosította a magyar választási rendszert, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választások jobban elváljanak egymástól, ne egy évben legyenek, ez azonban nem kedvez a kormányzópártoknak, mivel a ciklus közepén mindig változik a politikai klíma, népszerűtlenségi hullám szokott következni.

Kósa LajosFotó: Csudai Sándor - Origo

Kósa Lajos a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a választást értékelve úgy fogalmazott, "tarka" a kép, hiszen a Fidesz nyerni tudott olyan városokban, amelyeket korábban bevehetetlennek hitt, de elveszített korábbi fideszes körzeteket, néhány helyen pedig nagyon kicsi volt a szavazatkülönbség.

A Karácsony Gergellyel történő együttműködésről azt mondta, kíváncsian várják a programját, mivel a kampányban Karácsony csupa olyan dologról - például a kórházi ellátásról és "klímaerdő" telepítéséről - beszélt, amelyben a fővárosnak nincs hatásköre, ugyanakkor nem beszélt olyan fontos témákról, mint a dugódíj, a városüzemeltetés vagy a szemétszállítás.